La multi ani, 2017! Cum trec oamenii in Noul An, cu speranta ca va fi mai bine

Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 23:56
10866 citiri
La multi ani, 2017! Cum trec oamenii in Noul An, cu speranta ca va fi mai bine

Trecerea in Noul An este un moment important pentru fiecare dintre noi. Intre dorinta de a lasa in urma tot ce nu a mers bine si cea de a privi cu incredere spre viitor, fiecare incearca sa "triseze" putin si se lasa in voia obiceiurilor, traditiilor, superstitiilor, cu speranta ca acestea vor pune umarul la bunastarea din noul an. Si nu ni se intampla numai noua, asa e in toata lumea!

Se sarg farfurii in usa vecinilor

De Anul Nou, in Danemarca, oamenii obisnuiesc sa sparga farfurii in usa vecinilor. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.

In Mexic se intalnesc mai multe superstitii: scoaterea bagajelor afara pentru calatorii bune in anul ce vine si agatarea unor figurine in forma de oaie pe clanta usii pentru prosperitate. De asemenea, mexicanii comunica de Anul Nou cu spiritele mortilor.

In Irlanda, fetele singure cred ca noaptea dintre ani este un prilej sa-si gaseasca adevarata dragoste. Ele aseaza vasc sub perna, visand la momentul magic cand isi vor cunoaste alesul. De asemenea, vascul alunga si spiritele rele. In materie de politica, in Irlanda se crede ca vantul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul tarii. Daca bate dinspre vest aduce bunastare, daca bate dinspre est, britanicii vor domina politica.

Vesmintele cu buline si mancarurile in forma rotunda par sa fie alegerea oamenilor din Filipine pentru cumpana anilor. Acestia cred ca vor avea parte de prosperitate pentru ca punctele rotunde invoca monedele. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul noptii semnifica belsug, cresterea veniturilor.

In Scotia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care sunt lasate apoi sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina. Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar. In Scotia a aparut si "Auld Lang Syne", unul dintre cele mai populare cantece de Anul Nou printre vorbitorii de limba engleza. Cantecul a fost publicat pentru prima data de poetul Robert Burns, in 1796, in cartea "Scots Musical Museum".

Sperietori de ciori care se ard la miezul noptii

In Ecuador se confectioneaza sperietori de ciori care se ard la miezul noptii. Fiecare familie are propria sperietoare umpluta cu ziare si bucati de lemn, pe care o arde in fata casei. Traditia spune ca astfel se distruge tot raul acumulat in cele 12 luni trecute, deschizand calea catre fericire. In aceasta tara exista si superstitia ca lenjeria galbena purtata de Revelion aduce optimism anul urmator.

Chilienii, mai precis locuitorii orasului Talca, isi sarbatoresc Anul Nou alaturi de rudele moarte. Portile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt intampinati de muzica clasica in surdina si de lumini fade, transformand cimitirul intr-un loc festiv.

Brazilienii intampina noul an cu lenjerie intima foarte colorata. De obicei se poarta nuante vesele de rosu si galben in speranta atragerii norocului si a unui posibil partener. Dorintele de avere si dragoste se exprima prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri in aer liber la miezul noptii. Intr-o astfel de sarbatoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.

In multe regiuni din Europa s-a pastrat traditia ca primul care paseste in casa cuiva dupa miezul noptii sa aduca un dar, o moneda pentru prosperitate, o paine pentru indestulare, sare pentru savoare sau tarie pentru voie buna. Se prefera ca acest "first footer" sa fie barbat cu parul inchis la culoare.

Insula Madeira din Portugalia detine recordul pentru cea mai fastuoasa petrecere de Anul Nou. In 2007 s-au lansat cate 8.000 de artificii pe minut pana s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turisti din toata lumea se aduna pentru a urmari spectacolul ametitor. Aici exista obiceiul ca in noaptea dintre ani sa se manance 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.

Carnea de porc, semn de noroc

La salonul imperial din Austria s-a pastrat traditia balului de pe vremea habsburgilor. La miezul noptii rasuna "Dunarea albastra", iar "Liliacul" lui Strauss este mereu pus in scena. Participantii la ceremonie au pe masa carne de purcel, semn de noroc. Si mesele se decoreaza cu purcelusi de ciocolata. Copiii toarna plumb topit intr-o cada, iar un clarvazator citeste formele plumbului. Daca metalul formeaza o sfera, inseamna ca Anul Nou aduce noroc si prosperitate, daca ia forma unei ancore, inseamna ca oamenii vor avea nevoie de ajutor pentru a trece peste greutati.

In China, Anul Nou se sarbatoreste la a doua luna noua de la solstitiu. Se crede ca petardele si pocnitorile alunga spiritele rele. Dragonii si leii fabulosi danseaza pe strazi. Oamenii se imbraca in rosu, iar copiii primesc plicuri rosii cu bani. Se ofera mandarine pentru noroc, dar numai in numar par.

In Japonia, casa trebuie curatata foarte bine pentru a preveni aparitia oricaror spirite rele. Toate datoriile trebuie platite si mai ales, toate certurile rezolvate si greselile iertate. Eliberati de rele, oamenii pot pasi cu incredere in an, sperand la pace si prosperitate.

In ziua de Anul Nou se scriu pe o hartie visele si dorintele. Pentru japonezi, Anul Nou, numit "Oshogatsu", este una dintre cele mai importante sarbatori si un simbol al innoirii. Sunt organizate "petreceri de uitat anul" sau "Bonenkai", prin care oamenii lasa in urma problemele si grijile anului pe cale sa se incheie si se pregatesc pentru un nou inceput.

