Tricentenar Giuseppe Torelli

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 22:46
2004 citiri
Tricentenar Giuseppe Torelli

Se implinesc duminica 300 de ani de la moartea compozitorului si violonistului italian Giuseppe Torelli, considerat creatorul concertului solistic.

S-a nascut la Verona, la 22 aprilie 1658. Era fratele pictorului Felice Torelli (1667 - 1748), noteaza Amosnews.

Nu se cunosc multe date referitoare la primii ani ai carierei muzicianului, care studiase in orasul natal cu Giuliano Massaroti.

Stabilit la Bologna in 1684, ia lectii de la Giacomo Antonio Perti si in 27 iunie acelasi an devine violonist la Academia filarmonica. Dupa doi ani intra in orchestra Bisericii San Petronio, unde ramane pana la desfiintarea acesteia in 1696.

In aceasta orchestra canta la violeta (tip de vioara discant cu trei coarde, din secolele XVI - XVII) si viola tenor. Dupa 1696, insotit de prietenul sau, cantaretul castrat Pistocchi, pleaca la Berlin.

Aici, la Ansbach si la Viena va ramane cinci ani, pana in 1701, cand se intoarce la Bologna, odata cu reinfiintarea orchestrei de la San Petronio, sub conducerea lui Perti. Moare la Bologna, la 8 februarie 1709.

Se cunosc 84 de lucrari care apartin cu certitudine lui Giuseppe Torelli, cele mai multe dintre ele aflate in arhiva bisericii San Petronio.

Primele editii ale sonatelor a tre, ale concertelor de camera pentru doua viori si bas, ale sinfoniilor pentru doua, trei sau patru instrumente dateaza din 1686, 1687 si 1692. In 1688 apar 12 Sonate pentru vioara si bas continuu, op. 4.

In 1698 publica in Germania ciclul de Concerti musicali a quattro, op. 8, fiind prim-violonist la curtea lui Georg Friedrich al II-lea, margarf de Brandenburg-Ansbach. In 1701 i se canta la Viena oratoriul "Adam alungat din paradisul terestru".

Torelli a excelat in muzica instrumentala, contribuind la dezvoltarea formei de concerto grosso in trei miscari (allegro, adagio, allegro), conceputa de Alessandro Scarlatti.

Forma de concert pentru solist si orchestra, dusa la desavarsire de Vivaldi, i se datoreaza. Pe langa lucrarile pentru coarde, a compus nu mai putin de 30 de concerte pentru 1, 2 sau 4 trompete si orchestra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#tricentenar Giuseppe Torelli , #cultura generala