Cum vedem lumea in functie de credintele religioase

Sambata, 22 Noiembrie 2008, ora 19:25
3077 citiri
Cum vedem lumea in functie de credintele religioase
Foto: PostGazette.com

In functie de credintele religioase, oamenii vad lumea in mod diferit. Iar diferentele se observa nu numai la nivel de mentalitate, ci si in felul in care percep realitatea inconjuratoare.

Un studiu recent arata ca modelele vizuale ascunse au fost mai usor observate de catre calvinistii olandezi decat de atei.

Studiul a fost realizat de catre un psiholog olandez, Bernhard Hommel, psiholog la Universitatea Leiden din Olanda, care dorea sa afle daca perceptia vizuala se modifica in functie de credintele religioase, informeaza publicatia New Scientist.

Se stie de ceva timp ca diferentele culturale duc la distorsionari ale perceptiei vizuale. Spre exemplu, un alt experiment realizat in 2005 a aratat ca asiaticii tind sa "scaneze" o fotografie cand se uita la ea, pe cand persoanele originare din America de Nord au tendinta sa isi fixeze privirea pe anumite persoane.

Pentru a vedea daca exista diferente si in functide de religie, Hommel a testat 40 de studenti calvinisti si atei, care in afara de credintele religioase proveneau din medii culturale similare.

Participantilor li s-au aratat imagini cu figuri geometrice pe ecranul unui computer care contineau alte figuri geometrice mai mici si li s-a cerut sa le identifice.

Participantii trebuiau sa se concentreze fie asupra imaginilor mai mari, fie asupra celor mici, si ambele grupuri au recunoscut figurile mari mai rapid decat pe cele mici. Se pare insa ca studentii care credeau in Dumnezeu au reusit sa identifice figurile mici mai rapid decat ateii.

Mai precis, cu 30 de milisecunde mai rapid - o diferenta mica, insa semnificativa. Potrivit lui Hommel, descoperirea ar putea indica faptul ca cei credinciosi se contreaza mai bine si sunt mai putin distrasi de factori externi.

El sustine ca e posibil sa fie si o consecinta cognitiva a religiei: calvinistii se pot concentra mai bine pentru ca si-au trait intreaga viata centrati pe sine.

Pe viitor, Hommel intentioneaza sa supuna la acelasi test persoane de religie catolica, dar si musulmani si evrei. El sustine ca intai trebuie sa elimine pe cat posibil celelalte diferente culturale care ar putea influenta rezultatele.

"Nu are niciun sens sa compar musulmani iranieni cu atei olandezi", spune Hommel.

"Este un studiu care provoaca la dezbateri. Descoperirile sunt in concordanta cu cu ceea ce s-a scris pana acum despre procesele cognitive cand exista diferente culturale: culturi care implica o viziune independenta asupra sinelui, cum ar fi calvinismul, incurajeaza procesarea informatiei prin raportarea la trasaturi distincte", spune psihologul Ara Norenzayan, de la Universitatea British Columbia.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#vedem, #lumea, #religie , #cultura generala
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
EXTRAORDINARII ASTECII ,MAIAŞI ,INCAŞI ,etc erau niţel CANIBALI păpau şniţel din carne de om
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Sînt convis că domnul forumist Mario care este ateu nu ar fi reişit să identifice figurile rapid cu toate că este un erudit !