Ziare.com

Regizorul Alexandru Dabija implineste 55 de ani

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 09:16

   

Regizorul Alexandru Dabija implineste 55 de ani
Alexandru Dabija a debutat in 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, cu spectacolul "Rafuiala" de Philip Massinger, obtinand premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, cunoscut in acea vreme drept "cel mai bun teatru din Bucuresti". Monteaza la Piatra Neamt Shakespeare si Caragiale, iar la Iasi face senzatie cu "Chirita" de Vasile Alecsandri.

Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucuresti si director al teatrului intre 1991-1994 si 1996-2002. Monteaza in Bucuresti, dar si la teatre din provincie, abordeaza atat texte clasice, cat si texte din dramaturgia contemporana romana si straina.

Obtine numeroase nominalizari si premii (dintre care amintim premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, 1995, nominalizare UNITER pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun regizor, 2008); spectacolele lui sunt invitate la festivaluri din tara si strainatate. In prezent i se joaca peste 10 spectacole la teatrele din Bucuresti (Teatrul Odeon, Teatrul Act) si din provincie (Sibiu, Brasov, Piatra-Neamt, Ploiesti).

Alexandru Dabija a montat numeroase spectacole pe scene din tara si strainatate, in orase precum Bruxelles (Poeme-Theater) si Berlin (Theater der Welt, Hebbel-Theater). A sustinut workshop-uri in Scotia, Belgia, Marea Britanie si Romania, iar montari semnate de el au fost prezentate in turnee si festivaluri in Germania, Slovacia, Ucraina, Israel, Rusia, Elvetia.

M.M.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor