UPDATE: Monica Lovinescu a murit

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 13:40
8492 citiri
UPDATE: Monica Lovinescu a murit

Monica Lovinescu a murit duminica, la miezul noptii, la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, situat la 15 km nord de Paris, la varsta de 85 de ani, in urma unei indelungate suferinte, anunta Radio Romania Actualitati.

Fiica lui Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu a fost un ziarist si un critic literar de exceptie, dar si una din marile voci ale exilului cultural romanesc din perioada comunista.

A ramas in inimile tuturor romanilor pentru emisiunile "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si antiteze la Paris" difuzate de postul Europa Libera, emisiuni care au influentat puternic viata culturala din Romania.

Ca semn de adanca pretuire, dupa Revolutia din 1989, nou infiintata Editura Humanitas i-a publicat studiile, jurnalul si articolele din perioada regimului Ceausescu citite la Europa Libera.

Biografie

Monica Lovinescu s-a nascut pe 19 noiembrie 1923 la Bucuresti. Si-a luat licenta in litere la Universitatea din Bucuresti si a debutat cu o serie de nuvele si schite in revista Vremea.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, s-a refugiat in Franta, in septembrie 1947 ca bursiera a statului francez, iar in primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic.

A scris numeroase articole si studii despre literatura romana si despre ideologia comunista care aservise Romania, publicand in revistele: "East Europe", "Kontinent", "Preuves", "L'Alternative", "Les Cahiers de l'Est", "Temoignages", "La France Catholique".

Din anul 1951 si pana in 1974, colaboreaza la emisiunea in limba romana a Radiodifuziunii Franceze, ca si la redactia centrala a emisiunilor pentru Europa rasariteana. Incepand din anii 60, colaboreaza la Radio Europa Libera cu doua emisiuni saptamanale de exceptie: "Actualitatea culturala romaneasca" si "Teze si Antiteze" la Paris.

O parte din cronicile literare Radio, difuzate de Monica Lovinescu, au aparut in volumul Unde scurte (Ed. Limite, Madrid, 1978). Monica Lovinescu a scris partea consacrata Istoriei teatrului romanesc in Histoire des spectacles (Pleiade, Ed. Gallimard, 1965).

Pentru intreaga sa activitate de ziarista si critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsa cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a "Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte".

Reactii la aflarea vestii disparitiei Monicai Lovinescu

Lumea culturala din Romania si-a exprimat regretul profund cu privire la moartea Monicai Lovinescu.

Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a spus ca aceasta era "un etalon, un model, mai ales in perioada de dupa revolutie". "Din punctul meu de vedere, Monica Lovinescu si-a pastrat integritatea intelectuala si a continuat remarcabil traditia culturala a familiei sale", a aratat Iorgulescu.

Fostul presedinte al Academiei Romane, criticul Eugen Simion, a declarat ca aceasta a fost cea mai ascultata voce din literatura romana pana in decembrie 1989. "Monica Lovinescu a jucat un rol esential in viata literara romaneasca si, in general, in viata societatii romanesti, timp de cateva decenii. Romanii i-au ascultat emisiunea 'Teze si antiteze' asa cum n-au mai ascultat vreodata o alta emisiune", a spus criticul, care a apreciat si ca "pentru literati 'Teze si antiteze' a reprezentat o gura de aer si o forma de libertate spirituala".

Emil Hurezeanu care a fost coleg cu Monica Lovinescu la Europa Libera, considera ca "Desi nu a trait in Romania in ultimii 50 de ani, a cunoscut bine Romania, a iubit-o, a slujit-o, in numele unei valori a spiritului liber pe care le-a sustinut. Critic literar, comentator, analist politic, vocea ei inconfundabila ramane una din sursele de incredere si putere pe care romanii au simtit-o ani in sir, in eterul undelor Europei Libere. Eu, ca membru al comunitatii romanesti exilate la Europa Libera, o comunitate foarte speciala, aproape si departe de Romania, si mult mai tanar decat ea, ma simt de doua ori mai afectat de aceasta disparitie, pentru ca dispare un mare intelectual, un patriot si dispare o mare bucata din trecutul meu de exil politic", a mai precizat Hurezeanu.

Cristian Tudor Popescu considera ca Monica Lovinescu reprezinta "o rasa aproape disparuta: credincios practicant al luciditatii morale; un om gata sa moara pentru un principiu, pentru o convingere". "O data cu Monica Lovinescu, se stinge vremea trairii in cultura pe viata si pe moarte, a literaturii facand stiri de prima pagina, a artei la baioneta cu politica", a spus acesta.

Administratia Prezidentiala a remis presei un comunicat in care se arata ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a primit cu profunda tristete aceasta veste. "Monica Lovinescu va ramane pentru totdeauna in memoria noastra ca voce a rezistentei morale in vremuri de opresiune si suferinta. Lupta sa impotriva totalitarismului comunist, cu armele cuvantului scris si rostit, a dat celor aflati in tara increderea si speranta in biruinta adevarului si a libertatii. Intreaga sa opera este o cronica fara de care nu putem intelege istoria recenta a romanilor", se arata in comunicatul citat.

Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a remis presei un comunicat prin care mai multe organizatii non-guvernamentale si personalitati marcante ale vietii culturale romanesti solicita Presedintiei si Guvernului sa decreteze zi de doliu national in ziua inmormantarii Monicai Lovinescu. "Avand in vedere importanta decisiva a luptei anticomuniste pe care a dus-o Doamna Monica Lovinescu timp de peste 50 de ani, va solicitam sa decretati doliu national in ziua in inmormantarii, precum si acordarea post-mortem a celor mai inalte distinctii si recunoasteri din partea statului roman anticomunist, prodemocratic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Paris, #murit, #Europa Libera, #Monica Lovinescu , #cultura generala