Ziua Mondiala a Cartii, la romani - De la cititori

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 21:47
2751 citiri
Ziua Mondiala a Cartii, la romani - De la cititori

Inca n-au devenit istorie vremurile cand se alerga dupa o carte buna, dar marii cititori, pasionatii, si le amintesc bine. Pe atunci, inainte de '89, din motive de economie, dar nu numai, se tipareau putine carti si mai toate care ajungeau in librarii veneau cu dedicatie, mai ales pentru activistii de partid care le tineau in biblioteca mai mult ca bibelouri si nu pentru ca ar fi fost mari amatori de literatura.

In schimb, nu se facea economie de hartie la brosurile cu discursurile tovarasului, carti care se gaseau din belsug, la liber, la raft. Daca erai un norocos, atunci gaseai cartea la pachet cu alte doua, trei discursuri si, plateai, n-aveai varianta, daca voiai din tot sufletul sa ai si sa citesti cartea despre care ai auzit ori ai citit in vreo prezentare ca este interesanta.

Daca nici asa nu aveai noroc, cu cartea la pachet, atunci in grupul tau de colegi, prieteni sau la vecini gaseai cartea doar ca, de cele mai multe ori, trebuia sa astepti sa-ti vina randul. Se faceau liste si cartea ti se imprumuta pe termen limitat, pentru ca trebuia sa ajunga la altcineva, la un alt impatimit. Niciodata nu era un sacrificiu prea mare sa pierzi o noapte sau doua ca sa termini cartea.

Dar, ca o ironie a sortii, cartile de demult, dupa care suferisem si alergasem ca macar sa le citesc, daca nu puteam sa le si am, se vand astazi, in bazar, la pret de o paine. Unele dintre acele carti nici macar nu au fost deschise vreodata, avand si acum, intre pagini, bonul valoric.

S-au dus, s-a terminat cu acele vremuri, astazi gasesti carti nu numai la librarie, ci si la standurile de pe strada, din pietele agro-alimentare, in supermarketuri, sau la chioscurile de tigari, doar ca nu mai exista pasiunea, dorinta de a citi si nici educatie pentru carte nu se mai face, oamenii fiind preocupati sa faca bani din afaceri, nu din carti, sau sa alerge pentru supravietuire.

Mi s-a intamplat ca recent sa intru in clasa la care aveam ora si sa las pe catedra geanta cu materiale, doua carti, nou aparute, si presa, pe care le cumparasem in drum spre scoala, dupa care am mers la cancelarie sa iau catalogul. Cand m-am intors, am vazut cum toti elevii erau adunati in jurul catedrei si unul dintre ei tocmai le spunea colegilor ca numai un om nebun poate da atatia bani, intr-o singura zi, pe carti si pe ziare.

Despre mine era vorba, eu eram omul nebun. Elevii socotisera banii cheltuiti pe carti si presa de pe catedra si unul a tras concluzia.

Dupa ce au mers toti in banci le-am povestit cum eu, cand eram de varsta lor, primeam in fiecare zi cate 65 de bani pentru o eugenie, bani pe care, cel mai adesea, ii strangeam pana cand adunam 4,50 lei ca sa-mi cumpar o carte din BPT (Biblioteca Pentru Toti). Sigur ca nu am reusit sa impresionez, sa-i conving ca orice pasiune costa si nici sa le starnesc curiozitatea. Cine mai mananca azi eugenii?...

Sunt pasiuni costisitoare, pasiuni care presupun un efort financiar si orice om ar fi dispus sa cheltuiasca o mica parte din venitul lui lunar, chiar daca modest, daca ar fi constient de cat de mult conteaza lectura in viata unui om.

La copii, obiceiurile bune se formeaza de acasa. Daca un copil nu-i vede pe cei mari citind, discutand despre importanta lecturii, mai tarziu copilul nu va citi si va considera nebunie curata banii cheltuiti pe carti.

Ziua Internationala a Cartii a fost initiata si sarbatorita de UNESCO, din 1995, in fiecare an, pe 23 aprilie, data la care s-a nascut si a murit William Shakespeare, titanul literaturii universale. La noi, incepand din 2005, pe 23 aprilie, se sarbatoreste si Ziua Bibliotecarului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ziua mondiala carte, #citit educatie copil, #carte educatie copil , #carte