Ziare.com

Si astfel vom avea din nou doua categorii, doua clase, doua tipuri umane...

de Dragos Paul Aligica, Publicist si profesor universitar
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 12:24

   

Si astfel vom avea din nou doua categorii, doua clase, doua tipuri umane...
Dragos Paul Aligica
In trecut, pe parcursul majoritatii istoriei umane, marea majoritate a populatiei era analfabeta. Accesul la marea cultura a cartilor si traditiilor intelectuale era restrains la probabil in jur de 5% (poate cateva procente in plus in anumite contexte sociale si istorice).

Citeste toate textele scrise de Dragos Paul Aligica pentru Ziare.com

Ne indreptam spre un viitor in care lucrurile vor reveni intr-un sens la normal, in ciuda alfabetizarii generalizate, dupa anomalia indusa de Reforma, Contrareforma si revolutia tiparului care a creat iluzia ca o cultura in acelasi timp si "inalta" si "de mase" ar fi posibila, daca toata lumea ar fi alfabetizata si indrumata cultural "corect" intru internalizarea "marii culturi".

Evolutiile recente - atat tehnologice cat si ideologice din centrele intelectuale si academice occidentale - indica un trend foarte interesant. Atacul la adresa "canonului" si marilor carti si "marilor autori ai civilizatiei occidentale" dublat de revolutia IT si a retelelor sociale vor avea efecte surprinzatoare in acest sens:

O minoritate autoselectata va avea (fie prin vocatie, fie prin accident biografic) in continuare acces intelectual la marea traditie culturala in sensul de intelegere si asimilare intelectuala si existentiala a canononului culturii inalte si a standardelor de interpretare si de gandire si de ethos induse de aceasta. (Accesul fizic va fi o alta poveste si aici parabola din Fahrenheit 451 este mai mult decat relevanta, date fiind trendurile.) Restul populatiei va fi insa definit de o forma de analfabetism functional in aceasta privinta.

Citeste si https://ziare.com/stiri/comunism/ziaristul-petre-mihai-bacanu-s-a-intalnit-in-sala-de-judecata-cu-unul-dintre-tortionarii-sai-m-a-scos-din-celula-si-m-a-batut-1555240

Captivi deplin ai audiovizualului, memeticului si pictogramaticului, sufocati de propaganda, ideologie si publicitate fara sa mai fie constienti de conditia lor, incapabili sa se concentreze pentru a putea citi mai mult de 2 sau 3 paragrafe fara sa oboseasca sau sa se plictiseasca, vor fi structuralmente incapabili sa acceseze sau intelega orice forma de literatura complexa, oricat de dotati sau bine intentionati vor fi. Orice va tine de registrul superior al filosofiei, romanului, nuvelei, istoriei, eseului stiintific etc. le va fi neinteligibil si le va parea lipsit de interes existential.

Si astfel vom avea astfel din nou doua categorii, doua clase, doua tipuri umane: "Oamenii cartii" si restul. Pe de o parte, o minoritate pe care necesarmente nu o putem inchipui decat destul de restransa numeric si pe de o alta parte, o supermajoritate...

Daca asta e bine sau rau, si pentru cine e bine si cine e rau, nu judec si nu ma pronunt...

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro

Citeste si https://ziare.com/nicolae-ceausescu/comunism/sistemul-de-control-total-al-securitatii-si-deghizarea-represiunii-prin-instrmentarea-dosarelor-de-dizidenta-in-infractiuni-de-drept-comun-1656540


Dragos Paul Aligica este publicist roman avand afilieri academice la Universitatea din Bucuresti in Romania si George Mason University in SUA. Mai multe despre el la: www.aligica.com

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6265 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor