203 ani de la nasterea lui Charles Darwin

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:10
8549 citiri
203 ani de la nasterea lui Charles Darwin
Foto: Biografie Online

Duminica se implinesc 203 ani de la nasterea lui Charles Darwin, "prototipul" omului de stiinta cu rezultate de exceptie, obtinute prin doua mijloace fundamentale: rationament logic si observatie.

Cunoscut indeosebi pentru teoria sa vizand evolutia speciilor, Charles Darwin a reusit sa-si atraga numeroase critici din partea sustinatorilor conceptului religios al Creatiei Divine, dar contributia sa la intelegerea originilor si varietatii formelor de viata pe Pamant ramane de necontestat, relateaza Biografie Online.

Dincolo de similitudinile structurale constatate in urma studiului anatomiei comparative care se afla la baza lucrarii "Originea speciilor", rezultatele ulterioare ale muncii de cercetare paleontologica, embriologica, biochimica si din multe alte ramuri ale stiintei, au coroborat observatiile lui Darwin, schimband definitiv modul in care oamenii se raporteaza la acest subiect.

"Stadiul cel mai elevat al civilizatiei consta in admiterea faptului ca ar trebui sa ne controlam modul de gandire", scria cel ce considera viata ca pe un dar nepretuit, din care fiecare ora ar trebui traita ca si cum ar fi ultima.

Darwin s-a stins din viata in 19 aprilie 1882, la Down, in urma unei boli tropicale dobandite in timpul lungii expeditii la care a participat, explorand coastele sudamericane si culegand un volum impresionant de materiale, ce a stat la baza elaborarii lucrarii "Calatoria unui naturalist in jurul lumii", publicate in 1839.

Slabit de boala, in ultimii ani de viata, Darwin declara: "Daca ar fi sa iau viata de la capat, prima regula pe care mi-as impune-o, ar fi sa citesc poezii si sa ascult muzica cel putin odata pe saptamana...".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#203ani nasterea lui Darwin, #Charles Darwin comemorare , #civilizatie