TV Ziare.com: Lectura urbana, o forma de imblanzire a spatiului public

Marti, 30 Martie 2010, ora 16:49
3021 citiri
TV Ziare.com: Lectura urbana, o forma de imblanzire a spatiului public
Foto: Stelian Pavalache

Lectura urbana ar trebui sa fie o forma de imblanzire a spatiului public, spune Adrian Ciubotaru, initatorul proiectului "Lecturi Urbane", prin care se doneaza carti calatorilor din mijloacele de transport in comun.

Adrian Ciubotaru a povestit, la TV Ziare.com, cum proiectul "Lecturi urbane" reuseste sa schimbe Romania prin simpla prezenta a unor tineri implicati in viata sociala. Acestia ofera cartile primite din donatii in metrou, incurajand oamenii sa le citeasca si sa le dea mai departe.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Adrian Ciubotaru

"Nu m-am gandit ca ar putea sa fie o noua forma de cultura, insa sper sa fie o noua forma de a imblanzi spatiu public, sper mi-ar placea sa vad in parcuri oameni care canta la chitara, oameni care fac repetitii pentru piese de teatru, iar asta sa se intample in mod natural si spontan, si sa am impresia ca traiesc intr-o societate normala, unde oamenii sunt atat de relaxati in cat sa se poata exprima, chiar si artistic, in spatiul public", a declarat Adrian Ciubotaru.

Proiectul "Lectura Urbana" nu este atat despre carti cat este despre oameni, spune Ciubotaru. Calatorii din metroul din Bucuresti au primit, in general, cartile oferite de voluntari si au citit cu placere in metrou.

"Cand ofer o carte intr-un spatiu public in Romania, este un lucru riscant. Noi suntem foarte defensivi, cand cineva te abordeaza crezi ca vrea ceva de la tine, vrea sa-ti vanda ceva, vrea o parte din timpul tau. Insa in general oamenii au fost receptivi", a declarat Ciubotaru, adaugand ca scopul proiectului este sa schimbe fata Romaniei.

In plus, in momentul in care un metrou se transforma in sala de lectura, comportamentul oamenilor se modifica radical, explica Ciubotaru.

Cand intra intr-un vagon si vad ca toti ceilalti calatori citesc, oamenii fac mai putin zgomot, incearca sa pastreze linistea ca sa nu ii deranjeze pe ceilalti. Avand in vedere ca lectura este o activitate intima, mutarea acesteia in spatiul public este dificila.

"Cand oamenii citesc in metrou, transmit semnalul ca mediul social din metrou este un mediu safe, un mediu confortabil, un mediu in care pot sa se relaxeze", arata Ciubotaru. Acesta estimeaza ca in jur de 10-15% dintre calatori citesc in metrou, insa spera ca acest procent sa creasca in urmatorii doi ani.

Sapte intelectuali buni nu pot schimba o tara

Schimbarea in mediul social nu se poate realiza decat cu sprijinul cat mai multor oameni, sustine Ciubotaru.

"Avem nevoie de o masa critica de oameni care sa incline balanta de la semnale negative la semnale pozitive. Marile culturi s-au format prin aceasta masa critica. Noi avem varfuri, insa acele varfuri nu creaza o masa critica. Sapte intelectuali buni nu pot schimba o tara, avem nevoie de cat mai multi oameni implicati, de cat mai multi oameni dinamici cu initiativa si care indraznesc. Acei oameni, ducand povestea mai departe, pot schimba fata unei natiun", adauga Adrian Ciubotaru.

Proiectul "Lectura Urbana" va desfasura, marti, ultima actiune in metroul din Bucuresti. Voluntarii pot fi gasiti pe peronul statiei de metrou Unirii 1, incepand cu ora 19.00, citind si impartind carti, potrivit anuntului de pe site-ul orasulciteste.ro.

Pana acum, voluntarii au impartit pana la 350 de carti primite din donatii, care au ajuns la sute de calatori din metroul bucurestean. Actiunea se va muta de acum incolo la suprafata: in parcuri, pe strazi, in parcari sau in alte spatii publice.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
Șoșoacă aduce o nouă amendă pentru Nașul TV: 50.000 de lei pentru afirmaţii despre barajul din Ucraina, NATO şi regimul comunist
Șoșoacă aduce o nouă amendă pentru Nașul TV: 50.000 de lei pentru afirmaţii despre barajul din Ucraina, NATO şi regimul comunist
Naşul TV a primit din nou o amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru două emisiuni cu senatoarea Diana Şoşoacă, difuzate în luna iunie. Postul Naşul TV trebuie să...
#Adrian Ciubotaru, #Lectura Urbana, #Orasul Citeste, #carti metrou, #carti donate metrou , #cultura generala