Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Herta Muller a primit Nobelul pentru Literatura

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 19:15
3101 citiri
Herta Muller a primit Nobelul pentru Literatura

Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller a primit, joi, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatura pe 2009, care i-a fost inmanat, in cadrul unei ceremonii unde au fost onorati majoritatea laureatilor, de regele Carl al XVI-lea al Suediei.

In aplauzele intregii audiente, care s-a ridicat in picioare cand Hertei Muller i-a fost inmanata prestigioasa distinctie, scriitoarea a facut o plecaciune in fata tuturor.

In cadrul aceleiasi ceremonii, desfasurata la Stockholm Concert Hall, au fost premiati Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz si Ada E. Yonath, castigatorii Nobelului pe 2009 pentru Chimie, Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson, pentru stiinte Economice, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak, pentru Medicina, si Willard S. Boyle, Charles K. Kao si George E. Smith, pentru Fizica.

In afara medaliei si a diplomei inmanate joi laureatilor, Academia Suedeza ii va premia pe acestia cu cate 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro).

Laureatul Nobelului 2009 pentru Pace, presedintele american Barack Obama, a fost premiat, tot joi, in capitala Norvegiei, la Oslo.

Pe 8 octombrie, Academia Suediei a anuntat ca scriitoarea germana de origine romana Herta Muller este laureata premiului Nobel pentru literatura 2009. Aceasta a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un peisaj al dezradacinarii.

Al treilea laureat cu Nobel, de origine romana

Herta Muller este al treilea laureat al premiului Nobel de origine romana, dupa savantul George Emil Palade si militantul anti-nazist Elie Wiesel. Toti trei au fost propusi pentru Nobel de statele adoptive in care si-au exprimat crezul profesional.

Laureata premiului Nobel pentru literatura in 2009, Herta Muller, a spus, in discursul tinut luni la Academia Suedeza, ca a inceput sa scrie atunci cand nu mai era posibil sa foloseasca viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din Romania sub dictatura lui Nicolae Ceausescu.

In discursul sau public legat de munca pentru care a fost recompensata cu prestigioasa distinctie, Muller a subliniat ca a fost persecutata dupa ce a refuzat sa devina informator si a adus un omagiu celor care traiesc sub regimurile totalitare de astazi.

Frica de moarte, sete de viata

"Mi-as dori sa pot rosti o fraza pentru toti cei privati de demnitate, in fiecare zi, din cauza dictaturilor", a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat-o ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru regim.

"Mi-am spus ... daca semnez asta, nu voi putea trai in pace cu mine si va trebui sa o fac singura", a spus Muller, referindu-se la sinucidere.

Cu acelasi prilej, scriitoarea si-a amintit cum a dezvoltat o "foame de cuvinte". "Nimic in afara vartejului de cuvinte nu imi putea exprima starea. Reactionam la frica de moarte cu o sete de viata", spune Muller.

Herta Muller s-a nascut pe 17 august 1953, la Nitchidorf, langa Timisoara. In anul 1987, autoarea a emigrat in Germania si s-a stabilit la Berlin. Scriitoarea este laureata a numeroase premii internationale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si cel international - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatura.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Herta Muller Nobel, #Herta Muller Oslo, #Herta Muller Nobel literatura , #cultura generala