UNESCO a adaugat in patrimoniu opt noi minuni

Joi, 10 Iulie 2008, ora 13:00
2358 citiri
UNESCO a adaugat in patrimoniu opt noi minuni

Patrimoniul mondial UNESCO s-a imbogatit cu opt noi minuni naturale ale lumii. Noile situri au fost considerate a avea "o valoare inestimabila pentru umanitate", meritand protectie si conservare.

Joggins Fossil Cliffs din Canada, Parcul National Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie, Insula Surtsey din Islanda, Saryarca din Kazahstan, Rezervatia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonica Sardona din Elvetia si arhipelagul Socotra din Yemen, considerat "Insulele Galapagos ale Oceanului Indian" sunt cele opt noi minuni naturale. Cu acestea, patrimoniul mondial UNESCO ajunge la 878 de situri, 679 culturale, 174 naturale si 25 mixte, in 145 de tari, informeaza LiveScience.

Arhipelagul Socotra numara 825 de specii de plante dintre care 37 se gasesc doar aici. De asemenea, 90% dintre speciile sale de reptile se gasesc numai in aceste locuri. Si viata sa marina este diversificata, avand 253 de specii de corali, 730 de specii de pesti si 300 de specii de crabi, homari si creveti.

Joggins Fossil Cliffs sunt o bucata de istorie, rocile de aici existand de pe vremea primelor reptile de pe pamant. Este un sit de referinta pentru Epoca Carbonului, de acum 300 de milioane de ani.

Surtsey, o insula noua formata din eruptiile vulcanice din coasta sudica a Islandei intre 1963 si 1967, este interesanta pentru noile forme de viata care s-au stabilit aici.

Rezervatia Fluturelui Monarh din Mexic protejeaza opt zone de habitat pe timp de iarna al fluturelui monarh din centrul Mexicului. Dupa ce calatoresc mii de kilometri, aproximativ un miliard de fluturi isi petrec iarna in aceasta zona.

Saryarca din Kazahstan este o regiune de peste 200.000 de hectare de stepa. De asemenea, lacurile din aceasta zona atrag peste 16 milioane de pasari. Pamanturile umede din Saryarca sunt popasuri pentru pasarile migratoare care vin dintre Africa, Europa si Asia de Sud si se indreapta spre Siberia, unde au cuiburile.

Parcul National Sanqingshan din China a fost ales pentru frumusetea sa deosebita. Aici se gasesc o padure diversificata si formatii neobisnuite din granit.

Zona tectonica Sardona din Elvetia a fost aleasa pentru valoarea sa geologica, iar diversitatea ecosistemelor recifelor de corali ale lagunelor din Noua Caledonie a asigurat acestei regiuni locul in patrimoniul mondial UNESCO. Recifele de corali de aici egaleaza sau chiar depasesc Marea Bariera de Corali din punct de vedere al diversitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#unesco, #patrimoniu, #minuni, #Saryarca, #Surtsey , #cultura generala