Mungiu a monopolizat premiile jurnalistilor romani de specialitate

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 14:30
1154 citiri
Mungiu a monopolizat premiile jurnalistilor romani de specialitate

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a castigat cinci dintre categoriile clasamentului celor mai bune filme din Romania in 2007, alcatuit pe baza voturilor jurnalistilor de specialitate, inclusiv cel pentru cel mai bun film care a rulat in Romania anul trecut, potrivit organizatorilor.

Pelicula lui Mungiu a castigat si categoriile Cel mai bun film romanesc al anului, Cel mai bun actor intr-un film romanesc din 2007, pentru Vlad Ivanov, Cea mai buna actrita intr-un film romanesc, Anamaria Marinca, si Cel mai bun regizor roman al anului.

Clasamentul intocmit pe baza voturilor jurnalistilor de specialitatea are o singura categorie care nu a fost castigata de "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Cel mai bun film european (non national) care a rulat in Romania anul trecut, trofeu ce a revenit peliculei "Labirintul lui Pan" de Guillermo del Toro.

Castigatorii vor primi trofeul Best Film Fest, eveniment organizat de Agentia Champions, Asociatia Criticilor de film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania, Independenta Film si Asociatia Film Romania si care a ajuns la a opta editie. Festivalul va incepe cu o seara de gala, pe 8 februarie, la Cinema Studio din Bucuresti, si va include si o saptamana in care spectatorii vor putea revedea cele mai bune filme care au rulat in 2007 in Romania.

In deschiderea serii de gala, la care vor fi invitate 350 de personalitati, actori, regizori, distribuitori, producatori, jurnalisti de specialitate sau vedete TV, de la ora 19.00 va fi vernisata, in holul salii de cinema, o expozitie cu cele 89 de trofee obtinute de cineastii romani in 2007, anul cu cel mai bogat palmares din istoria cinematografiei romanesti.

Potrivit organizatorilor evenimentului, Palme d'Or-ul castigat de filmul lui Cristian Mungiu la Cannes va fi expus "la loc de cinste".

La ceremonia de premiere vor fi prezentate si topurile anului 2007, realizate pe baza voturilor presei de specialitate, dar si date statistice referitoare la piata de cinema din Romania si trailere ale filmelor importante care vor rula in Romania in 2008. Expozitia va fi deschisa pe toata perioada festivalului, 8-14 februarie.

De asemenea, in incheierea ceremoniei va fi proiectat cel mai premiat scurtmetraj romanesc al anului 2007, "Lampa cu caciula" de Radu Jude, dar si noul lungmetraj al lui Mircea Daneliuc, "Legiunea straina", ce va avea premiera oficiala pe 22 februarie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mungiu, #premii, #2007 , #cultura generala