Dezbatere Ziare.com: Mai potoliti-l pe Eminescu! (3)

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 08:32
11433 citiri
Dezbatere Ziare.com: Mai potoliti-l pe Eminescu! (3)

Prezenta lui Mihai Eminescu in contextul politic al anilor 1880 ii incomoda ingrozitor pe politicienii romani aflati sub presiunea unor cercuri externe interesate de compromiterea unitatii si integritatii statului roman.

Jurnalistul Mihai Eminescu deranja atat de mult incat chiar liderul conservator P.P. Carp i-a scris lui Titu Maiorescu, de la Viena, o sentinta care a ramas celebra: "si mai potoliti-l pe Eminescu!". Eliminarea lui era, asadar, o necesitate iminenta pentru succesul tratatelor pe care Romania le semna cu marii vecini.

In episoadele precedente al serialului-dezbatere Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod? am vazut care erau preocuparile ziaristului Mihai Eminescu si cum ataca partidele politice romanesti sau puterile externe din jurul Romaniei. De acum inainte urmeaza sa vedem cum s-au intors campaniile de presa impotriva lui.

Primul pas a fost schimbarea lui din functia pe care o avea la ziarul Timpul, asa ca, in noiembrie 1881, Eminescu este inlocuit de la conducere, retrogradat si atacat de noul redactor-sef chiar in paginile ziarului pe care il condusese.

Chiar daca nu mai avea libertatea deplina la Timpul, Eminescu a gasit o alta solutie pentru a lupta impotriva intereselor straine. In 24 ianuarie 1882, el a participat la fondarea unei organizatii cu caracter secret si conspirativ numita Societatea Carpatii. Potrivit statutului oficial, aceasta isi propunea sa sprijine orice "intreprindere romaneasca", dar avea in vedere in special situatia romanilor din Imperiul Austro-Ungar si milita pentru unirea Transilvaniei cu tara.

Considerata subversiva de serviciile secrete austro-ungare, Societatea Carpatii este atent supravegheata, inclusiv prin agenti infiltrati pana in redactia ziarului Timpul. Pentru a-i fi urmarita activitatea, in Carpatii este introdus Ioan Slavici, care ii dadea rapoarte amanuntite lui Maiorescu, amandoi fiind agenti ai Imperiului, dupa cum arata unele documente.

Tot Ioan Slavici il si gazduia pe Mihai Eminescu, iar sotia lui, Ecaterina Szoke Magyarosy, a fost prima care a invocat nebunia lui Eminescu in anul urmator.

Austriecii erau cu ochii pe Dacia lui Eminescu

Societatea Carpatii, care devenise un adevarat partid secret cu zeci de mii de membri, ii ingrijora in mod deosebit pe diplomatii austro-ungari din Romania, dupa cum se observa din raportul pe care ambasadorul austriac la Bucuresti, baronul Ernst von Mayer, l-a transmis superiorilor sai.

"S-a stabilit ca lupta impotriva Austro-Ungariei sa fie continuata...S-a recomandat membrilor cea mai mare prudenta. Eminescu, redactor principal la Timpul, a facut propunerea ca studentii transilvaneni de nationalitate romana, care frecventeaza institutiile de invatamant din Romania pentru a se instrui, sa fie pusi sa actioneze in timpul vacantei in locurile natale pentru a orienta opinia publica in directia unei Dacii Mari", spunea diplomatul austriac.

Un alt raport confidential trimis catre Kalnoky, ministrul de Externe al Austro-Ungariei, informa despre o alta adunare a organizatiei la care participase si un anume Lachman, redactor la ziarul "Bukarester Tageblatt" si spion austriac. Acesta avea ca sarcina principala urmarirea pas cu pas a lui Mihai Eminescu.

In acelasi raport, mai apare numele unei persoane apropiata de Eminescu, posibil chiar vicepresedinte al Societatii Carpatii, despre care se scria foarte clar ca este spion austriac. Numele acestuia reapare in procesul verbal intocmit cu ocazia arestarii.

Eminescu era vazut in acea perioada ca un cap al conservatorismului si al luptei pentru unitate nationala pe care nu o coordona doar prin Societatea Carpatii. El crease o adevarata retea de organizatii studentesti, toate dedicate aceluiasi scop: Societatea "Petru Maior" din Budapesta, Romania juna" la Viena, "Junimea", "Dacia", "Bucovina si Moldova" la Cernauti, in Transilvania societatea "Astra" si, in Romania, "Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor in vechea Romanie". Aceasta din urma avea filiale pana si la Paris.

Toate acestea erau urmarite indeaproape de serviciile secrete ale Rusiei tariste si ale Austro-Ungariei, lucru dovedit si de arhivele de la Viena.

28 iunie 1883 - inceputul sfarsitului

In 1883, articolele lui Mihai Eminescu deranjau deja pe toata lumea, iar el devine o povara. A scris in Timpul despre expansiunea catolicismului in Romania si a realizat un tablou al maghiarizarii numelor romanesti in Transilvania. Mai mult, il ridiculizeaza pe Carol I pentru lipsa de autoritate. In viata politica romaneasca erau vizati liberalii pentru politica lor interna si externa, dar si conservatorii pe care i-a condamnat pentru cardasia cu liberalii.

Cel mai periculos lucru in acel moment ar fi fost ca Mihai Eminescu sa devina parlamentar, asa cum se intamplase cu alti ziaristi, si sa genereze un curent politic ostil puterilor externe din jurul Romaniei.

Manuscrisele din acei ani, care au scapat nedistruse de Titu Maiorescu, arata ca Eminescu era hotarat sa actioneze impotriva unei aliante a Casei Regale din Romania cu lumea germana si avea proiecte cu adevarat "subversive", mergand pana la o rasturnare a lui Carol. Asa ceva nu mai putea sa reziste mult.

In 28 iunie 1883, Eminescu "innebuneste" brusc in ochii autoritatilor. Este luat pe sus de politie si bagat cu forta la ospiciu, iar Societatea Carpatii este desfiintata la cererea reprezentantului Austro-Ungariei la Bucuresti, baronul Von Mayr, cel care se ocupa cu spionarea lui Eminescu. Au fost organizate razii si perchezitii, au fost devastate sediile unor societati nationale, au fost expulzate persoane aflate pe lista neagra a Vienei si au fost intentate procese ardelenilor.

Lui Eminescu i se insceneaza unul dintre cele mai murdare procese de defaimare si lichidare civila, la care au participat chiar si cunoscuti de-ai lui. A fost inceputul unui proces de distrugere care s-a incheiat cu moartea lui, sase ani mai tarziu.

Ziare.com te provoaca la dezbatere: A fost Mihai Eminescu redus la tacere din cauza faptului ca era incomod pentru clasa politica si pentru puterile straine? Crezi ca "nebunia" lui Eminescu a fost inscenata de autoritati? Citeste joi, pe Ziare.com, episodul al patrulea al dezbaterii "Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod?". Afla maine ce s-a intamplat cu Mihai Eminescu din momentul in care autoritatile au decis ca e nebun.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mihai Eminescu jurnalist, #Mihai Eminescu asasinat, #Mihai Eminescu nebun, #Mihai Eminescu calomnie , #cultura generala