Pe 31 decembrie, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti sake (bautura traditionala, n.r.) si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an (aceasta cifra reprezinta numarul pacatelor acumulate intr-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizeaza alungarea pacatelor unul cate unul si purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc otoshidamas - mici cadouri cu bani inauntru.

In Grecia, o paine speciala numita "Vasilopita" este servita de Revelion. Un banut se ascunde in interiorul acesteia cand se pune la cuptor. Painea se taie exact la miezul noptii si cine primeste bucata cu premiul va avea noroc in anul care vine. Aici, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, vestit pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun.

12 boabe de struguri se mananca la miezul noptii

In Franta se marcheaza sarbatoarea numita "le Reveillon" cu alimente de lux, sampanie si cadouri.

In Turcia, se face schimb de cadouri in timpul unei sarbatori a alimentelor traditionale turcesti.

In Spania exista traditia de a se manca 12 boabe de struguri la miezul noptii de Revelion. Fiecare reprezinta o luna din anul ce urmeaza. In functie de cat de dulce este, asa va fi si luna respectiva: mai buna sau mai dificila. Pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezinta ocazia de a-si strecura verigheta in cupa de sampanie si de a ciocni.

In Venezuela, cei care isi cauta sufletul pereche poarta lenjerie rosie.

La Liege, in Belgia, pe 1 ianuarie, exista obiceiul de a manca choucroute (un fel de varza murata cu carnati) in familie, avand sub farfurie, in mana sau in buzunar o moneda, pentru a avea bani tot anul.

La Napoli, in Italia, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung in strada, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie sa treaca in timpul noptii pentru a face curatenie. In noaptea de Anul Nou, numita "Capodanno", italienii obisnuiesc sa puna pe masa mancaruri speciale, despre care se spune ca aduc bogatie si abundenta.

In Olanda, Oudejaarsdag sau "ziua anului trecut" (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care incep in zori si tin pana tarziu in noapte. De altfel, aceasta este singura zi in care artificiile sunt autorizate, ele fiind puse in vanzare cu numai trei zile inainte de Anul Nou.

Rusii obisnuiesc sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa. In Rusia o bautura din votca, suc de lamaie si apa de la robinet este denumita "apa murdara" si se bea pentru a opri ghinionul.

Zeul din casa se duce la cer sa spuna cat de bun ai fost

In ebraica, Anul Nou se traduce prin "Rosh Hashanah". Este un moment sacru, cand oamenii se gandesc la ceea ce au facut rau in trecut si promit ca vor fi mai buni in viitor. Ceremonii speciale au loc in sinagogi, unde se canta la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe si produse din faina, pentru a aminti de vremea recoltei.

In India, Anul Nou se sarbatoreste diferit in functie de regiune. In Bengalul de Vest, oamenii se impodobesc cu flori, pe care le coloreaza in rosu, roz, violet sau alb. Femeile poarta haine galbene, culoarea primaverii. In sudul Indiei, mamele pun mancare, flori si daruri intr-o cutie speciala, pentru copii. In dimineata Anului Nou, copiii trebuie sa tina ochii inchisi pana sunt condusi de mana la cutia cu daruri. In India Centrala, steagurile portocalii impodobesc toate cladirile in ziua de Anul Nou.

In Vietnam, Anul Nou este numit "Tet Nguyen Dan" sau mai simplu "Tet". Vietnamezii cred ca un zeu sta in fiecare casa, iar in ziua de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cat de bun sau rau a fost fiecare membru al familiei in anul care a trecut. Zeul calatoreste pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obisnuiesc ca de Anul Nou sa cumpere un crap viu, caruia ii dau drumul in rau.

Femeile nemaritate din Belarus asteapta noaptea de Anul Nou sa afle daca se vor casatori. Ele tin in mana cateva boabe de porumb, cu care ademenesc un cocos. Potrivit traditiei, fata careia ii da tarcoale cocosul, se va casatori in anul urmator.

In SUA, Anul Nou este asteptat pe strazile oraselor, ca si in Canada. Toata lumea sarbatoreste intrarea in Noul An la petreceri traditionale, uneori la baluri mascate cand toata lumea vine costumata tematic si cu masti (conform traditiei oaspetii trebuie sa isi dea jos mastile la miezul noptii).

Tot la miezul noptii, suna clopotele si sirenele, cerul este inundat de artificii si toata lumea striga intr-un glas "Happy New Year!". Mai cunoscut este poate obiceiul americanilor de a impartasi un sarut pasional cu persoana iubita la miezul noptii, despre care se crede ca va sterge amintirile neplacute ale trecutului, deschizand calea catre un viitor incarcat de dragoste.

In New York, o traditie de peste 100 de ani a fost aceea de a se arunca o minge in Times Square. Este cel mai cunoscut obicei de a arunca ceva la miezul noptii de Revelion. Acest lucru se intampla si in Hong Kong, Sydney, Rio de Janeiro, San Antonio si Sacramento (California). In alte zone se arunca diverse lucruri pentru a marca Anul Nou: in Easton (Maryland) - un crab, in Atlanta (Georgia) - o piersica, in New Orleans - o oala.

In intreaga lume cea mai populara bautura de Revelion este sampania. Peste tot in Europa si in America este insotita de un toast.

Se obisnuieste ca oamenii sa se sarute sub vasc la miezul noptii de Revelion. Poate fi considerat un gest romantic, dar este, de asemenea, un salut pentru Anul Nou intre persoane ce isi ureaza un an fericit, cu sanatate si noroc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#obiceiuri Revelion, #obiceiuri An Nou , #civilizatie
Comentarii
Poza TATRA
TATRA
rank 5
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
LA MULTI ANI! ROMANI de pretutindeni. Compatrioti....suna a