Filme romanesti la Berlinala 2009

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 23:42
2503 citiri
Filme romanesti la Berlinala 2009
Foto: Evz

Cinematografia romaneasca va participa cu patru filme, doua scurtmetraje si doua lungmetraje, la cea de-a 59-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, eveniment ce va avea loc in perioada 5-15 februarie.

Lungmetrajul 'Katalin Varga', o coproductie Romania-Anglia-Ungaria, in regia britanicului Peter Strickland, va concura, alaturi de alte 25 de filme, pentru marele premiu al competitiei, 'Ursul de Aur'.

Pelicula, care va avea premiera la Berlin pe 11 februarie, prezinta povestea lui Katalin, personaj interpretat de actrita Hilda Peter, o femeie izgonita de acasa de sotul care a aflat ca nu este el tatal copilului.

Un alt film romanesc, debut in lungmetraj al regizorului Radu Jude, 'Cea mai fericita fata din lume', a fost selectat in sectiunea Forum.

Avand la baza un scenariu scris de Radu Jude (foto), impreuna cu Augustina Stanciu, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a castigat o masina in urma unei campanii promotionale la sucuri racoritoare.

Delia vine la Bucuresti, impreuna cu parintii, pentru a filma un testimonial - dovada ca premiul si castigatorul exista cu adevarat. In timpul filmarii, Delia trece prin discutii aprinse cu parintii care au decis sa vanda masina, in ciuda dorintei ei de a o pastra.

Ceea ce la inceput parea sa fie un eveniment norocos din viata fetei se dovedeste a fi o situatie dureroasa, in urma careia relatiile familei vor fi reanalizate, atat de 'fericita' castigatoare, cat si de parintii ei. Bugetul total al filmului este de 650.000 euro.

In cadrul programului Berlinale Shorts, Romania va fi reprezentata de scurtmetrajele 'Bric - Brac' de Gabriel Achim si 'Renovare' de Paul Negoescu.

Mihai Chirilov, critic de film si director artistic al Festivalului de Film Transilvania, va reprezenta Romania in juriul FIPRESCI, organizatie ce va acorda premii in afara competitiei propriu-zise, iar actrita Anamaria Marinca va participa la Berlinala, atat in competitia oficiala - cu 'Storm', al regizorului german Hans-Christian Schmid -, cat si in sectiunea Panorama - cu 'The Countess', cel mai recent film al lui Julie Delpy.

Documentarul 'Ioane, cum este la constructii?', in regia Sabinei Pop, va fi prezentat la festival in cadrul programului 'Primavara dupa iarna'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Berlinala 2009, #filme romanesti, #Radu Jude , #cultura generala