Dezbatere Ziare.com: De ce ne deranjeaza rromii?

Luni, 22 Martie 2010, ora 07:56
7699 citiri
Dezbatere Ziare.com: De ce ne deranjeaza rromii?
Foto: solarnavigator.net

Despre rromi stim cele mai multe lucruri din experientele petrecute pe strada sau in mijloace de transport in comun si de la televizor, unde, indiferent despre ce e vorba, sunt vedete: de condamnat in stiri si de urmat in emisiuni si seriale populare.

Imaginea rromilor e asociata cu infractiunile chiar si cand contextul e amuzant. Mai mult, nimeni nu trece dincolo de fuste colorate, ghioc, pian de piept, smenuri si ciordeli. Ca sa nu mai vorbim de palate si manelisti. In rest, putem spune ca scoala ne-a invatat mult mai multe despre civilizatii demult disparute.

Despre rromi, mai stim si ca au venit in Europa din India, dar asta nu dintr-o sursa oficiala, ci dintr-o anumita asemanare fizica pe care multi au sesizat-o singuri tot la televizor.

Dovezile lingvistice si antropologice recente au demonstrat ca rromii sunt, intr-adevar, originari din India. Originea indiana a fost acceptata de toata lumea dupa ce s-a observat ca limba lor seamana foarte mult cu hindi, punjabi si alte dialecte din nordul Indiei, iar aspectul fizic si particularitati genetice ii inrudesc cu castele de razboinici din aceeasi regiune.

Totusi, pentru mult timp, lipsa unor documente care sa ateste prezenta lor in Europa inainte de secolul 15 a facut ca originea si locul din care au migrat sa fie un subiect intens dezbatut.

Originea rromilor ramane controversata, dar toata lumea este de acord ca au avut loc mai multe migratii foarte mari care i-au raspandit in intreaga lume. Prima a avut loc in urma cu 1.000 de ani, cand triburile au plecat din India. A doua, numita Aresajipe, a avut loc in secolul 14 si i-a dus pe rromi din Asia in Europa. In a treia, care a avut loc in secolul 19 si inceputul secolului 20, rromii au ajuns pana in Statele Unite.

Cine i-a adus pe rromi in Europa?

Desi astazi se poate estima ca au sosit pe teritoriul Europei in secolul 11, nu este cunoscuta nici ruta si nici numarul exact al migratiilor, despre care unii spun ca sunt in jur de sapte. Prima ar fi avut loc mult mai devreme, in secolul 5, cand regele persan Behram Gour a primit 12.000 de muzicieni din partea unui rege indian, o varianta usor de acceptat datorita talentului muzical renumit al rromilor.

In 820, un alt trib de nomazi s-ar fi asezat pe malurile raului Tigru si a ramas acolo pana in 855, cand bizantinii au atacat Siria si i-au luat prizonieri pentru talentul de a lucra lemnul si metalul. In afara de munca fizica in constructii, erau apreciati mult pentru talentul artistic si pentru ghicit.

Unii sunt de parere, insa, ca o emigratie masiva a avut loc dupa invazia musulmana. Intre 1001 si 1026, regele Mahmud din Ghanzi a atacat de 17 ori triburile Sindh si Panjab din India, iar cand le-a invins a luat o jumatate de milion de sclavi. Dusi in Afganistan, ei au fost obligati sa se converteasca la Islam, dar multi au scapat si au fugit spre Armenia.

Alte dovezi arata ca o populatie mixta ar fi parasit nordul Indiei in secolul 11, retragandu-se din calea Islamului. Lingvistii au aratat ca rromii ar fi mers spre nord prin Valea Indusului si apoi au urmat Drumul matasii spre tarmurile sudice ale Marii Caspice, de unde au ajuns in Imperiul Bizantin prin Armenia. Aceasta teorie a lingvistilor se bazeaza pe numarul mare de cuvinte de origine persana, armeana si greaca.

Primul rrom, copilul lui Adam si al Evei?

Totusi, chiar daca rromii au venit in Europa din India, se pare ca ei nu au fost acolo dintotdeauna, iar unii cercetatori i-au urmarit in istoria omenirii pana la Adam si Eva.

Astfel, primul reprezentant al etniei rrome ar fi fost unul dintre fiii pe care Adam si Eva i-au avut dupa ce au fost izgoniti din Gradina Edenului. Nicaieri nu se mentioneaza, insa, cum a scapat el de Potop.

Unele voci sustin ca Tubal Cain si fratele sau Abel ar fi fost stramosii primilor rromi. Afirmatia se bazeaza pe versetele 19-22 din Geneza care spun "Lameh si-a luat doua neveste: numele uneia era Ada, si numele celeilalte era Tila. Ada a nascut pe Iabal: el a fost tatal celor ce locuiesc in corturi si pazesc vitele. Numele fratelui sau era Iubal: el a fost tatal tuturor celor ce canta cu alauta si cu cavalul. Tila, de partea ei, a nascut si ea pe Tubal-Cain, fauritorul tuturor uneltelor de arama si de fier".

O alta teorie care a castigat adepti de-a lungul anilor este cea care spune ca rromii sunt descendentii copiilor pe care Avraam i-a avut cu a doua sotie Chetura - Zimran, Iocsan, Medan, Median, Isbac si Suah - si care au plecat din Egipt impreuna cu israelitii. "Copiii lui Israel au plecat din Ramses spre Sucot, in numar de aproape sase sute de mii de oameni care mergeau pe jos, afara de copii. O multime de oameni de tot soiul s-au suit impreuna cu ei; aveau si turme insemnate de oi si boi".

Aceasta varianta a fost acceptata, iar migratia rromilor a fost confundata cu cea a israelitilor mai ales dupa ce ei le-au spus europenilor, in secolul 14, ca au venit din Micul Egipt, o regiune din Grecia. Micul Egipt a ramas, insa, in memoria tuturor ca fiind chiar Egiptul.

Ziare.com te invita la dezbatere: crezi ca rromii au fost victime ale europenilor care nu le-au acceptat stilul de viata? Au fost rromii persecutati pe nedrept? Au devenit personajele negative pe care le stim, din cauza felului in care au fost tratati? Ar fi necesara o mai buna informare? Afla maine pe Ziare.com ce sunt rromii si ce sunt tiganii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#istoria rromilor, #despre rromi, #origine rromi, #istoria tiganilor , #cultura generala