De 22 de ani, Biblioteca Nationala este in asteptarea unei case

Sambata, 06 Septembrie 2008, ora 19:01
4180 citiri
De 22 de ani, Biblioteca Nationala este in asteptarea unei case

Strada Ion Ghica numarul 4, sector 3 Bucuresti. Liniste absoluta. In salile de lectura, cei 4-5 cititori prezenti nu ridica ochii din carti. Stii imediat cand intra cineva: podeaua scartaie. Bibliotecarii se misca dintr-o sala in alta ca niste albine tacute. Ei nu vorbesc, ei soptesc. La sala de literatura, cateodata vezi aceleasi fete mai multe zile la rand. Ii stii dupa fata, dar si dupa nume, daca arunci un ochi la condica. Profesori, lingvisti, studenti. E plin doar inainte de sesiune.

Cate un viziator mai intoarce foaia de ziar in timp ce asteapta sa i se aduca volumele cerute. Depozitul e la alt etaj, si dureaza uneori si un sfert de ora pana vin. Dar merita. Iti trebuie doar un permis. Ai acces la o cantitate imensa de informatie, iar programul este de la 9 pana la 4 dupa-amiaza. Salile de literatura, tehnica, stiinte sociale, geografie, istorie ofera aproape orice informatie solicitata, iar sistemul de catalog informatizat face cautarea mult mai usoara.

Biblioteca ofera si acces la Internet pe paginile Unesco si U.E (la sala "Martha Bibescu"), iar cele trei sali de colectii speciale permit accesul la cartografie, arta, carte veche, publicatii seriale vechi, auditii muzicale si documente video. Pentru obtinerea permisului de citior, nu sunt necesare decat cartea de identitate si o fotografie tip buletin.

Biblioteca ocupa o cladire a fostei Burse, si o mare parte din cladirea ridicata in stil neoclasic francez in 1910 este sediul unei banci. Recunosti imediat partea care apartine bibliotecii: nu e restaurata. Cu toate astea, lumea care vine aici primeste mai mult decat cei care viziteaza banca.

Amplasarea Bibliotecii aici trebuia sa fie temporara. Virginica Iamandi de la Achizitii ne povesteste: "In 89', trebuiau doar sa mai taie panglica la noul sediu. Dar a fost revolutia si nu s-a mai intamplat. Domnul Iorgulescu din fondurile UE va fi terminat noul sediu."

Pare destul de increzatoare. Probabil ca ar fi si timpul. Noul sediu, care in 2002 a fost cat pe ce sa fie transformat in cladire de birouri guvernamentale de catre guvernul Nastase, este in constructie inca din 86'.De cand a cazut regimul, administrarea defectuoasa si lipsa de bani a provocat neplaceri celor aproape 300 de angajati ai Bibliotecii.

Promisiunea nerespectata de 22 de ani

Se pare insa ca va mai fi mult de asteptat pana cand noul sediu va fi gata. Pe 29 august a.c., ministrul Iorgulescu a anuntat ca lucrarile se amana (din nou). Cladirea de pe Bulevardul Unirii, nr. 22, e in paragina de 22 de ani, iar lucrarile de reabilitare sunt "vanate" cu tenacitate de firmele de constructii.

Contractul are o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro, bani obtinuti prin imprumut extern de la Banca de Dezvoltare a Consililului Europei. Licitatia organizata pe 16 iunie a fost castigata de firmele Rotary, Rombet si UTI Instal Construct. Insa Aedificia Construct a contestat o a doua oara licitatia la CNCS (Consiliul National de Solutionare a Constestatiilor), si a dat in judecata Ministerul Culturii si Cultelor, cat si CNSC. Lucrarile vor fi sistate pana la solutionarea cazurilor.

Aedificia Construct este o societate comerciala privata care s-a format in 1996 prin reorganizarea vechiului Trust Carpati. Dupa ce a preluat o mare parte din actiunile vechiului trust, Adificia Carpati a reusit sa preia majoritatea lucrarilor de reabilitare sau restaurare de anvergura din Capitala.

Printre lucrarile care fac parte din portofoliul firmei se numara: Palatul Cotroceni, Teatrul National, Ambasada Chinei si a Coreei, Palatul Regal Snagov, Grupul Hotelier Bucuresti, precum si restaurarile la Muzeul National de Arta, Biblioteca Central Universitara, Muzeul National Cotroceni, Athene Palace Hilton, Muzeul Enescu, Universitatea Bucuresti, Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" si Manastirea Antim. Ca toate lucrarile la cladiri importante din capitala sa ajunga in administrarea unei singure firme, se poate intampla numai in Romania.

Se pare insa ca nu e de ajuns: firma tine mortis sa "ajute" si Biblioteca Nationala. Si isi urmareste scopul cu perseverenta. Prin contestarea licitatiei, se vor adauga inca cativa ani la termenul de reabilitare a noului sediu - plus cele 33 de luni necesare lucrarii in sine. Pana atunci, nu se stie cam cate carti si publicatii periodice se vor adauga colectiilor Bibliotecii, si asa aflata in criza de spatiu de depozitare.

O comoara de cunostinte, cu stapani ignoranti

In anul 2000 erau aproape 9 milioane de iteme. De atunci, gratie achizitiilor, schimburilor internationale si donatiilor, aceasta cifra a crescut. Colectiile bibliotecii cuprind circa 13.000.000 de unitati bibliografice cu caracter enciclopedic, organizate in fonduri curente - publicatii romanesti si straine (carti, ziare si reviste) - si fonduri ale colectiilor speciale ( bibliofilie, manuscrise, arhiva istorica, periodice romanesti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).

Se poate spune ca Romania dispune de o comoara ce nu a fost niciodata inventariata. Cutremurul din 77' a oprit o tentativa de inventariere. Doar o parte din colectii sunt depozitate in sediul din strada Ion Ghica: colectiile speciale se afla in Str. Biserica Amzei, si exista si filialele din Alba Iulia si Craiova.

Spatiul de depozitare s-a micsorat drastic dupa ce a inceput "Sezonul retrocedarilor". Acum, salile sunt de cele mai multe ori ticsite de carti care nu mai au loc in depozite, si bibliotecarii se strecoara printre ele incercand pe cat posibil sa-si faca datoria.

Doamna Paula de la Cabinetul Bibliologic este totusi multumita de ceea ce face: "Cred ca este o profesie minunata. Este ceea ce mi-am dorit mereu. Aici vin si multi studenti de la Bibliologie, si comunic altfel cu ei. Nu e vorba doar de activitatea mea. Pot sa discut cu ei si sa imi dau seama ca am reusit sa le schimb intr-un fel parerile, sa-i formez." Toata lumea pare multumita de ceea ce face. S-a schimbat un regim, s-au schimbat 3 directori. S-au introdus calculatoare, si un sistem de securitate modern. In sala de lectura insa, nu e nevoie de schimbare. Aici nu e nevoie decat de carti si de cititori.

E ca si cum promisiunea unui nou sediu - mai mare si mai frumos, nerespectata de 22 de ani, spusa cu voce tare, n-ar putea niciodata sa tulbure calmul domneste in aceste incaperi. O vorba din popor spune ca daca taci, ramai intelept. Aici, toata lumea e inteleapta.

Click pe "Galerie Foto" pentru a viziona fotografii cu sediul actual al Bibliotecii, precum si cu noul sediu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#biblioteca nationala, #carti, #sediu , #cultura generala