Recesiunea economica afecteaza si preturile operelor de arta

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 13:45
857 citiri
Recesiunea economica afecteaza si preturile operelor de arta
wordpress.com

Britanicul Damien Hirst, care a devenit cunoscut ca unul dintre cei mai bine vanduti artisti contemporani, recunoaste ca arta a devenit prea scumpa pentru actualul context economic mondial.

Artistul Damien Hirst, in varsta de 43 de ani, a carui avere a fost estimata la peste 200 de milioane de lire, recunoaste ca valoarea de piata a lucrarilor sale a scazut si ia in calcul posibilitatea sa vanda la preturi mai mici in conditiile recesiunii din prezent, informeaza cotidianul britanic The Independent

The Independent.

Declaratia vine la doar doua luni de la vanzarea record inregistrata de artist la casa de licitatie Sotheby's, cand Damien Hirst a incasat peste 140 de milioane de euro pentru 223 de opere.

Referindu-se la picturile sale expuse la New York si care nu si-au gasit niciun comparator, Damien Hirst admite ca aceste opere de arta au fost supraestimate.

"Aceasta scadere a preturilor este benefica pentru ca acum vom privi mai realistic aceste lucrari. Oamenii care cumpara aceste opere nu au de gand sa le vanda a doua zi. Asta este ceea ce un artist isi doreste, ca oamenii sa pastreze si sa expuna lucrarile de arta. Ca artist, nu te opresti sa produci pentru ca oamenii nu mai cumpara lucrarile tale.

Cred ca aceasta reducere a preturilor lucrarilor de arta este buna, deoarece, in ultimul timp, acestea nu mai aveau nicio legatura cu realitatea", a declarat artistul, citat de cotidianul The Independent.

Britanicul Damien Hirst a devenit cel mai scump artist contemporan dupa ce a vandut in 2007 o sculptura, "Lullaby Spring", cu aproape 10 milioane de lire sterline. Artistul este si autorul celebrei opere "For The Love Of God", o copie in platina a unui craniu din secolul al XVIII-lea, caruia i-a inserat 8.601 diamante. Opera a fost vanduta pentru 100 de milioane de dolari (74 de milioane de euro).

In prezent, artistul recunoaste ca a trecut tendinta din anii trecuti, cand preturile lucrarilor sale cresteau mereu. "Daca voi dori ca in viitor sa imi vand lucrarile, sunt constient ca trebuie sa scad pretul acestora", a mai precizat artistul.

Inca de la inceputurile carierei lui, cand a aparut cu un fierastrau in mana pe coperta revistei "Esquire", Damien Hirst a dat nastere la scandal.

In afara de inclinatia sa catre provocare, criticii l-au acuzat in repetate randuri ca degradeaza arta la rangul de simplu instrument pentru a strange apoi milioane de dolari. De asemenea, criticii i-au reprosat si faptul ca adesea ii lasa pe asistentii sai - intre 120 si 200, potrivit presei - care lucreaza in sase ateliere, sa asigure fabricarea operelor sale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Damien Hirst, #Recesiune in arta, #Preturile operelor , #cultura generala