Ziare.com

Tainele comorilor ascunse ale imparatului Quin Shi Huang

Marti, 21 August 2012, ora 08:02

   

Tainele comorilor ascunse ale imparatului Quin Shi Huang
Guvernul chinez a fost nevoit recent sa decida intre cererea unor arheologi de a li se permite efectuarea de cercetari in uriasul mormant al primului imparat al Chinei, Quin Shi Huang, si obiectiile ecologistilor privind pericolul unei asemenea actiuni nu numai pentru natura, dar chiar pentru viata celor care vor patrunde in mausoleu.

Un sit arheologic nevizitabil

In cele din urma, Guvernul a decis: cererea arheologilor nu se aproba, informeaza Infoniac. Cei care au construit mausoleul l-au asigurat cu masuri exceptionale de protectie contra jafului, printre care inconjurarea intregului perimetru cu un sant imens, umplut cu mercur.

Nu se stie ce alte surprize ii asteapta pe cei care ar patrunde inauntru, chiar daca intentiile lor sunt stiintifice si nu talharesti.

Pentru cercetatori, insa, explorarea ar fi provocatoare. Lucrarea funerara din jurul mormantului, care a fost deja cercetata, starneste curiozitatea.

Ea se intinde pe 56 kmp, cuprinzand, printre altele, o armata formata din 7.000 soldati de lut ars si un mare numar de cai, care ar fi trebuit sa constituie, in viziunea constructorilor de acum 2.000 de ani, garda personala a imparatului. Constructii fara seaman completeza aceasta realizare extravaganta.

Vestigiile sunt aproape neatinse. Ele au fost descoperite intamplator, in 1974, de catre un agricultor care sapa groapa pentru a planta un pom. Initial, nici nu li s-a dat atentie si doar mai tarziu cercetatorii au dezgropat cu grija fiecare piesa in parte, fara sa o miste de la locul ei.

Totul fusese comandat de insusi imparatul care, catre sfarsitul vietii, era obsedat de moarte si daduse ordine vracilor sai sa prepare si sa-i administreze elixirul vietii vesnice.

Nefiind tocmai sigur pe elixir, el si-a comandat si un mormant pe masura. Soldatii de lut, echipati cu armament autentic, constituiau garda sa personala, iar zona era intarita cu fortificatii pe care cu greu ni le-am putea imagina chiar noi, cei din secolul XXI.

Mormantul insusi era prevazut cu o retea de protectie, formata din santuri cu mercur, substanta toxica, menita sa descurajeze orice pradator. Mercurul mai exista si astazi.

Initiatorul Marelui Zid chinezesc

Tot el a dispus ca, in interiorul mormantului propriu zis, care inca n-a fost desigilat, sa fie sacrificati de vii servitorii si numeroase amante, pe serviciile carora conta pe lumea cealalta.

Faptul ca si-a permis un asemenea loc de veci extravagant da de inteles ca imparatul dispunea de mijloace materiale aproape nelimitate. Si probabil ca afirmatia nu este departe de adevar: el a initiat construirea Marelui Zid chinezesc, cu o lungime de peste 4.000 km, a construit palate, a fortificat cetati, a standardizat scrisul, a introdus etaloane pentru masurarea greutatilor si a batut primele monede.

Toate acestea au insemnat cheltuieli si, dupa caz, sacrificii umane. Numai la Marele Zid se estimeaza ca au muncit neintrerupt 300.000 de muncitori, care erau in permanenta inlocuiti cu altii, pe masura ce unii mureau istoviti.

Legenda spune ca in al 36-lea an de domnie a aparut pe cer o cometa, care prevestea sfarsiul imparatului. Mai mult decat atat, un prezicator a inscripionat pe o piatra: "La moartea lui Shi Huangdi, teritoriul va fi impartit". Legenda sau nu, teritoriul a fost intr-adevar divizat intre urmasi.

Comorile raman ascunse

Este probabil ca mormantul, nedeschis de 2.000 de ani, ascunde multe comori si multe taine. Totusi, Guvernul a ascultat punctul de vedere al celor care cercetasera mormantul lui Tutankhamon, in 1930, si care au lasat consemnat: "Deschizand in graba mormantul lui Tutankhamon, in Egipt, am pierdut pentru totdeauna un volum urias de informatii de valoare inestimabila".

In cele din urma, Guvernul a hotarat ca sapaturile sa se efectueze in continuare pe spatiile din jurul mormantului, fara desigilarea acestuia. Mai mult, exista temerea ca, in mormantul sigilat, s-ar putea sa fi fost introduse gaze toxice, care au rezistat doua milenii si ar putea fi fatale pentru cine patrunde.

Prin urmare, accesul va fi posibil numai dupa ce se vor realiza roboti de cercetare, care sa intre cu camere de luat vederi. Pana atunci, sunt destule de cercetat pe platoul funerar, de 56 kmp.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3999 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sunt lideri,

Care s-ar vrea impărati si in lumea noastră!Ce n-ar
face să rămană pe lumea asta,dar si in presupusa de dincolo,inconjurati de slugi si iubite...
Legile,Constitutia ii impiedică,altfel de ***and
Sadam,Gadafi,egipteanul,sirianul....
Oricum,chinezul a stiut ce a vrut si a si avut puterea să obtină!

 

La noi

La noi , s-a inceput deschiderea mormintelor voievozilor nostri. Oare cine o fi semnat ordinul ministerial care a dat liber laasa ceva ?
Si de ce a fost facut totul atat de discret ?

 

Probabil,

Cătătorii de aur,bijuterii si lacomii de inavutire rapidă!
Cine a dat ordin să se falimenteze,de exemplu o
fabrică precum ARO Clung?Prezentă pe atatea pietii,cat nici romanii nu au pătruns prin acele tări!

Ma intreb,

cum au reusit sa detina atit de mult mercur ?Sa umpli un sant ,ai nevoie cred eu, de tone sau ma rog ,o cantitate uriasa,apoi cum de nu se infiltreaza in pamint de atitia ani ?, daca exista gaze toxice in acel mormint ,cum au fost ele fabricate?,cum sint ele concentrate acolo fara sa se scurga de acolo, in timp atit de indelungat ?Oricum este interesant acest mormint.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor