Cui i-e frica de genitiv? Problemele femininelor si a lui "draga"

Autor: Emina Capalnasan - lector la Facultatea de Litere, Istorie,Teologie Universitatea de Vest Timisoara
Luni, 01 Februarie 2021, ora 19:00
8050 citiri

Genitivul - ca genitivul, dar genitivul combinat cu femininul naste explozie. Inca un ingredient: un adjectiv rebel, vasazica nu are patru forme ca (tot) adjectivu' normal, nediscriminatoriu, neliniar, ci trei.

E cazul mult-intinatului drag. Oximoronic! Cu cat mai drag ti-e cineva, cu atat mai tare il prinzi in chingi ori il transformi dupa propriile-ti rigori. Ei bine, singurul cu drept de a trasa bariere si de a pune santinele la poarta subiectivitatii este dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic. Nu oricare, nu sariti la rafturile cu carti ale parintilor!

Ca orice lege - legea e lege daca e in vigoare. Pe scurt, DOOM2 zice (de fapt, scrie) asa: drag1 adj. m., voc. neart. drag, draga (prieten drag, draga prietene, frate draga), pl. dragi, art. dragii; f. draga, g.-d. art. dragii (~ mele fiice), pl. dragi, art. dragile (~ mele fiice). Cifra 1 arata ca vorbim de un prim cuvant cu forma aceasta. E un semnal. Un fel de tras de maneca oficial, o atentionare (evidenta pentru cunoscatori): se prefigureaza omonimele - cuvinte cu aceeasi forma, dar cu inteles diferit.

Asadar, exista si un al doilea drag. Incadrat morfologic diferit (e substantiv, nu adjectiv), drag este transparent pentru popor: cu drag si dor nu se poate sa ne sune strain, oricat de europeni si de open-minded ne declaram. Lasand sunetul neaosului deoparte, revin la platosa stiintei cuvintelor: interesant e substantivul draga, insemnand "nava", s. f., g.-d. art. dragei; pl. drage.

Concluzia - simpla: ziua dragii mele prietene, capacitatea dragei. Cele doua nu sunt piese interschimbabile, fiecare are felia lui de sens, nu se opereaza cu exceptii, concesii.

Inca o lectie, o legatura fireasca, de altfel: exista si actiunea, in termeni favoriti - verbul: draga, draghez, vb. I. Tranz. 1. A sapa cu draga fundul unei ape si a scoate materialul sapat. 2. A curata de mine marine o cale navigabila. - Din fr. draguer. Un alt instrument util - Dictionarul explicativ al limbii romane (DEX).

Cele doua lucrari lexicografice ar trebui sa stea sub eticheta lecturi obligatorii, iar respectul fata de cele formale sa nu fie doar o preocupare de nisa, un timp bifat de catre cei care n-au talent la scris, ci la corectat. (Ma intreb daca nu cumva se poate vorbi despre creative correcting... de creative writing stiu sigur ca se vorbeste.)

Un genitiv problematic nu vine niciodata singur, asa ca la scurt timp dupa ce bietul drag a lasat amaraciune in gura presei ad-hoc, a mai aparut o chestiune nemestesugita: "Efectul tulpini britanice asupra scolilor" (DIGI24).

E evident ca a fost o scapare, nimeni pe lume nu s-ar gandi ca cineva a zabovit asupra nazbatiei cauzate de lipsa de atentie, de graba ori de presiunea momentului. M-am gandit insa ca ar fi rost de un strop de teorie; subiectiv zis: iata cat de problematic este genul feminin (chiar in gramatica!). Orice asemanare cu vreo realitate e o banala coincidenta ori vreo varatura de coada de drac in destinul misto scris de divinitate. Sa trecem la treaba! Si la regula:

Spre deosebire de varianta masculina - mai simpla, mai... aproape de firesc si de previzibil, la varianta feminina principiul are o problema... o chestiune speciala: informatia cazuala se repeta la fiecare constituent. Corect este: unei copile sarace, copilei sarace. Iteratia cazuala la substantivele feminine poate fi decelata si in cazul topicii inverse: unei sarace copile, saracei copile. Pe langa (aproape) truismele de mai sus, sunetul magic al gramaticii: marcarea diferentei cazuale la ambele componente (la substantiv si la adjectiv) in cazul femininelor.

Diferenta dintre masculin si feminin in ceea ce priveste marcarea cazului este rezultatul faptului ca genitiv-dativul feminin a cunoscut o evolutie specifica. Normal, nu? Parca am mai citit asta undeva... placa evolutiei. La feminin singular apar desinente proprii la genitiv-dativ, in opozitie cu nominativ-acuzativul singular. Chestiunea aceasta este un refren fantastic: substantivele feminine reprezinta o categorie aparte. In urma articularii, cazul devine o categorie marcata de doua ori, prin indicatorul flexionar propriu si prin articol: copilei.

Urmand acelasi tipar, adjectivul feminin a dobandit, de asemenea, un dublu marcaj cazual: sfintei fecioarei (in textele vechi). In limba romana actuala o astfel de repetitie este o greseala: *frumoasei copilei. Ramane totusi chestiunea speciala: i-ul adaugat la o forma de plural: draga - dragi - dragii. Iata si argumentul prezentei celor doi (de) i.

Cu asta am terminat. Intru intampinare, pentru preintampinare: enuntul I-am dat o bomboana saracei *copila. este incorect.

Ma intorc la pledoaria din subtext: femininele sunt speciale; pana cand nerepetarea informatiei de caz va deveni norma si in cazul sintagmelor ce includ un substantiv feminin la singular, genitiv-dativul singular feminin ramane singura categorie la care acordul apare clar: Tremurul mainii zbarcite aduce a moarte.

Inchei cu drag: Avantul fetei dragi imi da aripi odata cu fiecare mesaj.

Inchei selectiv si subiectiv cu vorbele unui om mare, caruia nimeni n-a indraznit ori visat sa-i spuna Ion ori Luca: "Cinste si gramatica [subl. n. E. C.], acestea sunt cele dintai conditii ale unei prese bune.".

Emina Capalnasan este lector la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, UVT, unde preda limba romana contemporana si limba romana ca limba straina. Are blog - www.literparc.ro - si o rubrica saptamanala - Nazbatii limbistice - pe www.expressdebanat.ro.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce...
Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură pe piața media din România: un cunoscut post de televiziune, cu o tradiție de 25 de ani, s-a închis. Canalul era deținut de fostul baron local PNL, Aristotel Căncescu. Postul de...
#limba romana, #gramatica, #greseli gramaticale, #presa Romania, #presa scrisa, #televiziune , #cultura generala