Herta Muller va primi premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 11:14
1422 citiri
Herta Muller va primi premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului

Scriitoarea Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, va primi distinctia Franz Werfel pentru Drepturile Omului, decernata de Fundatia "Centrul impotriva deportarilor", a anuntat, marti, institutia, adaugand ca decizia a fost luata pe 1 octombrie.

In valoare de 10.000 de euro, premiul Franz Werfel recompenseaza ultimul volum al autoarei de origine romana, intitulat "Atemschaukel" ("Leaganul respiratiei"), in care Herta Muller vorbeste despre drama deportarii etnicilor germani din Romania intr-un lagar de munca in Uniunea Sovietica, in anul 1945.

Scriitorul austriac Franz Werfel (1890-1945), crescut in cercurile evreiesti de limba germana din Praga, a fost prieten cu Franz Kafka si Max Brod. Dupa ce locuieste la Viena si Hamburg, devine, intre 1912-1915, lector la editura lui Kurt Wolf din Leipzig.

Perioada Leipzig este importanta mai ales datorita prieteniei cu Rilke, a carui influenta va fi semnificativa in scrierile lui Werfel. In 1938 fuge in Franta, la Sanary-sur-Mer, apoi, in 1940, trecand pe jos Pirineii, ajunge in Spania, in Portugalia si, in final, se refugiaza in Statele Unite, la Beverly Hills. Culmea gloriei o atinge cu trilogia istorica "Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh" (1933.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este atribuit o data la doi ani, intr-o ceremonie care are loc la la Biserica St Paul's din Frankfurt. Distinctia recompenseaza acele persoane care au luptat contra incalcarii drepturilor omului, fie ca vorbim despre genocid ori despre anihilarea deliberata a grupurilor etnice sau religioase. La editia precedenta, laureat a fost scriitorul maghiar Konrad Gyorgy.

Atemschaukel" ("Leaganul respiratiei") , ultimul roman scris de Herta Muller, s-a nascut greu, dupa ce scriitoarea si-a dorit sa teasa istoria cartii la patru maini, impreuna cu poetul Oskar Pastior, unul dintre etnicii germani care au luat drumul lagarelor sovietice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Herta Muller, #Franz Werfel, #drepturile omului , #cultura generala
Comentarii
T
tractorist
rank 1
Premiul Godzila pt. WC Tudor,Bashinosu,Tsiganu Iliescur,Poponaru Funar,sugatoru de pu.le