Cetatea de Scaun a Sucevei, renovata ca pe vremea lui Stefan cel Mare

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 13:16
6153 citiri
Cetatea de Scaun a Sucevei, renovata ca pe vremea lui Stefan cel Mare

Firmele care s-au inscris pentru renovarea Cetatii de Scaun a Sucevei vor participa saptamana viitoare, pe data de 15 septembrie, la licitatia organizata de municipalitatea suceveana.

Astfel ca suma alocata pentru realizarea proiectului de reabilitare este de aproximativ 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi), informeaza Monitorul de Suceava. Cei care vor castiga licitatia vor trebui sa vina cu propuneri si solutii concrete atat pentru refacerea importantului monument istoric al Sucevei, cat si pentru punerea sa in valoare, odata cu zona adiacenta.

"Finantarea acestui proiect va fi asigurata din fonduri europene, pe Axa prioritara 5, dar si cu contributii financiare de la bugetul local. Un lucru foarte bun este faptul ca banii necesari realizarii proiectului - 255.300 lei, au fost alocati de la Guvern, incat nu a fost deloc afectat bugetul local", a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc, care coordoneaza departamentul de proiecte europene din cadrul Primariei Suceava.

Proiectul va trebuie sa contina minim opt capitole de realizari, trasate de municipalitate in caietul de sarcini al licitatiei, care se refera la principalele imbunatatiri ce vor fi aduse Cetatii de Scaun. In primul rand, vor fi prinse lucrari de restaurare a Cetatii, cu acelasi tip de material precum cele folosite initial, lucrari de protejare a spatiilor reconstruite, folosind mijloace moderne termo si hidroizolante (cum ar fi terase si acoperis de protectie), precum si amenajarea unor spatii cu caracter de muzeu.

Un capitol important se refera la consolidarea Cetatii de Scaun, in special a versantului nordic, unde se manifesta fenomenul alunecarilor de teren, intarirea boltilor existente si reconstruirea celor care lipsesc, conform arhitecturii originale, dar si refacerea si consolidarea pilonilor zidurilor.

Practic, Cetatea va trebui sa arate la fel cum era pe timpul celebrului domnitor Stefan cel Mare, care s-a ocupat de dezvoltarea acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Cetatea de Scaun, #suceava, #renovata, #stefan cel mare , #cultura generala