Descoperire: Oamenii din Epoca de Piatra faceau operatii sub anestezie

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 21:41

   

Descoperire: Oamenii din Epoca de Piatra faceau operatii sub anestezie
Recent, in apropiere de Paris, s-a descoperit dovada ca oamenii din Epoca de Piatra erau mai avansati din punct de vedere medical decat se credea pana acum. E vorba despre ramasitele unui barbat in varsta, caruia i s-a amputat cu succes bratul stang, in conditii de maxima siguranta, in urma cu 7.000 de ani.

Ramasitele acestuia au fost descoperite la Buthiers-Boulancourt, localitate situata la circa 60 de kilometri de Paris, si sugereaza ca operatia a fost facuta cu un cremene extrem de ascutit, in timp ce pacientul era anesteziat. Rana ulterioara a fost tratata in conditii sterile, relateaza Daily Mail.

Potrivit oamenilor de stiinta, operatia a fost realizata in jurul anului 4900 i.Hr., nefiind singura de acest gen. Dovezi ale amputarilor realizate in conditii similare s-au gasit si in Germania si Cehia. Se stia ca oamenii din Epoca de Piatra erau priceputi la trepanatii, insa pana de curand nu se stia nimic despre amputari.

Potrivit specialistilor, anestezierea in acele vremuri se realiza cu diferite plante halucinogene. Ramasitele barbatului gasit la Buthiers-Boulancourt arata ca nu a existat o infectie postoperatorie.

Pacientul, desi suferea de osteoartrita, a mai trait luni sau chiar ani dupa interventie, fara a fi exclus de comunitate, fapt confirmat de dimensiunile mormantului sau si de obiectele gasite in interior.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de7330 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Privitor
rank 1
DA' DE UNDE?
Am văzut eu la desene animate cand pentru anesteziere ii da iepurasul cu un ciocan de piatră in cap.
Vasi
rank 5
Saptamana viitoare - stire_bomba si mai mare:
Tot din epoca de piatra aveau si televizoare!!
Cititoare
rank 1
Incet
Incet-incet poate ca si alte adevaruri vor iesi la lumina - sau vor fi lasate sa iasa la lumina - care sa demonstreze ca oamenii de acum 5000 de ani - si mai mult - nu erau inapoiati, ci doar ca aveau un alt fel de civilizatie decat cea de astazi.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor