Operele muzicale ale artistilor romani vor fi amprentate digital

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 20:30
1251 citiri
Operele muzicale ale artistilor romani vor fi amprentate digital

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) va promova utilizarea unei tehnologii de identificare automata a operelor muzicale difuzate de posturile de radio si de televiziune, bazata pe amprentarea digitala a acestora, informeaza reprezentantii ORDA.

Tehnologia de identificare automata a operelor muzicale radiodifuzate va fi promovata in cadrul unui protocol incheiat de ORDA si Media Forest, soft de monitorizare a difuzarilor muzicale. Tehnologia este, potrivit reprezentantilor ORDA, un instrument eficient de identificare automata a operelor muzicale difuzate de posturile de radio si televiziune in Romania.

Operele muzicale vor fi, de acum inainte, amprentate digital, in cadrul activitatii de repartizare a remuneratiilor colectate de organismele de gestiune colectiva, urmand ca noua tehnologie sa permita identificarea corecta a operelor radiodifuzate si a duratei de difuzare.

Pana in prezent, repartizarea remuneratiilor se facea pe baza unor playlist-uri care, de multe ori, erau completate defectuos, generand erori in proces, spun reprezentantii ORDA.

"Tehnologia de amprentare automata reprezinta cea mai buna modalitate de repartizare a sumelor colectate de organismele de gestiune colectiva, potrivit principiului instituit prin lege, de repartizare proportionala cu utilizarea reala a operelor - si conduce la repartizari corecte si transparente", adauga ORDA.

ORDA va verifica, in perioada urmatoare, playlist-urile transmise de 25 de posturi de radio si televiziune, prin confruntare cu monitorizarile generate automat de noua aplicatie. Pentru a asigura implementarea noii tehnologii, ORDA va colabora cu toti furnizorii de astfel de servicii din Romania si va initia parteneriate intre titularii de drepturi, utilizatori si producatorii de inregistrari, care sa conduca la amprentarea operelor inainte de utilizarea acestora.

ORDA a incheiat un protocol cu SC MEDIA FOREST SRL, in vederea promovarii utilizarii tehnologiei de identificare automata a operelor muzicale radiodifuzate, pe baza de "amprente digitale", in cadrul activitatii de repartizare a remuneratiilor colectate de organismele de gestiune colectiva.

Sumele incasate de organismele de gestiune colectiva romane in ultimul an sunt de aproximativ 35 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor ORDA. La un curs de 4,2 lei pentru un euro, asta inseama 147 de milioane de lei, fata de 156 de milioane in 2008. In 2007, sumele incasate au fost de 111 milioane. Cele opt organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor sunt UCMR-ADA, COPYRO, DACIN-SARA, VISARTA, CREDIDAM, UPFR, UPFAR-ARGOA si ADPFR.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#drepturi autor amprenta digitala, #ORDA amprenta digitala, #ORBA monitorizare radio televiziune , #cultura generala