Cel mai mare tezaur monetar geto-dacic, descoperit la Cacica de un localnic

Miercuri, 06 August 2014, ora 17:01

   

Cel mai mare tezaur monetar geto-dacic, descoperit la Cacica de un localnic
Cel mai mare tezaur monetar geto-dacic din Romania a fost descoperit in comuna suceveana Cacica si a ajuns, miercuri, in custodia Muzeului Bucovinei, a declarat directorul institutiei, Emil Constantin Ursu.

Este vorba despre 300 de monede vechi din argint brut, intregi, si alte 40 de fragmente dintre care sase pot fi reconstituite. Tezaurul a fost gasit de un localnic la marginea unei paduri din zona, in perioada 2-3 august, cu ajutorul unui detector de metale. Acesta a anuntat Primaria si Politia Locala care, la randul lor, au anuntat Directia Judeteana de Cultura si au predat acesteia tezaurul, iar aceasta institutie, conform legii, l-a predat Muzeului Bucovinei.

La prima estimare, monedele ar avea o vechime de 2.300 de ani.

Potrivit lui Ursu, conform legii, Muzeul Bucovinei va trebui sa despagubeasca barbatul care a descoperit tezaurul cu 30% din valoarea acestuia. O moneda de acest tip este evaluata la 100 dolari americani valoare de despagubire.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
He he he
Hai sa ghicesc
I se va da 500 de lei pentru descoperirea monedelor

Ca asa e in Tara de ***
sico
rank 1
Pentru "Domnius"
Cred că n-ai citit articolul sau n-ai fost atent."Ca asa e in Tara de ..." se scrie corect "in tara de ...". "O moneda de acest tip este evaluata la 100 dolari americani valoare de despagubire." si el a găsit 300-340 deci 30 de mii - 34 de mii de dolari.
Dacă nu-ti convine tara esti cetătean european, de ce nu te muti tu in alta? Ai la dispozitie 28 de vări, dar poti să mergi si in Africa unde nu este zăpadă, nu plouă, ceri cetătenie pe acolo "trai pe vătrai".
horatiualexandrescu
rank 1
Părere
Eu cred că tot e putin, dacă omul ar reusi să valorifice monedele singur, ar obtine cel putin de 10 ori mai mult.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor