Ziare.com

UPDATE: Monica Lovinescu a murit

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 13:40

   

UPDATE: Monica Lovinescu a murit
Monica Lovinescu a murit duminica, la miezul noptii, la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, situat la 15 km nord de Paris, la varsta de 85 de ani, in urma unei indelungate suferinte, anunta Radio Romania Actualitati.

Fiica lui Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu a fost un ziarist si un critic literar de exceptie, dar si una din marile voci ale exilului cultural romanesc din perioada comunista.

A ramas in inimile tuturor romanilor pentru emisiunile "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si antiteze la Paris" difuzate de postul Europa Libera, emisiuni care au influentat puternic viata culturala din Romania.

Ca semn de adanca pretuire, dupa Revolutia din 1989, nou infiintata Editura Humanitas i-a publicat studiile, jurnalul si articolele din perioada regimului Ceausescu citite la Europa Libera.

Biografie

Monica Lovinescu s-a nascut pe 19 noiembrie 1923 la Bucuresti. Si-a luat licenta in litere la Universitatea din Bucuresti si a debutat cu o serie de nuvele si schite in revista Vremea.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, s-a refugiat in Franta, in septembrie 1947 ca bursiera a statului francez, iar in primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic.

A scris numeroase articole si studii despre literatura romana si despre ideologia comunista care aservise Romania, publicand in revistele: "East Europe", "Kontinent", "Preuves", "L'Alternative", "Les Cahiers de l'Est", "Temoignages", "La France Catholique".

Din anul 1951 si pana in 1974, colaboreaza la emisiunea in limba romana a Radiodifuziunii Franceze, ca si la redactia centrala a emisiunilor pentru Europa rasariteana. Incepand din anii 60, colaboreaza la Radio Europa Libera cu doua emisiuni saptamanale de exceptie: "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si Antiteze" la Paris.

O parte din cronicile literare Radio, difuzate de Monica Lovinescu, au aparut in volumul Unde scurte (Ed. Limite, Madrid, 1978). Monica Lovinescu a scris partea consacrata Istoriei teatrului romanesc in Histoire des spectacles (Pleiade, Ed. Gallimard, 1965).

Pentru intreaga sa activitate de ziarista si critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsa cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a "Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte".

Reactii la aflarea vestii disparitiei Monicai Lovinescu

Lumea culturala din Romania si-a exprimat regretul profund cu privire la moartea Monicai Lovinescu.

Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a spus ca aceasta era "un etalon, un model, mai ales in perioada de dupa revolutie". "Din punctul meu de vedere, Monica Lovinescu si-a pastrat integritatea intelectuala si a continuat remarcabil traditia culturala a familiei sale", a aratat Iorgulescu.

Fostul presedinte al Academiei Romane, criticul Eugen Simion, a declarat ca aceasta a fost cea mai ascultata voce din literatura romana pana in decembrie 1989. "Monica Lovinescu a jucat un rol esential in viata literara romaneasca si, in general, in viata societatii romanesti, timp de cateva decenii. Romanii i-au ascultat emisiunea 'Teze si antiteze' asa cum n-au mai ascultat vreodata o alta emisiune", a spus criticul, care a apreciat si ca "pentru literati 'Teze si antiteze' a reprezentat o gura de aer si o forma de libertate spirituala".

Emil Hurezeanu care a fost coleg cu Monica Lovinescu la Europa Libera, considera ca "Desi nu a trait in Romania in ultimii 50 de ani, a cunoscut bine Romania, a iubit-o, a slujit-o, in numele unei valori a spiritului liber pe care le-a sustinut. Critic literar, comentator, analist politic, vocea ei inconfundabila ramane una din sursele de incredere si putere pe care romanii au simtit-o ani in sir, in eterul undelor Europei Libere. Eu, ca membru al comunitatii romanesti exilate la Europa Libera, o comunitate foarte speciala, aproape si departe de Romania, si mult mai tanar decat ea, ma simt de doua ori mai afectat de aceasta disparitie, pentru ca dispare un mare intelectual, un patriot si dispare o mare bucata din trecutul meu de exil politic", a mai precizat Hurezeanu.

