Irina Margareta Nistor, despre retragerea ''Pe aripile vantului" de catre HBO: ''In mod surprinzator, nu s-a legat nimeni de carte. Mi se pare umilitor"

Joi, 11 Iunie 2020, ora 23:30
22390 citiri
Irina Margareta Nistor, despre retragerea ''Pe aripile vantului" de catre HBO: ''In mod surprinzator, nu s-a legat nimeni de carte. Mi se pare umilitor"

Criticul de film Irina Margareta Nistor a oferit un interviu pentru Ziare.com, prin care isi spune parerea referitor la decizia HBO de a retrage filmul "Pe aripile vantului", din teama de a nu fi acuzati de rasism, pe fondul tensiunilor generate de moartea lui George Floyd.

Ulterior, compania a spus ca va incarca din nou filmul pe platforma, dar insotit de un context istoric. Acesta ecranizeaza cartea cu acelasi nume, scrisa de Margaret Mitchell, roman cu care a castigat premiul Pulitzer, in anul 1937.

Margareta Nistor: "Pe aripile vantului", un film pe care trebuie sa il vada toata lumea

Irina Margareta Nistor considera ca filmul trebuie sa fie vazut de toata lumea, iar ideea cum ca promoveaza stereotipuri rasiste i se pare exagerata. In plus, adauga ea, in pelicula chiar s-au folosit actori de culoare, nu actori albi, care sa fie ulterior machiati. "Asta se intampla in continuare si la noi, daca ai un personaj rom, nu cauti un actor rom, ci iei unul alb si il fardezi mai inchis la culoare. In film, au fost corecti din acest punct de vedere, joaca o gramada de actori de culoare, nu vad unde e stereotipul", explica Irina Margareta Nistor.

Reintroducerea filmului, alaturi de o contextualizare. Util sau inutil?

"Acum, dupa ce s-a aprins toata nebunia asta, mi se pare utila contextualizarea, dar nu sa stai sa interpretezi altfel, adica sa le arati tu ce trebuie sa observe sau nu in film", declara Irina Margareta Nistor.

Retragerea unui film, un precedent periculos

Irina Margareta Nistor considera ca, din pacate, in urma acestui eveniment, vor fi vizate si alte filme. In plus, crede ca s-a ales tocmai acest film celebru pentru ca este de impact, daca era vorba despre alta pelicula mai recenta, sau mai putin cunoscuta, nu ar fi existat reactii atat de puternice. Mai mult, ea sustine ca decizia celor de la HBO a fost o cale de mijloc, au retras filmul din cauza presiunilor puternice din America din aceasta perioada in privinta rasismului, in urma mortii lui George Floyd, dar au anuntat si ca vor reintroduce filmul pentru a nu-si pierde din abonati.

Criticul de film atentioneaza asupra faptului ca exista mai multe modificari care se iau in calcul in aceasta perioada, inclusiv a desenelor animate. Ea recunoaste un curent, pe care il aseamana cu #metoo si care a avut si parti negative. "A dus la o exacerbare a misoginiei, adica cei care sunt misogini au devenit si mai misogini. Situatiile astea mult prea accentuate nu fac decat sa degenereze", afirma Irina Margareta Nistor.

"In mod surprinzator, nu s-a legat nimeni de cartea cu pricina. Adica ce, ei nu stiu sa citeasca? Nu s-au prins decat la film? Mi se pare umilitor. Iar povestea cu arsul cartilor in piata publica am trait-o, istoric vorbind, de nenumarate ori. Stim, istoria se repeta, dar daca tot se repeta, sa invatam ceva din trecutul pe care l-am citit macar, sau l-am constatat sub o forma sau alta", concluzioneaza Irina Margareta Nistor.

Irina Margareta Nistor este criticul de film pe care toata lumea il recunoaste imediat dupa voce. In timpul comunismului, aceasta a lucrat ca translator pentru Televiziunea Romana si a dublat peste 3.000 de filme inregistrate pe casete video. Este decorata cu Medalia Carol I.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com