Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Viata rromilor din Giurgiu si Ruse, intr-un volum tiparit din fonduri UE

Marti, 28 Iulie 2009, ora 16:34
1393 citiri
Viata rromilor din Giurgiu si Ruse, intr-un volum tiparit din fonduri UE

Viata si obiceiurile a peste 100 de familii de rromi din judetul Giurgiu si districtul Ruse au fost culese si adunate intr-un volum lansat marti la Giurgiu, cartea fiind tiparita cu fonduri obtinute printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana.

Volumul intitulat "Pentru un viitor impreuna", de altfel aceasta fiind si denumirea proiectului transfrontalier romano-bulgar, este bilingv si va ajunge pe masa autoritatilor din Romania si Bulgaria, neputand fi gasit in librarii.

Potrivit coorodonatorului proiectului, Petra Serbanescu, in Giurgiu au fost realizate circa 60 de interviuri cu rromi din mai multe localitati situate in sudul si nordul judetului, dar si cu rromi din municipiu.

"Au fost tiparite 500 de exemplare, cartea fiind jumatate in romana si jumatate in bulgara. Giurgiu si Ruse au primit fiecare cate 250 de volume.

Avem de gand sa facem o lista, sa trimitem carti la Guvern si la toate institutiile care urmaresc problema rromilor, dar le vom trimite si intervievatilor. In judetul Giurgiu, au fost luate circa 60 de interviuri, iar in Ruse 40", a spus Serbanescu.

Aceasta a precizat ca cei mai deschisi spre comunicare au fost rromii din satele judetului, iar in oras au fost si care fie au refuzat interviul, fie au cerut ca anumite aspecte din viata lor sa nu fie date publicitatii.

La randul sau, jurnalist expert in istorie orala si editor al volumului lansat la Giurgiu, Mariana Conovici, a vorbit marti atat despre relatia cu specialistii bulgari care au lucrat la proiect, cat si despre relatia cu intervievatii.

"Lucrul cu colegii din Bulgaria a fost minunat, ei au oarece experienta in proiecte europene, au vrut sa faca treaba si ne-am inteles cu ei cu infinit mai putine cuvinte decat cu colegii din Romania. Altfel, peste tot, comunitatea roma ne-a primit cu deosebita generozitate.

Au un mare talent narativ si erau bucurosi ca cineva ii intreaba ceva despre viata lor. Cand citesti cartea, uneori zambesti, alteori ti se face parul maciuca", a precizat Conovici.

Cartea "Pentru un viitor impreuna" are peste 330 de pagini si este structurata pe mai multe capitole, cuprinzand declaratii ale rromilor despre copilaria, meseria, povestile de viata si de dragoste, obiceiurile si religie, dar si despre relatiile lor interetnice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#obiceiuri rromi, #volum fonduri UE, #rromi Giurgiu Ruse , #cultura generala