Nouvel Observateur: Enescu ar fi putut deveni cel mai bun violonist al timpului nostru

Miercuri, 19 August 2009, ora 22:30
3215 citiri
Nouvel Observateur: Enescu ar fi putut deveni cel mai bun violonist al timpului nostru

Pe 19 august 1881, se nastea George Enescu, care, alaturi de Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache ori Constantin Silvestri, completeaza lista interpretilor romani de talent pe care "Romania i-a produs", titreaza Nouvel Observateur, intr-un material care noteaza evenimentele marcante ale zilei.

Enescu, a carui cariera s-a implinit la Paris, nu "a ramas mai putin roman in ceea ce priveste sursele sale de inspiratie si sensibilitate", scrie in materialul dedicat de cotidianul francez lui George Enescu.

Nascut intr-un mic sat al Moldovei intr-o familie de preoti, Enescu a dovedit inca din copilarie o exceptionala inzestrare pentru muzica, devenind rapid un violonist remarcabil. La 6 ani a fost admis la Conservatorul din Viena, unde l-a intalnit pe Brahms. La 13 ani a devenit elevul lui Gabriel Faure, iar trei ani mai tarziu a compus prima sa opera, "Poema romana", jucata cu succes la Concerts Colonne.

"Enescu ar fi putut reusi o cariera de violonist - era unul dintre cei mai buni ai timpului nostru- sau chiar un sef de orchestra. Dar a preferat sa se consacre cu prioritate scriiturii", continua articolul. "De o mare puritate si atat de original incat este imposibil sa-l alaturam vreunui curent contemporan", Enescu este venerat in Romania si poate uitat in Franta, care trebuie sa-l redescopere", conchide autorul.

Sectiunea dedicata lui George Enescu, ortografiat Enesco, este una ampla, in cadrul unui material care trece in revista istoricul zilei de 19 august: tentativa de lovitura de stat a comunistilor conservatori contra lui Gorbaciov, decesul lui Henri Flammarion sau nasterea lui Coco Chanel sunt doar cateva alte evenimente ale zilei, care palesc insa in fata celebrarii compozitorului roman.

Dupa initierea muzicala din casa parinteasca, George Enescu studiaza la Conservatorul din Viena, entuziasmand presa si publicul. Dupa absolvire, isi continua studiile la Conservatorul din Paris, unde isi face debutul de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Opus 1 Poema Romana, datorita Elenei Bibescu, protectoarea sa.

Avea 17 ani. In acelasi an, incepe sa dea lectii de vioara si sustine recitaluri la Bucuresti. Regina Elisabeta a Romaniei il invita sa cante adeseori la Castelul Peles din Sinaia, ocazie cu care Enescu compune o serie de lieduri, inspirate din poemele reginei, care-si semna creatiile cu pseudonimul Carmen Sylva.

Din primii ani ai secolului XX dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua Rapsodii Romane (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905) si Sapte Cantece pe versuri de Clement Marot (1908). Enescu a semnat si piese de muzica de salon cu pseudonimul Camille Grozza.

A fost distins cu Premiul de compozitie Pleyel din Paris (1903), cu titlurile de ofiter si cavaler al Legiunii de Onoare a Frantei (1913, 1936), Membru de onoare (1916) si Membru activ (1933) al Academiei Romane din Bucuresti, Membru corespondent la Academie des Beaux Arts din Paris (1929), Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma (1931), Institut de France din Pari1936) si Academia de Arte si Stiinte din Fraga (1937), cu premiul discului oferit de revista Candide din Paris (1933) si cu Ordinul militar marocan - cravata de comandor - Quissam Alaouite (1936).

George Enescu a murit in 1955, fiind inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Enescu aniversare, #Enescu violonist , #cultura greco romana