Salonul de Carte de la Paris: Prezenta Romaniei, apreciata drept o veritabila reusita

Marti, 26 Martie 2013, ora 10:32
2728 citiri
Salonul de Carte de la Paris: Prezenta Romaniei, apreciata drept o veritabila reusita
Foto: http://www.princeradublog.ro

Prezenta Romaniei la Salon du livre, ca tara invitata, intre 21 si 25 martie, a fost apreciata luni seara, la finalul evenimentului, drept o veritabila reusita, o sarbatoare a culturii romane.

"Cred ca este o veritabila reusita, care se simte. Totul a fost foarte viu. Au fost evenimente foarte diverse, s-au exprimat opinii foarte, foarte diferite", declara presedintele Centre national du livre (CNL), Jean-Francois Colosimo.

La randul sau, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), principalul organizator al prezentei romanesti la Paris, Andrei Marga, considera ca participarea Romaniei la Salon du livre a fost o sarbatoare a culturii romane si un succes enorm.

Presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat, Georgica Severin, a afirmat ca "acest salon este o mare reusita in sensul organizatoric iar prezenta Romaniei ca invitat de onoare este o reusita pentru literatura si cultura romana".

Severin a remarcat faptul ca la Salon du livre "s-a vandut cartea romaneasca", senatorul mentionand cozile care in unele momente erau de 20-30 de persoane.

De asemenea, el a evidentiat "calitatea dezbaterilor" care au avut loc in pavilionul Romaniei, apreciind-o ca "remarcabila", dar si momentele importante gazduite de alte spatii ale Salonului, precum acelea in care peste 150 de persoane "ii sorbeau cuvintele marelui maestru roman" care este Norman Manea.

Curiozitatea intelectuala si pentru cultura romana s-a remarcat, potrivit lui Georgica Severin, si prin faptul ca si la standurile editurilor franceze cartea romaneasca s-a vandut foarte bine.

Nu in ultimul rand, presedintele Comisiei senatoriale de cultura a salutat seria de prezente ale unor inalti oficiali francezi in pavilionul Romaniei incepute joi, cu vizita presedintelui Francois Hollande, continuate apoi sambata, cu cea a ministrului de Interne, Manuel Valls, si incheiate luni, de ministrul Culturii, Aurelie Filippetti.

Fostul presedinte al Academiei Romane, acad. Eugen Simion, aprecia, la randul sau, ca putem vorbi "despre un mare spectacol al literaturii romane sustinut la un astfel de targ de carte".

"Am fost uimit sa vad ca exista o intreaga literatura romana tradusa intr-o limba de mare circulatie, incat a vorbi la infinit despre niste indivizi, inca o data, foarte dubiosi, care au vrut sa se bage in seama, dar, de fapt, n-au reusit, nu inseamna nimic. Ramane faptul ca Romania a fost in prim-plan la Paris. Acesta este important", a subliniat Simion.

Acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, a apreciat ca la salon s-a putut constata ca exista o Romanie culturala, cu o productie de carte. Apreciatul istoric a spus ca ar fi fost mai bine sa putem oferi mai multe carti in limbi internationale.

Criticul literar Mircea Martin a fost de parere ca fara o focalizare pe cultura si literatura romana, precum aceea pe care a presupus-o statutul de tara invitata, nu am fi fost cunoscuti. El a remarcat ca "edituri franceze care au tradus autori romani au tinut sa scoata in fata aceste carti".

Traducatorul si poetul Dinu Flamand a fost de parere ca "pana si pentru organizatorii francezi ceea ce s-a intamplat a depasit asteptarile", vanzarea de carte romaneasca, la standul romanesc sau la cel al marilor edituri franceze, fiind "un lucru real".

Flamand a mai remarcat "aplauzele la scena deschisa" care au rasplatit prestanta participantilor la numeroasele mese rotunde si dezbateri, ca si prezenta, pentru prima data, in librariile franceze a numeroaselor carti romanesti.

Prozatorul Radu Aldulescu a declarat ca isi doreste ca, dupa Salon du livre, literatura romana sa fie mai cunoscuta in Occident decat pana acum iar Bujor Nedelcovici a considerat ca "am facut un pas bun", dupa 23 de ani Romania fiind invitat de onoare la marele salon parizian al cartii.

"Poate afla ca suntem o tara europeana, de unde ne-au scos tratatele de pace de dupa al Doilea Razboi Mondial", a afirmat scriitoarea Marta Petreu, in opinia careia ar trebui sa continuam promovarea literaturii romane "pe franceza, engleza, germana si italiana si in 30 de ani am putea ajunge sa fim cunoscuti, adica sa fim o tara in rand cu celelalte".

Peste 50 de autori romani au participat la evenimentele programate la Salonul cartii de la Paris, reprezentand toate genurile literare, de la poezie la dramaturgie, de la banda desenata la eseu si roman.

Cu un design spectaculos, masurand 400 metri patrati, pavilionul Romaniei a inclus o librarie si un spatiu de dezbateri, fiind anul acesta vedeta Salonului cartii de la Paris.

Compania FNAC, partenerul Salonului cartii, in colaborare cu librariile Carturesti, a pus la dispozitia publicului peste 1.000 de titluri in limba romana si peste 600 de titluri de autori romani in limba franceza, pe parcursul evenimentului desfasurandu-se peste 60 de evenimente si dezbateri, mese rotunde si intalniri profesionale - la Pavilionul Romaniei, la standul Centrului national al cartii, standul Institutului Francez si pe cele trei scene ale salonului.

De asemenea, intre invitatii la eveniment s-a numarat si principele Radu de Romania, care a participat la o dezbatere avand ca tema spiritualitatea romaneasca in Europa secolului XX, moderata de istoricul Adrian Cioroianu, a acordat autografe si s-a intalnit cu diaspora romaneasca din Capitala Luminilor, la sediul ICR Paris.

Aflat la cea de-a 33-a editie, Salonul cartii de la Paris a reunit peste 2.000 de autori si 1.200 de expozanti din 45 de tari, prezenta vizitatorilor la targ fiind deosebit de numeroasa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania salon carte Paris, #prezenta Romania Salon Carte Paris , #carte