Statuia lui Carol I, prilej de scandal intre Ministerul Culturii si Primaria Capitalei

Vineri, 02 Mai 2008, ora 22:30
5157 citiri
Statuia lui Carol I, prilej de scandal intre Ministerul Culturii si Primaria Capitalei

In timp ce Ministerul Culturii considera ca amplasarea statuii reprezentandu-l pe Carol I in Piata Revolutiei este ilegala, primaria Capitalei contrazice acest punct de vedere, sustinand ca nu are nevoie de aprobarea MCC si ca statuia trebuie sa revina la locul care a consacrat-o, scriu jurnalistii de la Cotidianul.

Opera a sculptorului croat Ivan Mestrovici, statuia lui Carol I a fost inaugurata pe 9 mai 1939 in Piata Palatului Regal si distrusa in 1948 de comunisti. Sculptorul Florin Codre a primit comanda de a realiza o noua statuie a primului rege al Romaniei, macheta acesteia fiind amplasata saptamana trecuta in aceeasi zona, intitulata acum Piata Revolutiei, urmand ca, dupa ce va fi gata in cateva luni, statuia sa isi reia locul firesc.

Pe site-ul Ministerului Culturii au fost postate insa cateva precizari privind amplasarea machetei in Piata Revolutiei din Bucuresti, care duc la concluzia ca in absenta unei documentatii depuse la Ministerul Culturii si Cultelor, "interventia in zona de protectie a respectivelor monumente istorice nu este legala".

In schimb, MCC "a comunicat avizul favorabil, cu recomandari, pentru amplasamentul aceluiasi monument in spatiul verde plantat aflat intre Soseaua Kiseleff si Bulevardul Aviatorilor".

Directorul Departamentului de Monumente din cadrul Primariei Capitalei, Florin Necula, declara insa, pentru Cotidianul, ca aceasta este o "gandire defectuoasa".

"De ce e mai legal sa pun macheta unde spune ministerul si nu pe locul istoric al statuii? Am pus-o exact unde a fost pusa statuia in '39. Atunci cand a fost ea amplasata acolo nu era tot in zona de protectie a unor monumente? Si de ce zona de protectie protejeaza numai anumiti sculptori?", s-a intrebat Necula, referindu-se la celelalte statui amplasate in zona.

Directorul mai spune si ca reamplasarea statuii pe locul initial s-a facut pe baza unei hotarari a CGMB. Mai mult, el ii acuza pe cei din Ministerul Culturii ca au mai facut probleme, mai ales financiare, si la amplasarile statuilor lui De Gaulle, Cuza si Caragiale.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu spune ca monumentul va fi amplasat acolo unde spune MCC si ca, indiferent de ce ar spune cetatenii, "in materie de urbanism si de monumente de for public, cred ca decidentii ar trebui sa fie specialistii, ca daca e sa ne luam dupa public...".

Citeste si:
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, monument istoric, situată în centrul Iașiului, a fost scena unei petreceri în toată regula de Ziua Națională a României, manelele...
În ce condiții închiderea balconului te poate trimite la închisoare. Amenajarea care poate afecta structura de rezistenţă a blocului
În ce condiții închiderea balconului te poate trimite la închisoare. Amenajarea care poate afecta structura de rezistenţă a blocului
Închiderea balconului de la apartament poate fi o soluţie inspirată pentru a-ţi mări spaţiul de locuit, a scăpa de zgomot sau chiar pentru a reduce consumul de căldură din timpul iernii....