
Doua viori Stradivarius si Guarnierius au reintrat in circuitul muzical, dupa ce nu au fost utilizate foarte multa vreme, fiind pastrate in regim de depozit, se arata in Cartea Alba a guvernarii la Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).
Potrivit documentului citat, in cursul anului 2006, vioara Stradivarius Elder 1702, proprietate a statului roman, a fost recuperata de la Fundatia Internationala "Ion Voicu", in a carei posesie s-a aflat pana atunci, informeaza Agerpres.
Pentru a onora memoria unuia dintre celebrii sai utilizatori, maestrul Ion Voicu, in urma unui protocol semnat de MCC cu reprezentantii fundatiei, vioara se numeste Stradivarius Elder Voicu.
Celebrul instrument a fost incredintat, pentru o perioada de cinci ani, violonistului Alexandru Tomescu, in urma unui concurs initiat de MCC si organizat de Artexim, cu prilejul desfasurarii in anul 2007 a Festivalului si Concursului International "George Enescu".
Incredintarea s-a realizat in baza unui contract de comodat incheiat intre violonist si Filarmonica "George Enescu", titulara a dreptului de administrare.
Totodata, in Cartea Alba se precizeaza ca MCC a initiat si finalizat, in prima parte a acestui an, concursul pentru atribuirea folosintei viorii Guarnierius 1731, fosta proprietate a marelui compozitor George Enescu, aflata in posesia Muzeului National "George Enescu" din Bucuresti.
Vioara a fost castigata de violonistul Gabriel Croitoru care a primit instrumentul in folosinta in baza unui contract incheiat cu Muzeului National 'George Enescu' din Bucuresti, pentru o perioada de trei ani, se mai mentioneaza in documentul amintit.
Vioara a stat pana in 1990 in Asezamantul cultural Enescu-Rosetti de la Tescani, Bacau. In februarie 1990 a disparut, aparand "miraculos" la Bucuresti, sase ani mai tarziu.