Filmul romanesc "Marfa si banii", lansat la New York

Joi, 24 Aprilie 2008, ora 15:23
2006 citiri
Filmul romanesc "Marfa si banii", lansat la New York

Filmul romanesc "Marfa si banii" a fost lansat cu laude de la criticii americani pe 23 aprilie, la New York. Totodata, Editia din 22 aprilie a "The Village Voice" si cele din 23 aprilie a "The New York Times" si "The New York Sun" consemneaza lansarea in SUA, la "Film Forum", a primului lung-metraj al lui Cristi Puiu (foto), "Marfa si banii" (2001).

"Nimic nu pare sa atarne greu in "Marfa si banii", insa daca vrem sa cautam o 'ancora', putem spune ca filmul vorbeste despre primii pasi, nesiguri, ai unei natiuni postcomuniste pe calea sa catre capitalism.

Desi contine situatii neasteptate, desi decorcentant si agil ca tehnica de realizare, "Marfa si banii" e mai mult decat un film de actiune si suspans" a precizat criticul american de film Scott Fountas, intr-un articol din 23 aprilie aparut in The Village Voice.

"Extraordinar in Marfa si banii este faptul ca reuseste sa imbrace o drama puternica, angoasanta, intr-o anecdota de viata obisnuita. Cum e de multe ori cazul in filmele romanesti recente, actorii joaca atat de bine incat nici nu le observi jocul. Nu se citeste nici un fel de emotie, nici o expresie elaborata a starilor interioare.

Nu vedem decat oameni care raspund unor circumstante care devin din ce in ce mai tensionate si confuze. Abia la final ajungem sa ne miram de complexitatea povestii si de claritatea cu care a fost spusa" precizeaza A.O. Scott intr-un articol din 23 aprilie aparut in The New York Times.

Aplecarea lui Cristi Puiu pentru referinte ascunse nu este ignorata de criticii americani, care se intrec in a descoperi noi intelesuri pornind de la numele cu care isi boteaza personajele. Daca Dante Remus Lazarescu i-a indreptat pe critici spre metaforele biblice si spre cultura italiana, faptul ca Ovidiu, personajul principal din "Marfa si banii" pleaca din Constanta il face pe criticul de film Leo Goldsmith, de la Reverse Shot, sa se gandeasca la Metamorfozele lui Publius Ovidius Nasso transpuse pe o autostrada romaneasca.

Alte cronici la "Marfa si banii" au mai aparut zilele acestea in "Film Journal", "New York Magazine" si "Slant Magazine".

Regizorul si scenaristul roman Cristi Puiu s-a nascut pe 3 aprilie 1967 la Bucuresti. A debutat ca regizor in 2001 cu filmul "Marfa si banii", film care a obtinut deja mai multe premii internationale. A continuat cu un film de scurt-metraj, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", in 2004, film de asemenea premiat. Al doilea film de lung-metraj, "Moartea domnului Lazarescu", aparut in 2005, face parte dintr-un proiect de sase povestiri scrise de Cristi Puiu in 2003.

Cristi Puiu a mai scris, in colaborare cu Razvan Radulescu, si scenariul la "Niki Ardelean, colonel in rezerva", film regizat de Lucian Pintilie. In 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul "Offset" dupa un scenariu scris de Cristi Puiu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sumă record pentru o colecţie Elton John la o licitaţie de la New York
Sumă record pentru o colecţie Elton John la o licitaţie de la New York
Obiectele lui Elton John au fost vândute, miercuri, la aproape 8 milioane de dolari la o licitaţie organizată la casa Christie's din New York, prima dintr-o serie dedicată artistului: mai mult...
Ce vrea Gigi Becali după ce a câștigat la CEDO procesul cu statul român
Ce vrea Gigi Becali după ce a câștigat la CEDO procesul cu statul român
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat motivarea oficială în procesul lui Gigi Becali și a stabilit o sumă istorică pentru daune morale. „Azi am primit o veste pe care o...
#bani, #New York, #Cristi Puiu, #marfa , #cultura generala