Masa rotunda dedicata operei Hertei Muller in Suedia

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 20:48
1191 citiri
Masa rotunda dedicata operei Hertei Muller in Suedia
Foto: RushPRNews

Ambasada Romaniei la Stockholm a organizat luni o masa rotunda cu tema "Romania Hertei Muller", pentru a analiza din mai multe perspective opera scriitoarei germane de origine romana, recompensata in 2009 cu Premiului Nobel pentru literatura, anunta Ministerul de Externe.

La evenimentul de la Ambasada Romaniei au participat fostul comisar european Anita Gradin, fondatoarea companiei de investitii East Capital - Karin Hirn, redactorul pentru literatura al cotidianului Svenska Dagbladet - Kaj Schueler, redactorii publicatiei Swedish Bulletin, reprezentanti ai comunitatii romanesti si alti invitati suedezi.

Dezbaterea a fost deschisa de ambasadorul Romaniei la Stockholm, Raduta Matache, si de ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg. Opera literara a Hertei Muller a fost prezentata de prof. dr. Mariana Lazarescu, profesor de literatura si civilizatie germana in cadrul Universitatii Bucuresti, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Roman Stockholm.

In cadrul discutiilor a fost evidentiata, potrivit comunicatului Ministerului de Externe, conditia artistului in timpul dictaturii din Romania, cu referire speciala la conditia artistilor care apartineau minoritatilor etnice, cum a fost si cazul Hertei Muller. Totodata, s-a vorbit despre sistemul comunist si cenzura, despre exil si despre teama insuflata de sistemul totalitar, precum si despre prestigiul pe care il confera valorilor spirituale o recunoastere internationala.

Referindu-se la vizita de documentare pe care a efectuat-o in Romania, in satul natal al Hertei Muller si la Timisoara, producatoarea TV, Ann Victorin, a vorbit despre impresiile sale din aceasta calatorie si a prezentat totodata o serie de materiale care vor sta la baza realizarii unui documentar care va fi difuzat in luna decembrie, de postul national suedez de televiziune SVT2. In cadrul evenimentului au fost, de asemenea, audiate fragmente din CD-ul "Este sau nu este Ion", in lectura Hertei Muller.

Evenimentul a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la momentul istoric al caderii zidului Berlinului, care a marcat sfarsitul Razboiului Rece in Europa, mai precizeaza Ministerul roman de Externe.

Herta Muller s-a nascut in 17 august 1953, la Nitchidorf, langa Timisoara. In anul 1987, autoarea a emigrat in Germania si s-a stabilit la Berlin.

Herta Muller este laureata a numeroase premii internationale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si cel international - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatura.

Printre scriitorii nominalizati in 2009 pentru Nobel s-au numarat israelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, scriitoarea algeriana Assia Djebar si canadianca Margaret Atwood .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, a declarat miercuri că este pregătit să găzduiască un Eurovision sub supraveghere cu măsuri de securitate "vizibile" la începutul lunii mai....
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Herta Muller, #masa rotunda Muller, #suedia , #cultura generala