Trecutul zbuciumat al Tezaurului de la Pietroasa

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 16:30
10720 citiri
Trecutul zbuciumat al Tezaurului de la Pietroasa
Foto: Carte postala/Okazii.ro

O parte a unuia dintre cele mai importante tezaure ale Romaniei, Tezaurul de la Pietroasa sau Closca cu Puii de Aur, descoperit de doi tarani, zdrobit cu toporul de un antreprenor, salvat dintr-un incendiu, furat dintr-un muzeu si deteriorat iar apoi descompletat de rusi, poate fi admirat in expozitia "Aurul si argintul antic al Romaniei" organizata la Palatul Culturii din Targu Mures.

Dintre cele 10 piese ale tezaurului care se mai pastreaza in Romania, Muzeul National de Istorie, detinatorul de drept al acestuia, a adus in expozitia de la Targu Mures, realizata in colaborare cu Muzeul Judetean Mures, patru dintre piesele reprezentative, alaturi de alte 1.000 de piese din aur si argint detinute de muzeele din tara, la fel de valoroase.

"Initial, au fost descoperite 22 de piese, prima data in 1837, dintre acestea s-au recuperat 12 bucati. Doua s-au pierdut pe parcurs iar noi avem expuse la Targu Mures patru piese importante, restul pieselor ramanand expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Aici au ajuns cateva piese semnificative, fibulele pereche, de la care a primit denumirea 'Closca cu puii'. Sunt doua fibule care reprezinta insemne imperiale, se dadeau numai unor persoane foarte importante din Imperiul Roman, fapt ce inseamna ca era o onoare foarte mare care i s-a dat acestei capetenii sau acestui rege, adica celui care a primit cadou acest tezaur roman", a declarat pentru Agerpres Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures.

Pe langa cele doua fibule, la Targu Mures mai este expusa cana inalta de 37 de centimetri si vasul octogonal cu doua toarte - care imita pantere placate cu pietre lucitoare, menite sa amplifice stralucirea si luciul aurului - cu pietre pretioase incrustate in dantela de aur.

22 de piese, gasite la Istrita in 1837

Tezaurul de la Pietroasa a fost descoperit in 1837 de doi tarani, Ion Lemnaru si Stan Avram, in timp ce luau piatra de pe dealul Istrita.

Din istoricul sau, aflam ca din tezaurul compus initial din 22 de piese s-au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kilograme, multe dintre ele fiind doar din aur: un platou mare, de 7,6 kilograme, cu un diametru de 56 centimetri, o cana cu inaltimea de 37 centimetri, care este reconstituita, un platou mai mic cu decor in relief si o statueta in centru, cu diametru de 26 cm, un colan cu o inscriptie gravata cu caractere runice, un colan simplu, un colan cu balama, patru fibule, doua vase poligonale, unul octogonal (care poate fi vazut la Targu Mures) si altul dodecagonal.

Unele piese, in special vasele, au fost distruse si restaurate de mai multe ori, la fel ca si platoul mare, care a fost rupt in patru bucati, la scurt timp dupa ce a tezaurul a fost descoperit.

Tezaur zdrobit cu toporul si furat de la muzeu

Tezaurul a fost cumparat de la taranii care l-au descoperit de un antreprenor, pe nume Verussi, care a zdrobit cu toporul piesele, probabil pentru a le putea transporta mai usor.

Dupa cativa ani, tezaurul a fost recuperat partial de banul Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, gloria fiindu-i pe deplin recunoscuta la Marea Expozitie Universala de la Paris, in 1867.

Dupa opt ani de la expozitie, "Closca cu Puii de Aur" a fost furata din Muzeul de Antichitati din Bucuresti si a fost recuperata un an mai tarziu, dar colanul cu inscriptia runica - cel mai intens studiata inscriptie - a fost deteriorat.

Tot din istoricul acestuia, aflam ca Tezaurul de la Pietroasa era sa cada prada unui incendiu in 1884, ocazie cu care a fost aruncat pe fereastra, pentru a fi salvat - in acelasi an beneficiaza de o restaurare la Berlin - iar in timpul Primului Razboi Mondial a fost trimis in Rusia, impreuna cu tot tezaurul national si s-a intors doar partial de acolo in 1956 (adica 10 dintre cele 12 piese).

Closca cu Puii de Aur sau Tezaurul de la Pietroasa se leaga de perioada romana, fiind un material produs pentru persoane bine pozitionate in Imperiul Roman, care l-ar fi putut oferi cadou cel mai probabil conducatorului ostrogotilor, pozitionati in sud-est, in zona din afara arcului carpatic.

Seuzo, inca un tezaur cu o istorie tumultoasa

Soos a mentionat ca un tezaur oarecum asemanator si care a avut un parcurs cel putin la fel de tumultuos ca acela de la Pietroasa este Tezaurul Seuzo, rascumparat recent de statul ungar.

Diferenta intre cele doua tezaure consta in faptul ca cel din Ungaria este datat cu o jumatate de secol mai devreme decat cel din Pietroasa, acesta nu era folosit de federati, ci de persoane din Imperiul Roman, ii lipsesc fibulele somptuoase care sunt in tezaurul de la Pietroasa si vasele octogonale, considerate de parada, fiind axat in special pe vase folosibile.

Tezaurul Seuzo se presupune ca a fost descoperit undeva langa lacul Balaton, ca avea peste 200 de piese, din care se cunosc 24 de piese, dintre care statul ungar a rascumparat 12.

"Specialistii au stabilit acest lucru dupa inscriptii de pe un platou, similar celui de la Pietroasa, pe care se afla inscriptia 'Pelzo', care este numele latin al lacului Balaton, analizele de sol identificat in unul dintre vase indicand aceeasi zona. In anii '70 piesele au fost scoase in mod clandestin pe piata neagra si au ajuns la un lord britanic despre care se spune ca a falsificat actele de provenienta, declarand ca provin din Libanon, stiind ca nu va verifica nimeni intr-o zona cu razboi civil", a afirmat Soos Zoltzan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#tezaur pietroasa, #closca cu pui, #expozitie aur Targu Mures, #expozitie aur argint Romania , #cultura antica