Ziare.com

Top cele mai citite carti din lume - partea I

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:24

   

Top cele mai citite carti din lume - partea I
Cine isi inchipuie ca, in topul cartilor cu cele mai spectaculoase tiraje inregistrate sa afla capodoperele marilor clasici - Balzac, Zola, Goethe, Tolstoi - acela se insala.

Marii clasici sunt respectati de noi, dar nu pe ei conteaza astazi afacerile marilor editori. La o analiza corecta, descoperi ca adevaratele bestseller nu apar totdeauna de acolo unde te astepti, noteaza infoniac.ru, care prezinta un top al celor mai tiparite carti.

Biblia: 3,9 miliarde exemplare

In afara de faptul ca Biblia este cartea cu cel mai mare tiraj inregistrat in istoria lumii, ea a fost si prima carte imprimata in Europa de catre Johannes Gutenberg, la memorabila data de 23 februarie 1455.

In Estul Asiei, tiparul era demult cunoscut la acea data. Bibliotecile chineze si coreene contineau zeci de mii de carti tiparite. Nu se stie nici astazi daca Gutenberg a reinventat tiparul sau a avut informatii despre practicarea acestuia in orient - ceea ce pare mai putin probabil.

Prima traducere integrala a Bibliei in limba romana a fost tiparita in anul 1688 si a ramas in memorie sub denumirea "Biblia lui Serban Cantacuzino", dupa numele domnitorului sub a carui carmuire a fost imprimata.

"Little Red Book" de Mao Zedong: 820 milioane exemplare

S-ar putea ca pentru multi sa constituie o surpriza ca locul doi, imediat dupa Biblie, este ocupat de cartea cu citate din intelepciunea intemeietorului Chinei Comuniste, Mao Zedong, cunoscuta ca Little Red Book.

Explicatia trebuie cautata in populatia numeroasa a Chinei, dar si in faptul ca orice regim comunist cauta sa-si impuna ideologia prin studierea ei obligatorie de catre populatie.

"Harry Potter" de J.K. Rowling: 400 milioane exemplare

Harry Potter este recunoscut ca fiind cel mai rapid mare succes editorial din istoria lumii. Autoarea J.K.Rowling (pseudonim literar) a terminat primul volum in 1995, folosind o modesta masina de scris mecanica.

A gasit cu greu un agent literar dispus sa citeasca manuscrisul, dar dupa ce a parcurs primele trei capitole, acesta i l-a returnat, socotind ca nu merita osteneala.

Rand pe rand, cartea a fost prezentata la 12 edituri, toate respigand publicarea. Abia dupa un an, o mica editura londoneza, Barry Cunningham, s-a incumetat sa riste, acordand autoarei si un avans de 1.500 de lire sterline.

Prima editie a aparut in 1997, tiparita in 1.000 de exemplare. Dupa cinci luni, autoarei i se decerna primul premiu, iar cand, in februarie urmator, s-a bucurat si de prestiigiosul British Book Award pentru "Cea mai buna carte pentru copii a anului", premiile au inceput sa curga rapid, odata cu tirajele in continua crestere.

Intr-un timp record, J.K.Rowling a ajuns miliardara de pe urma drepturilor de autor, continuand sa scrie noi episoade din aventurile ciudatului personaj Harry Potter, inventat de ea.

In prezent, cartea este tradusa in 65 de limbi, iar expertii considera ca, desi romanul constituie o fictiune, autoarea a reusit sa atraga atentia tineretului din nou spre citit, intr-o perioada cand adolescentii nu vor sa vada altceva decat calculator si internet.

"Stapanul inelelor" de J.R.R. Tolkien: 103 milioane exemplare

Filologul englez J.R.R. Tolkien si-a scris cea mai mare parte a acestei lucrari fanteziste in timpul celui de al doilea razboi mondial, publicand-o in anii 1954 si 1955.

Este greu de stabilit ce a determinat extraordinarul succes al lucrarii, cu actiunea plasata intr-o preistorie imaginara, cu personaje reale, altele imaginare sau chiar specii umanoide: hobbiti, elfi, gnomi, orci.

Cel mai probabil este faptul ca publicul s-a simtit atras de imaginatia debordanta a autorului, mai putin subtila decat cea a lui Dante, dar mai grotesca decat cea a lui Cervantes.

"Stapanul Inelelor" este o trilogie, a carei ultima parte a facut obiectul mai multor filme, ultimul inregistrand incasari comparabile numai cu cele ale filmul Titanic, respectiv un miliard de dolari. A obtinut 11 premii Oscar.

"Alchimistul" de Paulo Coelho: 65 milioane exemplare

Autorul este un scriitor brazilian, putin cunoscut in restul lumii, pana la aparitia acestui bestseller. Publicata initial in anul 1988, de catre doua mici edituri din Spania si Portugalia, cartea nu s-a bucurat de succes.

Succesul a aparut insa brusc in 1995, cand a aparut mai intai in SUA, iar apoi in Franta, Italia, Germania si alte numneroase tari. A fost tradusa in 67 de limbi, de pe toate continentele.

Cititi duminica partea a doua a articolului Topul celor mai citite carti din lume. Va asteptam.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Victore ai uitat de Cartea Rosie a Comunismului sa o pui la

socoteala in cate exemplare a fost arsa la revolutie.

 

Clasamentul pare surprinzator, daca la Biblie si la Little Red Book

nu am ce sa comentez, la celelalte as zice ca probabil vor fi depasite curand.

 

Ai vreun motiv sa crezi asta, ceva concret?

Cred ca nu realizezi ce inseamna 100 de milioane de exemplare vandute pentru o carte! Nu bilete de cinema, carte!
Clasamentul este facut pentru ultimii 50 de ani, deci e clar ca Biblia are un mare avantaj asupra celorlalte carti mai recente.

Un motiv concret ar fi: probabil in curand sta-

tisticile vor cuprinde si cartile difuzate in format digital iar mijloacele electronice devin din ce in ce mai raspandite, prin urmare cititorii ar putea fi din ce in ce mai multi, important este sa apara carti valoroase!

@Grasutul

Cei care au ales varianta ereader, nu vor mai cumpara versiunea clasica in hartie, deci statistica va ramane neschimbata. Cartile de valoare nu se vand in sute de milioane de exemplare, Harry Potter sau Codul lui Da Vinci, sunt dovada (afirm asta, desi nu le-am citit!). Cartile de nivel mediu se vand bine, mai bine zis, alea care prind la o masa mare de cititori, valoarea ramane intotdeauna un criteriu subiectiv. Raman surprins cand vad ca oamenii inca mai cumpara ziare!

 

Tirajul Bibliei

Domnule Pitigoi, cred ca cifrele nu sunt corecte, cel putin in privinta Bibliei. Se estimează că au ajuns in mainile cititorilor 4 800 000 000 de exemplare. Numai in 2007 au fost tipărite peste 64 600 000 de Biblii. De atunci Biblia a continuat să se răspandească.In fiecare săptămană, sunt distribuite in medie peste un milion de Biblii!
Această fost tradusă, in intregime sau partial, in mai mult de 2 300 de limbi. Peste 90 la sută dintre locuitorii pămantului o pot citi in limba maternă.

 

Biblia este cartea vietii cine o citeste si o traieste ferice de el

CE CRED EU
dupa multe decenii de studiu a Bibliei, si observare a lucrarilor lui Dumnezeu…:

DUMNEZEU
Cred in singurul Dumnezeu adevărat (Ioan 17:13) revelat in Scripturi ca Tatăl, Fiul si Duhul Sfant (Matei 28:19). Cred in unicitatea Sa (Deut. 6:4), si-n intreirea Sa (Matei 3:16-17) unitară.
Dumnezeu este spirit (Ioan 4:24), este infinit si perfect in toate atributele Sale (Psalm 139:1-12), este Cel care a creat toate lucrurile (Apoc. 4:11) si le tine prin Cuvantul puterii Lui (Evrei 1:3). In El avem viata, fiinta si miscarea (Fapte 17:28). El este sursa, mentinatorul/purtătorul si finalizatorul tuturor lucrurilor (Romani 11:36)

ISUS (IISUS) HRISTOS (CRISTOS)
Cred ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu Fiul, atat Dumnezeu cat si omul perfect (Ioan 5:20; 1 Tim. 2:5). Hristos este Creator (El n-a fost creat…), exista din eternitate (Ioan 8:58, 24,28), inainte de a fi fost intocmit ceva (Ioan1:1-3)
Cred ca El S-a intrupat prin fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfant, intr-o fire asemanatoare noua (Romani 8:3), dar fara de pacat (1 Petru 2:22). El a fost “fara pata", perfect si sfant in toate lucrarile Sale (Evrei 7:26)
Cred ca Domnul Isus S-a oferit pe Sine, de bunavoie, ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre, ale tuturor (Evrei 9:14; Romani 3:25; Ioan 2:2, 4:10). Eficacitatea si suficienta sangelui Sau varsat pentru spalarea pacatelor noastre, este esenta Evangheliei harului (Evrei 7:25-27, 9:26).
Cred ca invierea Lui din morti este prezentata literal in Scriptura (1 Cor. 15:4; Fapte2:24-32), si ca acest fapt ne garanteaza si invierea noastra, El fiind “parga" (1 Cor. 15:16-23). El S-a inaltat la cer in slava, intr-un trup glorificat, si sta acum “la dreapta lui Dumnezeu", mijlocind pentru noi (Fapte1:9; Evrei 8:6).
Cred ca Domnul Isus va rapi la cer Biserica Sa (1Tes. 4:16-17; 1 Cor. 15:21-52; Ioan 14:1-3), iar la a doua Sa venire, vizibila (Fapte 1:12; Apoc. 1:7; Matei 24:30) Se va instala ca “Rege al regilor" si va instaura “Imparatia de o mie de ani", timp in care “Satana va fi legat" (Apoc. 19:11, 20:6; Zaharia 14:1-0)
Cred ca la sfarsitul celor 1000 de ani, Isus Hristos va nimici orice rezistenta a raului, "Pamantul cu tot ce este pe el va arde"…, dar va fi creat "un Pamant nou si ceruri noi". Din acest punct incep “Vecii-vecilor", in care El va domni, impreuna cu “alesii Sai"! (Apoc. 20:7, 21:5, 22:3-5; 1 Cor. 15:24-26)

 

CE CRED EU

DUHUL SFANT
Cred in personalitatea si divinitatea Duhului Sfant (Ioan 14:16-17; Romani 8:26-27; Efes. 4:30). El este persoana a Trinitatii (Matei 28:18), a avut rol in Creatie (Genesa 1:2; Iov 33:4) si joaca acum un rol important in viata noastra (Ioan 16:8-17). El arata oamenilor pacatele lor, El regenereaza si sfinteste, locuieste in crestinii veritabili si-i calauzeste (Romani 8:9). El intareste atat Biserica Domnului, pe ansamblu, cat si pe fiecare credincios in parte. Este permanent prezent , marturisind mai ales despre Isus Hristos (Ioan 14:17)

 

CE CRED EU

BIBLIA
Cred ca Biblia este "Cuvantul lui Dumnezeu", dat oamenilor prin inspiratie divina. Nici exista nici o alta carte cu o asa distinctie si autoritate, in care nu numai frazele, dar orice cuvant sau litera are o colosala putere si insemnatate. Biblia , in original, nu cuprinde nici o inadvertenta sau contradictie, se explica singura, iar profetiile ei se implinesc intocmai, fapt pentru care cartile ei sunt inerente si infaibile. Biblia cuprinde in ea tot ceea ce avem nevoie privind viata, credinta, evlavia… (2 Tim. 3:16-17; 2 Petru 1:21)

OMUL
Cred ca omul a fost creat in mod direct si special de catre Dumnezeu (Gen. 1:26-27). Omul a fost creat “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu", cu neprihanire si slava, dar a “cazut" prin neascultare, capatand astfel o “fire pacatoasa" (Gen. 3:6; Romani 5:12). Pacatul “primului Adam" s-a soldat cu moartea spirituala a omenirii (Efes. 2:1-3), cu despartirea noastra de Dumnezeu …, condamnare care ramane asupra acelora care resping harul lui Dumnezeu, aratat prin jertfira Fiului Sau ,“al doilea/ultimul Adam", Isus Hristos (Ioan 3:16-18, 5:12)

PACATUL
Cred ca pacatul este real, reprezentand orice gand sau fapta savarsite in contradictie cu perfectiunea/sfintenia lui Dumnezeu (1 Ioan 3:4). Toti oamenii au pacatuit (Romani 3:9-12), si numai prin nastere din nou (prin pocainta si credinta) avem posibilitatea de a veni inaintea lui Dumnezeu (Ioan 3:3-7)

NASTEREA DIN NOU (Intoarcerea la Dumnezeu)
Cred in necesitatea si posibilitatea de a fi “nascut din nou" (Ioan 3:7-16), de a dobandi o viata noua, din belsug si vesnica, prin implantarea unei naturi divine in om (Iacov 1:18; Titus 3:5), ca un raspuns/o consecinta privind credinta in moartea si invierea Domnului Isus Hristos (Ioan 1:12; Romani10:9-10). Mantuirea omului nu este o problema de grup, nici nu se mosteneste, ci este un dar pe care fiecare il primeste personal, cand se pocaieste si se intoarce la Dumnezeu (Ioan 20:28)!

MANTUIREA/SALVAREA ESTE PRIN HAR
Cred ca mantuirea o obtinem numai prin harul lui Dumnezeu, adica ‘in dar’ (Efes. 2:8-9; Tit 2:11-12, 3:4-5), iar Faptele Legii, meritele si zbaterile umane nu au aici nici un rol (Gal. 2:16). Prin credinta personala in jertfa Domnului Isus Hristos, obtinem “nasterea din nou" (Ioan 1:12-13), implicit iertarea pacatelor (Fapte 10:43), devenind “copii ai lui Dumnezeu" si cetateni ai cerului (Gal. 3:26; Ioan 3:1; Efes. 2:19), fiind calauziti ‘de sus’ si paziti (Romani 8:14; 1 Petru 1:5; Iuda 1). Este o mare binecuvantare ca fiecare credincios sa aiba certitudinea mantuirii sale, din momentul acceptarii Domnului Isus Hristos ca Salvator personal, aceasta siguranta nefiind bazata pe ceva lucrari proprii, ci pe increderea in Dumnezeu, in Cuvantul Sau (Romani 8:38-39; 1 Ioan 5:11-13)

 

by the way

crezul crestin este luat din "remedi divine "scrise de lake dar este si crezul meu ca crestin .As dori ca toti sa aiba acest crez biblic

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor