Ziare.com

Grigore Lese, despre "Miorita": Nu putem compara o oaie lesinata cu marile valori ale lumii

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 08:07

   

Grigore Lese, despre "Miorita": Nu putem compara o oaie lesinata cu marile valori ale lumii
Cunoscutul interpret de muzica populara Grigore Lese a facut la rece o radiografie a simbolurilor romanesti.

Invitat la Digi 24, Grigore Lese a desfiintat cuvinte precum autentic, popular, arhaic si balada Miorita.

"Nu putem compara o oaie lesinata cu marile creatii ale lumii. Dar daca atata avem, trebuie sa stim asta. Atat avem, asa suntem noi pe lume, asa suntem noi facuti dar vrem sa fim altceva. Eu am spus de multe ori: noi vrem sa fim ce nu putem fi! Cultura - e pretentios cuvantul. In ce fel de cultura traim noi? Avem o cultura mare? Nu! Avem o civilizatie, dar avem o cultura mare, avem valori? Eu zic ca suntem intr-o cultura medie.

In ziua de azi, eu vad ca traiesc intr-un neam mai mare, nu traiesc zonal. Eu trebuie sa ma raportez si la ceilalti, trebuie sa fiu cel mai bun in cantat si trebuie sa fiu valorizat. Altfel, degeaba horesc. (...) Uniunea Europeana cere proiecte, dar ca sa ai proiecte trebuie sa ai valori. Trebuie sa ne gandim mereu: dar noi avem valori, avem cu ce iesi in lume? Noi suntem cei mai buni horitori din lume? Eu nu cred!", spune Grigore Lese.

Marele artist este de parere ca taranul roman autentic a disparut de mult.

"In ziua de azi, lumea se imbraca in costum popular doar pe bani. Nu se imbraca pentru ca le place portul nostru. Se duc la ansambluri si se imbraca in costum popular pentru ca sunt platiti. Ca la serviciu. Dar mai avem tarani in Romania? Nu! Gasesti numai oameni vicleni, lingusitori. Gasesti si oameni de omenie, dar rar. Si aceia nu vin la televizor", a mai spus Grigore Lese.

El nu a lasat netaxate nici marile productii cu care ne mandrim in domeniul promovarii culturii.

"Azvarlim bani in stanga si in dreapta pe ansambluri care functioneaza dupa model moscovit. (...) Mai nou, ciobanii vor sa fie artisti si artistii sa fie ciobani...nu se poate! E prea multa amestecatura in Romania. Se vorbeste in vant, in gol. Ne place noua asa sa fim idilici, contemplativi. Ce atata jale, suferinta, miorite? Atata am invartit oaia asta de am terminat-o de cap. Nu mai putem trai asa! Valorile, prioritatile in lume sunt altele. Degeaba ne ducem la Bruxelles, ne intoarcem acasa, punem branza pe masa si spunem ca am reprezentat Romania. Toate popoarele din lume sunt talentate.

Stiti, universitatile, scolile nu trebuie sa creeze talente, trebuie sa formeze caractere. Aici avem noi o problema. Va fi foarte greu... Ma uit in jurul meu si vad ca sunt aceleasi scoli populare de arta, aceleasi spectacole de divertisment. Noi nu inlocuim emisiuni. Sunt emisiuni pe TVR de 30 de ani, nu sunt actuale, sunt depasite. De aia tot spune Grigore Lese: eu sunt de la tara. Eu de aceea am venit in lume sa ma civilizez, sa invat, sa stiu despre Mozart, sa stiu ce se canta, sa ma raportez la marea cultura", a mai spus Grigore Lese.

Interviul integral poate fi urmarit sambata, 9 februarie, de la ora 20:10, la "Conversatii esentiale" de la Digi 24.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8196 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Miorita sau boicotul contra holocostului istoric

Iata cum este inteleasa Miorita in ,,Astrodestinul Moldovei''. Citez:

''Legenda Miorita este o frumoasă lucrare cosmogonică despre creatiile Universului, care conservă in fond legile fundamentale ale existentei. Ea este o prezentare populară a evolutiei Cosmosului si entitătilor energetice cosmice. Subiectul cosmogonic al baladei este istoria divină a omeniri. Miorita, ca si Biblia crestină, ne relevă că Universul nu este un haos. In orice realitate cosmică există o armonie si un plan divin. Orice entitate se supune influentelor exterioare deoarece este parte componentă a sistemului cosmic unic si orice abatere este imediat corelată de Legile Universale care actionează permanent, chiar dacă nu vrem să tinem cont de ele. Aceste principii sunt descrise in baladă si le putem folosi din plin la nivelul perceptiei umane. Depinde de fiecare dintre noi cum să se ridice la nivelurile superioare de perceptie.

Titlul baladei sugerează gingăsia, delicatetea sufletească si duiosia sentimentelor fată de Mama Cosmică, Miorita. Glasul Mioritei este glasul destinului despre conversiunea spatiului si absorbtia Cosmosului. Dumnezeu nu a anihilat total creatia, dar i-a dat o nouă etapă de evolutie mai superioară. Astfel, legenda are atributie la cele mai adanci taine ale străvechilor mistere. Ciobănasul este o entitate cosmică, capabilă să aplice inteligent Legile Universale in loc să se servească de ele la intamplare. Comportamentul lui contine un adevăr netulburat: fiecare entitate are misiunea ei si prin libertatea sa, poate defini destinul suprem al Cosmosului. Ciobănasul este un cosmocrator, care prin modelul său de viată reprezintă geneza Cosmosului: moartea – Noaptea Cosmică si renasterea – Ziua Cosmică.

Ciobănasul este Zalmoxis, zeul geto-dacilor, investit de Creatorul Lumii să vegheze asupra intregii spatialităti. … Inainte de a se reconecta la Univers, conform Hotărarii Divine, ciobănasul ne-a lăsat un testament sacramental codificat de crestere spirituală, in care a conservat valorile fundamentale ale existentei entitătilor cosmice. … Ciobănasul si Mireasa Lumii sunt scantei spirituale din Lumina Divină creatoare de lumi in adancul eternitătii, unde nu există timp si spatiu''.

S-auzim numai de bine,

Arian din Carpati

 

@Ariana din Carpati

Fascinant, domnule Pavel Corut. Mai aveti?

Miorita sau vatra spirituala a neamului carpatin … (continuare)

Arbitrarul contra liberullui arbitru este condamnat nu numai de forma populara ci si de cea intelectuala, prin manifestarea lor de-alungul vremurilor. Citind ''Padurea spinzuratilor'', de ce credeti oare ca ''la universitate, studiind filozofia, profesorului i se părea că Apostol si-a pierdut credinta in Dumnezeu si căuta "un adevăr absolut"? Analizind mesajul cartii, ne dam seama ca ''drama eroului a izvorat din nevoia de optiune personală si neputinta de a rezista unor imperative exterioare constiintei". La aproprierea ***, la propriu sau la figurat, simtim cum firescul intrinsec al pulsului armoniei universale ne constientizeaza, transformand clipa in ura sau impacarea cu sine. Ura fata de arbitrar si iubire transpusa in mit, conform panopliei de valori a matritelor stilistice unde am vazut lumina zilei.

In concluzie, putem spune ca exista, la Romani, o conjunctie reala intre gindirea populara si cea intelectuala, referitor la punerea in valoare a tezaurului cultural civilizator existent pe plaiuri carpatine. Citatele sint din ,,Spatiul mioritic'' de Lucian Blaga, din ''Padurea Spinzuratilor'' de Liviu rebreanu si proiectul educational ''Vatra satului: support spiritual si tematic in actul educational''.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpati

 

Miorita sau vatra spirituala a neamului carpatin …

Adevaratele valori inepuizabile ale neamului romanesc, ce pot fi de un real folos culturii universale, merita din plin sa ne reprezinte pe altarul identitar al neamurilor lumii. Astfel, imi voi permite sa cred ca viziunea mioritica despre lume si viata, identitarul sacru al neamului romanesc, va fi scoasa la lumina si prezentata lumii in adevaratul sens de traire si menire a Romanilor : o viata demna traita in ritmul Armoniei Universale. In acest sens, tezaur de valori primordiale, baladele populare, ''Miorita'' si ''Mesterul Manole'', pot demonstra omenirii intregi cum a reusit poporul roman sa ramina, din punct de vedere istoric, doar o ''enigma'' a acesteia...

Miorita, simbolul feminin al creatiei cosmice, precum Ana din balada ''Mesterul Manole'', reprezinta arhietipurile identitare ale Logosului Universal, care nu pot fi abatute din drumul lor natural prin siretlicuri, minciuni sau alte actiuni arbitrare. Prin iubire, dar si prin minciuna, pe care Creatorul a acceptat-o sau nu le-a deslusit, Ana este zidita pentru ca Logosul Cosmic, ce-l reprezinta ca parte intrinseca, sa poata face parte din structura noii zidiri, ridicata pe ruinele celei vechi. Iubirea infinita a lui Manole, contra careia nici Atotputernicul nu a avut nicio putere, a facut ca Noua Zidire sa perpetue sacralitatea Logosului existential al Mioritei Mama-Cosmica. Daca minciuna si fatarnicia au ucis-o pe Ana, iubirea a transformat-o, alaturi de sotul ei si-a pruncului din pintece, in simbolul iubirii eterne, a perpetuarii vietii dincolo de moarte prin simbol trinitar al vietii insasi. De-aceea, si azi ne prosternam cu smerenie in fata Maicii cu Pruncul in brate si-o invocam in vreme de rastriste... Sub aceasta forma, ''noua zidire'' poate perpetua valorile vechii zidiri, pe ruinele careia s-a cladit, ''strajuind mindra'' pe-un picior de plai, pe-o gura de rai... Chiar daca in iuresul arbitrarului istoric va disparea si noua zidire, sensul natural al acesteia nu-l va putea distruge nimeni si-l vom simti mereu in noi, si prin noi, metamorfozat in infinit. Prin puterea constiintei omenesti, pusa in fata arbitrarului de orice fel, poate renaste armonia primordiala, existenta in sufletul si mintea fiecaruia incercat de neputinta, aflat in fata sau crucificat direct pe rugul ,,inchizitional,, in flacari...

Ariana din Carpati

 

Ortodoxismul sa dispara zice acest MicGigi..!

McGigi@.."Ortodoxismul, autosuficienta si pseudocultura atat de mult iubite in Romania ar trebui sa dispara. macar in ceasul al 12-lea".....,ba oaie, habar n-ai ce inseamna ortodoxism la fel cum habar n-ai ce zice Lese...,un roman deosebit de la care ar trebui ca toata lumea sa invete ce inseamna sa fii om cu frica de Dumnezeu si cu iubire de neam. Dupa mintea ta ar fi bun de umplut Romania de secte care mai de care mai atot stiutoare, detinatoare de adevar...,sectantule...! Sunt in tara asta, cum bine zice G. Lese o groaza de lingai si oameni vicleni, o groaza de straini care n-au nimic comun cu romanitatea noastra, cu crestinismul romanesc, cu valorile noastre. Mergi ma in tara care crezi ca te reprezinta ca religie si cultura si lasa-ne cu religia si valorile noastre daca ti-e rusine cu noi...,stai linistit, nu vom regreta daca ne parasesti.

 

@Furnica

Probabil ai avut impresia ca as cere conversatie.
Hai sa-ti spun un banc:
Un tip in fata aeroportului Otopeni, pe vremea lui Ceausescu: "Vand un bilet pentru New York, cine cumpara un bilet pentru New York, am un bilet pentru New York."
Un alt tip se apropie si intreaba: "E dus-intors?" Primul raspunde: "Cu tampitii nu stau de vorba, vand un bilet pentru New York..."
Poate ma-ntelegi..."

Grigore Lese...

...da dovada unei inteligente cel putin surprinzatoare. O atitudine ca a lui ar putea schimba multe. Ortodoxismul, autosuficienta si pseudocultura atat de mult iubite in Romania ar trebui sa dispara. Macar in ceasul al 12-lea.

 
 

 

Lese

Era bun de fotbalist,cind ajungea in fata portii,isi dadea cu stingu in dreptu si rata....si toata lumea de pe stadion,striga...sa te f....

 

@ tata

nu,mama lui era f.fericita;tot stadionul striga:"s-o....pe ***!"

@maxi

Cand spui valori universale nu te referi la Chevrolet sau General Motors.

Te gandesti la civilizatiile vechi care si-au adus aportul la cultura, stiinta. Uita-te la muzica, arta, poezie, literatura.

Sunt de acord cu tine ca valorile americane sunt jucarii pe langa restul lumii. Dar nu amesteca lucrurile si nu lasa ura sa te conduca.

 

Continuare

Si din vorba in vorba, ajung sa vorbeasca despre limbi straine si invatarea lor.
-Cea mai grea limba este engleza,spune baciul moldovean. Iaca-sa, se scrie Shakespeare si se citeste Sekspir.
-Nu, cea mai grea e franceza, zice vranceanul. Se scrie RImbaud si se citeste Rimbo.
-Ce spus voi acolo? Cel mai greu invatat roman este. Voi scrieti acolo "Cabana Izvorul muntelui", ioi, eu trebe citesc "Keksemet domokos polvon".

 

Ultimii mohicani

Era un banc, in care un cowboy impusca toti pianistii dintr-un "saloon",la sfarsit mai apare unul. Cand se pregateste sa-l ucida, pianistul scoate o pancarta pe care scria: "Nu impuscati pianistul. E ultimul". Asa si cu Grigore Lese. Impreuna cu Tudor Gheorghe, sunt ultimii "pianisti" sau mohicani, cum vreti sa le ziceti.

Fara ei, ne raman marii rapsozi Gigi Becali, MM Stoica, Bahmutanu, Liviu Varciu, Guta, Adi Minune, Columbeanu, Zavoranu, Pepe etc.

 

Cine-i Gigi Lesie asta?!

De Eminescu, de Brancusi, de Enescu a auzit?!
Ce o fi in capul unora, sa aduca deservicii poporului din care s-au nascut!
Eu sunt mandru ca sunt roman!
Chiar si multzi straini care vin in Romania, ii lauda pe romani, ... doar niste nulitatzi dau din gura ca "romanii sunt un popor de mana a II-a"!
Sa vorbeasca de unii singuri, isi vor musca ei limba candva ....

 

Lasa supararea,

uite iti spune mos Dinu un banc in acest context. Bancul se numeste "Mioritza moderna":
Pe-un picior fde plai/pe-o gura de rai/iata vin in cale/ se cobor la vale/trei turme de miei/cu trei ciobanei/unu-i moldovean/unul e vrancean/si altu-i ungurean.etc,etc,etc.
Si stau ei si s-aseaza si vorbesc, care-n luna si-n stele.

Nu intelegi nimic

Grigore Lese iti propune sa te uiti in oglinda, sa vezi cine esti in raport cu marile valori ale culturii mondiale si nu numai.

Adica pe romaneste, sa fii tu insuti. Nu sa te dai zmeu si tu sa fii o biata capra raioasa!

Si cine stabileste scara de valori!?

Stii ca societatea de consum polueaza infinit mai mult decat alte societatzi!?
Emisia de CO2, de gunoaie e in pericol sa sufoce planeta!
De ce-s astia mai valorosi ca altzii?
SUA are o istorie de 200 de ani, in perioada asta nu au apucat sa produca arta, doar bunuri de consum ... !
SUA nu are nimik la nivelul Mioritei, a lui Brancusi, al lui Eminescu, al lui Enescu sau ... lista poate continua!

@maxi

Va spun cu respect si prietenie: traiti intr-o lume a wishful thinking-ului. Si eu as vrea sa ma spun ca ma trag dintr-un popor maret, dintr-o cultura majora, dintr-o civilizatie reala. Ma opreste realitatea. Ar trebui sa prizati mai des. Realitate, care este.

Nu putem compara o oaie lesinata cu marile valori ale lumii

L-am plăcut pe Lese, dar de acum..să mă..lese !
Cine pulpa calului din lasagna britanicilor te pune sa COMPARI oaia cu valorile lumii ?!
Oaia, fie ea si..merinos, o compari doar cu ovinele, fie ele si bipede, dar NU o compari cu operele marilor nume europene. Ce zici ne-a Lese, nu cumva incurci..borcanele, adica oile ? E ca si cum ai compara muntele OMU cu oaia Suffolk (sufocata) britanica, cea careia i s-a inegrit capul. Sau sa-l compari de Cioran cu o dropie engleza disparuta din fauna locala acum peste 200 de ani din cauza vanatorii excesive, inconstiente, irationale a vesnic infometatului taran britanic !
Si una peste alta, NOI AVEM o MIORITA !
Si vorba lui "maxi" : CINE stabileste scara de valori ?
M-am nascut roman, am crescut si am fost educat ca roman si tare-s mandru de aista, INDIFERENT de valorile lumii ! Si imi place Miorita la nebunie, asa cum lui Eminescu ii placeau codrul leganat si desfatarile Vioricai.
PS - printre valorile lumii sunt cumva incluse si crimele occidentalilor asupra a peste 100.000.000 de pamanteni ?
Jos comunistii, cei FARA de VALOARE !

Cine-i Gigi Lesie asta?!

Ia d'acilea maxi si lumineaza-te:
http://www.youtube.com/watch?v=m82J0DjFZbw
Tu esti venetic si-ti turuie gura mai mult nevrute decat vrute, da' stiu ca te unge si pe tine Lese cu-ale lui horeli. Mai scoate ura din suflet, ca dai in ambidecstre. Iar tu nu esti decat sarac cu duhul.

E penibil... Nu am pierdut nimik!

Folclor prelucrat, nimik autentic... abureli sa vanda si el ceva, ...
Si gura lui sa trebe sa mananca ceva!

Cine-i Grigore Lese? Un cantaret de folclor, care

mai are si ceva in cerebel. Si are multa dreptate, dar trebuie sa fi facut parte din bransa, ca sa intelegi si tu ceva. Cultura nu inseamna numai activitate culturala, doine si balade, cantate execrabil de foarte multi "culturnici" sau amatori, ci inseamna profesionism. Balada "Miorita", de exemplu, l-a adus in prim plan pe ciobanul Gigi, gol pe dinauntru, dar cu "oi mai multe, mandre si cornute", ignorand valorile adevarate. Romania este o tara fara valori in acest moment, gratie unor televiziuni imbogatite pe seama unora, care platesc ei, ca sa fie promovati. Cu bani cersiti pe la gurile de metrou, din diverse orase ale Europei, au ajuns multi pe la Etno si Favorit sa se motaie de mama focului, Ansamblurile folclorice, platite din bani de la buget, ridica osanale politicienilor, asta este cultura? Grigore Lese stie ce spune!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor