Incendii care au influentat major istoria omenirii

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 05:20
4896 citiri
Incendii care au influentat major istoria omenirii
Foto:Facebook/Historia

De-a lungul evolutiei umane, focul a reprezentat o descoperire extrem de importanta - care, insa, ca toate descoperirile importante, a fost folosita si in scopuri benefice, si in scopuri distructive. Cand vorbim despre distrugerile pe care le-a atras dupa sine focul, incendiile ocupa un loc important, pentru ca au dus la schimbari drastice in demografie, infrastructura, politica si cursul evenimentelor mondiale.

History a creat o lista cu sapte incendii care au influentat major lumea in care traim:

Arderea Marii Biblioteci din Alexandria

Biblioteca din Alexandria a facut parte din "Templul muzelor" din Alexandria si continea o bogatie incalculabila: cunostintele lumii antice, stocate in jumatate de milion de suluri, din Asiria, Grecia, Persia, Egipt si India.

Carturari din intreaga lume au calatorit acolo pentru a studia si lucra, inclusiv Euclid si Ptolemeu. Biblioteca a fost construita sub conducerea lui Ptolemeu I Soter, general al lui Alexandru cel Mare, in 283 inaintea erei noastre.

Focul care a distrus Biblioteca din Alexandria este inca acoperit de controverse. Plutarh sustine ca Iulius Cezar a declansat focul, cand a incendiat navele in port, in timp ce incerca sa obtina controlul asupra Alexandriei, in 48 inaintea erei noastre.

Majoritatea carturarilor cred ca o ramura a bibliotecii a supravietuit in templul Serapeum, insa doar pentru a fi distrusa in 391, era noastra, de Teofil, episcopul Alexandriei, si credinciosii sai, care au construit ulterior o biserica pe locul respectiv.

Indiferent cine este raspunzator pentru distrugerea ei, sulurile nepretuite care contin cunostinte antice s-au pierdut pentru totdeauna.

Marele Incendiu din Londra

Marele Incendiu din Londra a afectat orasul in timpul Mortii Negre (epidemia de ciuma) si a distrus peste 13.000 de case, lasand 100.000 de persoane fara adapost. In perioada 2 septembrie - 6 septembrie 1666, focul a distrus cea mai mare parte a orasului medieval si a deteriorat cladirile importante, printre care si Catedrala Sf. Pavel.

Oamenii au fugit cu cat de multe bunuri au putut transporta, inclusiv cronicarul Samuel Pepys, care a scapat la 4 dimineata, in camasa de noapte, intr-o caruta, scriind despre strazile aglomerate cu oameni care aleargau si incarcau carute pentru a se salva.

Reconstruirea Londrei a durat peste 30 de ani, dar planificarea orasului realizata de sir Christopher Wren poate fi vazuta si astazi in cladirile de piatra ale orasului si pe strazile mai largi, care au inlocuit aleile inguste si structurile din lemn distruse de foc. Incendiul de la Londra a dat nastere asigurarilor de proprietate si pompierilor.

Marele Incendiu din New York

Marele Incendiu din 1835 a avut loc in mijlocul unei epidemii de holera din New York. In noaptea extrem de rece din 16 decembrie 1835, un depozit din centrul orasului a luat foc, iar vantul puternic a intins flacarile peste 17 cartiere ale orasului - pana si raul inghetat a ars, din cauza terebentinei care se scurgea din depozite.

Din cenusa incendiului a aparut, insa, inovatia: construirea apeductului Croton, in mai 1837.

"Astfel, au fost furnizate 50 milioane de litri de apa pe zi, ceea ce a ajutat pompierii in lupta cu flacarile si a livrat o sursa sigura de apa proprietarilor de case si intreprinderilor - o investitie ceruta cu disperare intr-un oras care se lupta cu o epidemie persistenta", spune Dan Levy, autorul cartii "Manhattan Phoenix".

Marele Incendiu din Chicago

Marele Incendiu din Chicago a durat intre 8 si 10 octombrie 1871 si a lasat in urma 300 de morti si peste 90.000 de persoane fara case. O treime din oras a fost distrusa.

"Intrucat Chicago se afla in centrul retelei telegrafice a SUA, care fusese recent legata de Europa, marele incendiu a fost primul eveniment de stiri internationale transmis instantaneu", spune Carl S. Smith, autorul cartii "Chicago's Great Fire: The Destruction and Resurrection of a Iconic American City".

Marea Reconstructie care a avut loc in urma incendiului a transformat Chicago intr-un si mai puternic centru de afaceri. Peste 10 milioane de dolari au fost donati comunitatii.

"Pozitia cruciala a Chicagoului, intre resursele naturale ale SUA si apetitul consumatorilor pentru cereale, carne si o gama larga de alte marfuri si bunuri, a facut din reconstructie o prioritate ridicata si o investitie sigura pentru afaceristi. Incendiul a devenit emblematic pentru imaginea orasului Chicago, ca intruchipare a fortei irezistibile a modernitatii in America", explica Smith in cartea sa.

Incendiul de la fabrica Triangle Shirtwaist

Incendiul fabricii Triangle Shirtwaist, din 25 martie 1911, a ucis 146 de angajati ai Companiei Triangle Waist, care au fost prinsi in cladirea Asch, din Greenwich Village, New York City.

"Toti cei care au sarit de la etaj au murit. A fost un spectacol ingrozitor", a declarat Frances Perkins, martora a tragediei.

Cele mai multe victime erau femei tinere si imigranti, veniti in Statele Unite in speranta unei vieti mai bune.

Incendiul a dus la organizarea sindicatelor, iar revolta publicului in urma incidentului a presat guvernul federal sa ia masuri pentru protejarea lucratorilor, ducand la noi legi privind siguranta la locul de munca.

Perkins a fost atat de revoltata, incat si-a dedicat viata apararii drepturilor muncitorilor. In timp, Frances Perkins a pus bazele unei comisii de investigare a incidentului si, in cele din urma, a devenit secretara pentru Munca in cabinetul lui Franklin D. Roosevelt, avand o contributie majora la pachetul de legi New Deal.

Incendierea Reichstagului

Reichstagul, sediul parlamentului german, a fost incendiat pe 27 februarie 1933, iar Adolf Hitler, pe atunci un politician in ascensiune, proaspat numit cancelar al Reichului (cu o luna in urma), i-a acuzat pe comunisti de aceasta fapta.

"Incendiul Reichstag a fost crucial pentru consolidarea puterii lui Hitler. I-a oferit pretextul necesar pentru o lege de urgenta care a sfasiat Constitutia democratica de la Weimar si a pus capat libertatii de exprimare si de intrunire, intimitatii corespondentei, oferind fortelor statale posibilitatea de a aresta persoane, fara a mai prezenta vreo acuzatie", spune Benjamin Hett, profesor si autor al cartii "Burning the Reichstag".

Incendiul de pe raul Cuyahoha

Prima rafinarie de petrol a lui John D. Rockefeller a fost construita de-a lungul unui parau care alimenta raul Cuyahoga. Compania Standard Oil, detinuta de Rockefeller, deversa benzina in rau. Tot in rau se varsa si canalizarea orasului Cleveland. Istoricii explica faptul ca raul a ars de noua ori, intre 1868 si 1952.

Incendiul izbucnit pe 22 iunie 1969 a fost relativ mic in comparatie cu incendiile anterioare, dar cu o diferenta critica:

"Multe rauri au fost grav poluate in anii 1960, dar raul Cuyahoga a trecut printr-un incendiu chiar cand mass-media nationala a inceput sa prezinte subiectele despre mediul inconjurator ca o problema serioasa, ceea ce a dus la o reactie publica nationala si la urgentarea protejarii mediului. Incendiul de la Cuyahoga si alte dezastre ecologice, cum ar fi deversarea de petrol din Santa Barbara, din 1969, au devenit simboluri nationale ale indiferentei industriale si ale problemelor legate de reglementarile publice. Miscarea ecologista avea nevoie de un punct de plecare, iar raul Cuyahoga in flacari a devenit punctul sau de sprijin", spune dr. John H. Hartig, consilier stiintific pentru politici in Marile Lacuri, Asociatia Internationala Great Lakes.

Reactia publicului la acest incident a contribuit la crearea Agentiei pentru Protectia Mediului si a legislatiei critice de mediu, cum ar fi Legea nationala privind politica de mediu, din 1970, Legea privind apa curata, din 1972, Acordul de calitate a apei din Marile Lacuri din SUA si Canada, din 1972, si Legea privind speciile pe cale de disparitie, din 1973.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat că din sezonul viitor se renunţă la reluarea meciurilor în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, începând din primul tur al Cupei...
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
Echipajele de intervenţie reiau, joi dimineaţa, 18 aprilie, acţiunile de căutare-salvare la blocul din municipiul Craiova unde, cu o seară în urmă, s-a produs o explozie în urma căreia o...
#istorie, #incendii, #pompieri, #Rockefeller, #Reichstag, #hitler , #cultura generala