Cristian Tudor Popescu considera ca Monica Lovinescu reprezinta "o rasa aproape disparuta: credincios practicant al luciditatii morale; un om gata sa moara pentru un principiu, pentru o convingere". "O data cu Monica Lovinescu, se stinge vremea trairii in cultura pe viata si pe moarte, a literaturii facand stiri de prima pagina, a artei la baioneta cu politica", a spus acesta.

Administratia Prezidentiala a remis presei un comunicat in care se arata ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a primit cu profunda tristete aceasta veste. "Monica Lovinescu va ramane pentru totdeauna in memoria noastra ca voce a rezistentei morale in vremuri de opresiune si suferinta. Lupta sa impotriva totalitarismului comunist, cu armele cuvantului scris si rostit, a dat celor aflati in tara increderea si speranta in biruinta adevarului si a libertatii. Intreaga sa opera este o cronica fara de care nu putem intelege istoria recenta a romanilor", se arata in comunicatul citat.

Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a remis presei un comunicat prin care mai multe organizatii non-guvernamentale si personalitati marcante ale vietii culturale romanesti solicita Presedintiei si Guvernului sa decreteze zi de doliu national in ziua inmormantarii Monicai Lovinescu. "Avand in vedere importanta decisiva a luptei anticomuniste pe care a dus-o Doamna Monica Lovinescu timp de peste 50 de ani, va solicitam sa decretati doliu national in ziua in inmormantarii, precum si acordarea post-mortem a celor mai inalte distinctii si recunoasteri din partea statului roman anticomunist, prodemocratic".
Citeste mai multe despre Paris murit Europa Libera Monica Lovinescu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7620 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O MARE PIERDERE

Dumnezeu sa o ierte.Este o mare pierdere pentru Romani si cultura universala.

 

 

Din pacate

Din pacate s-a stins una dintre cele mai mari voci ale culturii romane. Stiu ca a fost si ca va fi mereu apreciata de oamenii de valoare ai acestei tari, din ce in ce mai putini. A fost un simbol al rezistentei la opresiunea comunista. Stiu ca sunt doar niste vorbe, dar ele inseamna mult, enorm de mult pentru spiritul celor care au cunoscut-o din scrieri si din rostiri. In rest, cei mai multi se vor balaci in continuare in manele si becalisme, in timp ce valorile se duc...
Sa te odihnesti in pace Doamna! Si de acolo de sus, sa ne mai dai cate un semn! Sper doar sa fim in stare sa il zarim, caci stiu ca nu ne vei lasa!
Sumnezeu sa te aiba in paza Lui!
Lumina ta sa ne arate drumul acesta atata de intunecos!

 

 

O viata sacrificata

Monica Lovinescu a fost ca o raza de soare in bezna comunismului. Tineretea mea, s-a hranit din vorbele ei, difuzate de Europa Libera. Pacat ca a murit printre straini, departe de pamantul pe care s-a nascut si pe care l-a iubit atat de mult. Si ea, ca si Paul Goma, s-a temut sa se restabileasca in tara, de teama ucigasilor anticristi ai lui Iliescu.

 

 

O lacrima a neamului ronanesc !

Alaturi de Virgil Ierunca si cati alti romani care au inteles si iubit neconditionat Neamul Romanesc, ne-am risipit fiintele departe de hotarele spiritului nostru national ! Ea a murit ca noi sa traim ! Este fiica si utmasa de drep a criticului literar siomului de spirit, Eugen lovinescu si a Ecaterinei Balacioiu ! Dincolo de urna de cenusa si masca mortuara a tatalui, si mmoartea mamei sale in urma cu exact 5o de ani in inchisorile comuniste, Manica Lovinescu, putea sa nu mai pastreze in memorie nici o frantura de dragoste pentru tara cai i-a aruncat mama intr-o groapa comuna si tatal intr-un neant cultural ! Nu a fost sa fie asa ! Ea a muiit cu fiecare clipa a existentei sale, ca noi sa traim !

Presărati pe-a lor morminte

Ale laurilor foi,

Spre a fi mai dulce somnul

Fericitilor eroi.

Ridicati pe piramida

Nemuririi faima lor,

Scriti in cărtile de aur

Cantecul nemuritor.Pe copii la sanul vostru

Alintati-i cu-acest cant,

Povestindu-le cu fală

Al eroilor avant.

Dezveliti tot adevărul

Si le spuneti tuturor

Cum muriră fratii nostri

Pentru neam si tara lor.

 

 

Tot respectul

Un om care si-a iubit tara .A infruntat "*** comunista"si nu si-a plecat grumazul , ca scumpi "nostri turnatori". Cinste tie Monica si Dumnezeu sa te ocroteasca in continuare.

 

 

Monica Lovinescu

Da acord cu dl Iliesiu.Trebue decretata o zi de doliu national pentru aceasta IMENSA doamna a neamului romanesc.Trebue ca poporul roman sa invete sa isi respect valorile,caci DOAMNA Lovinescu este una din aceste valori.Daca unui turnator ca Balaceanu Stolnici i s-a decernat nejustificat titlul de "academician",doamna Lovinescu este pentru cei ce au indurat ororile comunismului,o eroina nationala ,stindardul viu al libertatatii,stindardul nemuririi adevaratelor valori ale neamului romanesc.In plus, domnul Presedinte trebue sa o decoreze cu cea mai inalta medalie romaneasca.Un individ ca Paunescu,care a criticat-o si inainte si dupa lovitura de stat din 1989,da lectii la televiziune si se lafaeste cu nerusinare intr-un jilt de senator in timp ce aceasta "printesa" aintelectulilor romani s-a prapadit in cea mai trista singuratate ,departe de tara si de familie,poate si datorita unor nulitati obeze de teapa lui Paunescu.
Domnule Presedinte al Romaniei aratati Romaniei si Europei ca si noi stim cum sa ne pretuim valorile si eroi neamului,caci DOAMNA LOVINESCU una din eroinele neamului dumnewavoastra si al meu.

 

 

Dumnezeu sa o ierte

Un mare OM de cultura,o femeie care a stiut sa faca o arma din cuvant.O mare disparitie pentru cultura.

 

 

Nu mai este, Monica Lovinescu

Dumnezeu sa o ierte.

Se nasc rar asemenea OAMENI.

Chiar daca nu ne mai auzi. multumim!
C. Dusescu- Canada

 

 

NATIONALISTA

Si-a iubit tara si este strigator la cer ca dupa asa numita "REVOLUTIE"din 1989 nu a avut curajul de a se intoarce.ROMANIA,condusa de aceeasi oameni din vechiul sistem comunist a facut-o sa tremure si sa afirme ca tara asta e condusa de straini. DUMNEZEU sa o ierte!

 

 

Doamne!

Dumnezeu sa o odihneasca!
Inca unul dintre cei 200.000 pleaca intr-o Dimensiune - zice-se mai Buna!

 

 

ce om

dumnezeu sa o ierte

 

 

nu zau!

cultura universala??? cine altcineva,decit romanii de o anumita virsta, au auzit de dumneaei? despre morti numai de bine , dar iar cadeti in pacatul prea bine cunoscut al romanilor de a crede un pic prea mult despre niste valori pe care le-au fabricat chiar ei, dar care nu au fost sanctionate de restul comunitatii literare internationale

 

 

daca e asa ,ai dreptate Gelutzule,,,,,,,,,,,,,,

era mai normal sa lase casa la o familie saraca sau unei fundatii,si nu la banditii ce guverneaza tzara,,,,,,,sa lasi ceva tzarii asta ma dezgusta si pe mine,,,,,,,,,,,,

 

 

Nu incurca borcanele!!!

Monica Lovinescu a avut grija inainte de a muri sa-si lase casuta din Paris Ministerului Afacerilor Externe. Deci nu a fost chiar asa speriata de fostii securisti, actualii sereisti. Iar daca s-a lasat casa tocmai securistilor inseamna ca, chiar cu ajutorul lor neprecupetit s-a si cumparat casa atunci cind s-a stabilit in Franta fugind din tara!!!

 

 

Analfabetul Liberal

Esti absolut ridicol.Nici nu vreau sa comentez mai mult.Comentati numai dupa ce ati auzit pe ici pe colo si in cel mai fericit caz la fosta Europa Libera. Dar se vede clar ca nici unul nu sunttei aproape de adevar. Vina nu e a voastra ci a celor care v-au pacalit atitia ani cu anticomunismul lor fabricat in laboratoarele Bucurestiului..

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor