Ziare.com

Holocaustul Basarabiei - Dosarele istoriei

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 22:46

   

Holocaustul Basarabiei - Dosarele istoriei
Basarabia este primul dintre teritoriile Romaniei care a patruns sub urgia maleficului experiment al comunismului.

Rupta brutal din trupul tarii, in urma tratatului Ribbentrop-Molotov, Basarabia se va regasi, alaturi de Tinutul Hertei si Nordul Bucovinei, in "grupul select" al teritoriilor romanesti dorite cu insistenta de U.R.S.S. Astfel, incepand cu 28 iunie 1940, se va desfasura, cu o violenta nemaintalnita, prigoana impotriva tuturor celor ce nu se supuneau noii oranduiri sovietice.

Regimul totalitar, impus cu forta, a avut ca singur scop distrugerea sistematica a culturii, a spiritului si a identitatii romanilor dintre Prut si Nistru. In aceasta perioada se vor naste, in laboratoarele Moscovei, "limba" si literara moldoveneasca si "natiunea" moldoveneasca fara vreun fundament istoric, etnic sau cultural.

Se incerca, astfel, crearea unui climat de adversitate intre cele doua maluri ale Prutului.

Sistemul de represiune al Uniunii Sovietice s-a declansat si, imediat dupa anexarea teritoriilor, populatia basarabeana va fi supusa unui regim de teroare manifestat prin deportari masive in lagarele de concentrare ale Siberiei, foamete, colectivizare si asasinate ale NKVD-ului.

"Golgota Basarabiei", film documentar aparut la finele anului 2010, prezinta, in premiera, imagini socante ale asasinatelor produse de rusi pe teritoriul anexat al Romaniei. La jumatatea secolului 20, "umanitarismul" de tip sovietic se manifesta prin spanzurarea "dusmanilor" regimului, si, implicit, ai poporului, prin impuscarea celor condamnati, nu inainte de a fi obligati sa-si sape singuri groapa ce urma sa le fie mormant.

Prin deportarile masive din 13 iunie 1941, 6 iulie 1949 si 1 aprilie 1951, care au vaduvit Basarabia de elita ei intelectuala, formatoare de opinie si care ar fi putut sa coaguleze masele in jurul ei, regimul sovietic s-a asigurat ca populatia nu va mai avea forta necesara unei reactii, pana la urma, de autoaparare.

In urma foametei din 1946-1947, declansata ca o consecinta a politicii economice si sociale a regimului totalitar comunist, bilantul mortilor va depasi 200.000 de oameni. De altfel, Stalin aplicase aceasta tactica a infometarii si asupra propriei populatii, ea soldandu-se, in anul 1933, cu milioane de morti.

Rusificarea Basarabiei nu a tinut cont de niciunul din drepturile fundamentale ale omului, "omul nou" trebuia sa-si renege traditia, valorile si credintele, trebuia sa-si vanda sufletul pentru a supravietui.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7509 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dosare

ninci romanii nu s-au comportat diferit cind au invadat Ardealul

 

Argumente sint de o parte si de alta dar trebuie sa ne uitam inainte spre viitor.!

tot atit de bine pot sa iti aduc acelasi acuzati armatei
Magyar (Horty) care punidui pistoul in piept bunicului meu ia golit grajdul cu tot ce avea si tote animale si dupa o vreme a fost obligat sa sis chimba numele intro varianta Magyar dupa care i fugit in Romania cerind ajutor acolo pentru a ajuta sotia cu 3 copi .Mama mea inca in viata ia pensie de rfugiat in Romania deci are actele care dovedeste asta .
Acum doar vreau sa spun ce folos au lucrurile acesta sint in trecut ar fi bine sa dam mai degraba mina uni cu alti si sa ne uita spre viitor si sa vedem cum putem oferi copiilor nostri un vitor mai bun . Ura nu este un lucru pozitiv mai ales zacind in suflet in tot acest timp.
Distruge sanatati si nu este deci o gaura neagra a istoriei de care nimeni nu a beneficiat.
Multa sanatate domule "Louie" si mult noroc in viitor !

Louie

Despre ce invazie vorbesti ?

Domnule Nistorica !

Eu sint unul dintre acei moldoveni nascuti in plina ocupatie ruseasca. Bunicu,preot ortodox in Bender,tata ofiter la armatei romine.......cred ca stim mai bine ce a insemnat 1940 ( ocupatia de un an ),apoi 1941-1944 cind au trecut trupele rominesti Prutu,jaful care a urmat,Transnistria supta de orice resurse,revenirea rusilor care ne-au pleznit si ei considerindu-ne inamici,anii de Stalinism si apoi de zapaceala ....
Ei bine domnilor ,noi moldovenii am suferit atit inainte cit si dupa 1944,fiind pe rind jecmaniti,desconsiderati,abandonati !
Evreii si ei si-au facut de cap pe la noi,atit inainte cit mai ales in anii de comunism. Ai auzit matali de Ana Pauker ? Era moldoveanca -evreica,spioana in slujba rusiei si apoi un calau pentru Rominia .Sa nu-mivorbesti de HOLOCAUST ca i-mi provoaca greata.Trupele rominesti au executat la gramada asazisi patrioti moldoveni,cele rusesti au pedepsit si ei asazisii colaborationisti moldoveni.Te rog sa vezi medalia pe ambele fete.Noi am suferit din ambele directii si nu ne puteti manevra intr-un sens s-au altul.Executii,prizonerat au executata si rominii si nemtii si mai cu seama Bolsevicii,care avind timp,au facut-o SISTEMATIC !

 

Moldovene nu fi trist

Da Moldovene, voi "sufereati" organizand pogromuri si deportand evrei in Transnistria, iar "glorioasa" armata romana se ocupa mai mult de purificari etnice decat de aparat tarisoara, ca sa nu mai vorbim de eroul vostru Antonescu, care impreuna cu Codreanu faceau bezele unei populatii indobitocite de ura si nationalism agresiv.
Rusii n-au facut decat sa va aminteasca, in stilul lor caracteristic, ca sunteti o populatie gregara, obisnuita sa linga cu slugarnicie orice putere si in acelasi timp sa urasca tot ce e strain, intr-un stil specific romanesc.

DAR DE HONVENZII TAI SI AIA CU PENE DE COCOS LA PALARIE DE CE NU SPUI NIMIC!!!!!

SAU BRAVA ARMATA UNGUREASCA CARE A SCALDAT IN SINGE ROMANESC ARDEALUL?!?!?!?
RUSINE UNGURE !!!!!

Pt. DUTTY

Esti off-topic moncher ! Ca in multe alte randuri !

Nu stiu cat stiu romanii cat sunt de romani modovenii de dincolo de Prut...

Dar rusii o stiu si cu cat mai aprige vor fi contrele rusilor, cu atat mai inversunati vor fi moldovenii.
Vremurile tulburi din preajma celui de-al doilea razboi mondial l-au creat in Bucovina pe Corneliu Zelea Codreanu, despre care stim doar ce-a permis istoria lui Mihail Roller, (adica rusii).

 

@Sanziana, o mica corectura: Corneliu Zelea Codreanu s-a nascut la 13 septembrie 1899 la Husi. Nu in Bucovina

Cel mai mare dintre sapte fii ai profesorului Ion Zelea Codreanu (in trei randuri deputat, provenind dintr-o straveche familie de padurari). Strabunicul din partea mamei se numea Adolf Brauner, era bavarez de origine si a ajuns in Bucovina ca functionar vamal pe timpul stapanirii austriece. Acolo s-a casatorit cu Elisabeta Cornea, strabunica lui Corneliu Codreanu.
A absolvit Liceul Militar Manastirea Dealului si Facultatea de Drept din Iasi.
In primul razboi mondial isi urmeaza tatal pe front.
In 1919 adera la Garda Constiintei Nationale, organizatie anticomunista condusa de muncitorul iesean Constantin Pancu.
Dejoaca cu mult curaj, in 1920, doua actiuni comuniste la Regia din Iasi si la Atelierele CFR Nicolina. Se opune cu succes deschiderii anului universitar fara serviciu religios. Este ales presedinte al Societatii Studentilor in Drept.

@codr: Atunci de ce istoricii ne spun ca a fost un demagog agitator si criminal?

Si de ce te-ai oprit cu biografia lui asa repede? Treci la afacerea Manciu...

Nu stiu daca stii franceza dar vei intelege oricum...

"Corneliu Zelea Codreanu est né le 13 septembre 1899, dans une modeste mais vieille famille polonaise de la région roumaine de Bucovine, en Moldavie, plus précisément du pays du Străsinet (aujourd'hui Storojinetz en Ukraine). Son vrai nom : Corneliu Zelinski qui vient du mot za ou zale (mailles), avait été roumanisé en "Zelea". Le grand-père maternel de Corneliu, Adolf Brunner, était d'origine bavaroise et le nom de sa mère était Elisabeth (Eliza) Brunner. Il a 18 ans lorsque la Bucovine devient roumaine et, durant son enfance, alors qu'elle était sous régime austro-hongrois, il est témoin de la prospérité des germanophones, allemands, essentiellement citadins, et de la misère de la majorité roumaine, majoritairement rurale.
Sa famille l'envoie à l'école primaire en Roumanie, à Iasi et Husi, et entre les années 1912-1916 il est inscrit au lycée militaire du Monastère Dealu."

Bucovina ca si bazinul Petrosanilor, de exemplu

Erau cosmopolite in acele vremuri. Majoritatea celor din aceste locuri (din fostul imperiu austro-ungar) au printre stramosii lor: polonezi, unguri, germani, evrei, cehi, slovaci, bineinteles romani si alte natii, rusi ucrainieni etc.

Asa cum Germania a platit si inca plateste despagubiri evreilor si urmasilor celor morti in lagare, asa trebuia si URS/Rusia sa plateasca romanilor, dar holocaustul bolsevic si comunist inca nu a fost declarat oficial fiindca nu au fost interesati:-)

.

 

@westrop: n-avea grija ca romanii si-au luat revansa cu virf si indesat.

Cind citesti istoria numai cu ochiul drept, ala cu care nu vezi bine, "te cam baga la o idee, iar de-aici, fandaxia-i gata..." Daca Romania ar fi stat neutra, poate ar fi putut sa puna mai tirziu pe masa tratatele care existau atunci sau macar sa se bucure de simpatia Vestului. Dar cu Garda la putere si batind palma cu linga Hitler si-a taiat singura creanga de sub picioare.

Romanii isi vor lua revansa

cand acele teritorii vor fi realipite Romaniei.
Pana atunci are dreptul sa incerce oridecateori considera ca a este o ocazie potrivita.

erata: "cu linga Hitler" trebuia sa fie "cu Hitler"

.

Pozitia geografica nu ne permite neutralitatea

Suntem situati la poarta invaziilor. Trecerea din Asia in Europa se face prin Romania sau prin Polonia. Trecerea migratorilor estici catre grecia si Bizant s-a facut prin poarta Focsani -Galati si pe la Vadul oii.
Chiar si campania persilor impotriva scitilor de acum 2500 si ceva de ani tot pe aici a trecut.
In conflictele majore teritoriul Romaniei nu poate fi ocolit.

@neutron

Nu geografia a fost cauza, ci lipsa de competenta si clarviziune politica a lui Antonescu si a gastii lui de amatori.

Tot ceea ce voiau nemtii din Romania erau petrol si griu, pe care le-au luat oricum pe degeaba. Pierdusem deja toate teritoriile pe care altii le-au vrut de la noi. Sclavia economica era inevitabila, aici sint de acord. Dar sclavia economica pe timp de 3 ani nu e nimic pe linga pierderea a un sfert de milion de vieti omenesti (nu am cifra exacta a citi romani au murit pe front) si ruinarea familiilor lor, ocuparea tarii de o armata straina, sclavia economica pentru inca 30 de ani, pierderea oricarei simpatii a Vestului si 45 de ani de comunism. Antonescu nu a fost informat de catre Hitler despre intentia de invadare a Uniunii Sovietice decit cu o saptamina inainte de 22 Iunie 1942. Un politician informat si cu fler ar fi stiut ca Germania n-a fost capabila sa invadeze UK, ca USA deja ii finanta pe englezi (era doar o chestiune de timp ca USA sa intre in razboi si era clar de ce parte) si ca, invadind URSS, Hitler era practic impotriva lumii intregi (indirect, era in razboi si cu China).

ORORILE STALINISMULUI SI BOLSEVISMULUI

"COPII LUI STALIN" de Owen Matthews, o imagine clara a comunismului, a nasterii, vietuirii si agoniei unui regim comunist(stalinist)dictatorial.
Citind aceasta "pagina de istorie" se poate intelege cum a functionat in ROMANIA acelasi sistem si cum inca pastreaza mentalitati ancorate-n in trecutul ROMANIEI din '44 incoace.
Un popor care nu-si cunoaste istoria, nu-si poate proiecta viitorul.
A cunoaste istoria inseamna a avea acces la marturiile martorilor inregistrate si pastrate in dosare ascunse de regimurile dictatoriale, dejiste, staliniste, ceausiste, iliesciene, constantinescien-comuniste, etc.
Din pacate nici istoricii romani nu se-nghesuie la o reparare morala a societatii prin elaborarea istoriei ROMANIEI asa cum a fost ea si care sa fie manual de studiu pt toate generatiile de-acum incolo.

 

Bunicutza Ilici a tot incercat o parte din acest tip de "umanitarism" si-n Romania ...

A inventat "teroristii", a "ingropat" fenomenul Piata Universitatii prin actiunea "blanda" a tarnacoapelor si lopetilor minerilor si cel mai grav, a promovat in functii toti "lupusori" comunisti, o parte dintre ei subingineri de la seral, asistenti universitari si magistrati proveniti din randurile militienilor, sa puna umarul la instaurarea democratiei si capitalismului in Romania, iar dupa 20 de ani inca mai instiga, din experienta stie ca merge, cu gloata potrivita... sa dam foc sediilor partidelor "inamice"...

 

La indepartarea Basarabiei de Romania a pus umarul Iliescu si nastase cu doi "renimiti" prieteni.

"In 2003, rusii ne-au oferit un miliard de metri cubi de gaze naturale, direct de la Gazprom, contra celor 93,4 tone de aur din Tezaur. Ion Iliescu si Guvernul Nastase au refuzat atunci targul, considerand ca aurul e mult mai important. Asa ca i-au trimis la negocieri cu Moscova pe teroristii Hayssam si Iskandarani, propunand un targ: rusii sa dea Tezaurul, iar Romania sa renunte definitiv la pretentii asupra Basarabiei si unor localitati din Ucraina. Daca trocul reusea, cele 93,4 tone de aur ar fi intrat nu in BNR, ci in vistieria PSD. Doar profesionalismul ofiterilor din Serviciul de Informatii Externe, ajutati la randul lor de agenti CIA, a facut ca planul diabolic al celor patru criminali (Iliescu, Hayssam, Nastase si Iskandarani) sa fie dejucat! In premiera absoluta, Exploziv-News prezinta acum filmul celei mai grave tentative de vanzare a Romaniei de catre clanul Iiliescu-Nastase."

Puteai fi mai scurt

Il urasti pe Iliescu si PSD-ul lui si in loc sa spui in clar sau sa aduci argumente reale ai scris o nuvela de fictiune.

"ILIESCU a vrut sa vanda rusilor Basarabia, contra tezaur. "Negociatorii" au fost Hayssam si Iskandarani "

"Daca este sa luam in calcul numai aceasta fapta, de o gravitate exceptionala si nemaintalnita pana acum, cei doi ar trebui, conform legilor in vigoare, sa zaca in puscarie pentru cel putin 50 de ani! Problema tezaurului din 1917 a inceput sa reintre in atentia SIE, in urma cu sase ani. Cand dedesubturile operatiunii Banca Fortuna S.A. au atins alte conotatii decat cele stiute pana atunci. In anul 1995, respectiva banca era "abilitata" de autoritatile rusesti pentru tranzactionarea retrocedarii tezaurului. SIE a intrat in posesia "unor documente provenite de la Parlamentul Federatiei Ruse privind intentia de retrocedare a tezaurului Romaniei, predate in anul 1995 Bancii Nationale, care le-a predat ilegal Bancii Fortuna, iar aceste documente fusesera folosite drept gaj colateral de catre Bancorex pentru a putea atrage credite externe de pana la valoarea de 1 miliard de dolari, prin intermediul lui Zaher Iskandarani si Omar Hayssam", ne-a spus un important ofiter care a condus, ca adjunct, Serviciul de Informatii Externe in acea perioada. Sa descriem insa afacerea mai pe larg, asa cum ne-a fost ea prezentata de cadrele Serviciului de Informatii Externe:"

Cele doua haimanale politice semnasera, asadar, sentinta la moarte a ISTORIEI Romaniei mari, in schimbul unor lingouri de aur

Apoi problema tezaurului a inghetat pana in 2003. In schimbul celor 93,4 tone de aur pe care voiau sa le retrocedeze exclusiv prin canale private, adica nu de la stat la stat, rusii impuneau si multe contracte economice, printre care livrarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale, direct de la Gazprom. Iliescu si Nastase, spun sursele SIE, " au refuzat insa oferta si au cerut retrocedarea neoficiala, aurul urmand sa fie depus nu in BNR, asa cum era firesc, ci intr-o Banca din Elvetia, acolo unde PSD avea (n.r. – si are, inca) depuse si conturi in valuta". Si de aceasta data, la "negocieri" a fost trimisi tot Omar Hayssam. El trebuia sa se intalneasca, in ziua de 3 octombrie 2003, la Moscova, cu Igor Troitky, un pion important in spionajul rus si, impreuna cu acesta urma sa prezinte regimului moscovit un document, semnat de Adrian Nastase si contrasemnat de Ion Iliescu, prin care cei doi isi luau angajamentul ca "In schimbul retrocedarii aurului cuprins in Tezaur, Romania renunta definitiv la pretentii asupra Basarabiei, Moldovei si Insulei Serpilor, dar si asupra unor localitati din Ucraina". Cele doua haimanale politice semnasera, asadar, sentinta la moarte a ISTORIEI Romaniei mari, in schimbul unor lingouri de aur ce ar fi intrat direct in vistieria PSD! Planul le-a fost insa dejucat de profesionalistii din SIE. In asemenea cazuri, conlucrarea cu alte servicii secrete straine este necesara, asa ca au intrat pe fir si agenti CIA. Hayssam nu s-a mai putut intalni cu Troitky pentru ca acesta fusese ridicat, cu o ora inaintea intalnirii, de catre serviciul secret american, pentru audieri referitoare la actiuni de spionaj pe care Troitky le savarsise, cu o luna inainte, pe teritoriul SUA. Pentru a evita un scandal diplomatic, Moscova a acceptat arestarea lui Troitky, acordand Statelor Unite extradarea lui.

Pfff

Tu delirezi de-a dreptu'...
Amesteci personajele intre ele de iese o ciorba. Ticalosul de Ilescu a refuzat in 1990 unirea cand i-a propus asta Snegur. Sangele de comunist apa nu se va face niciodata.

Pentru cei care nu stiu, prezint mai jos un istoric al intregului Tezaur al Romaniei: Tezaurul de la 1917

In august 1916 Carol I moare, iar Romania ia decizia intrarii in razboi alaturi de Antanta Dar eram slab inarmati, bazandu-ne, ca si astazi, mai mult pe tratatele cu marile puteri decat pe propriile tunuri. Desi campania a debutat favorabil, prin patrunderea trupelor romane in Transilvania, in scurt timp, trupele germane, austro-ungare si bulgare au preluat initiativa ocupand, in toamna aceluiasi an, Dobrogea, Oltenia si Muntenia, conducerea Romaniei fiind nevoita sa mute capitala tarii de la Bucuresti la Iasi. In luna noiembrie, s-a decis si mutarea sediului Bancii Nationale a Romaniei, inclusiv tezaurul, la Iasi. Din cauza ca trupele austro-ungare inaintau, la 12 decembrie 1916, Consiliul de Ministri aproba transferul tezaurului in Rusia, spre pastrare, pana la terminarea conflagratiei mondiale. Tezaurul care urma sa ia drumul Moscovei era compus din: acte, documente, manuscrise , monede vechi, tablouri, carti rare, odoarele manastiresti din Moldova si Muntenia (printre care si osemintele domnitorului Dimitrie Cantemir), arhive, depozite, colectii ale multor institutii publice si particulare, actiuni, obligatiuni, titluri de credit, dar si aur, in cea mai mare parte proprietate a Bancii Nationale a Romaniei. Bunurile au fost incarcate intr-un tren cu 24 de vagoane care a dus tezaurul in beciurile Kremlinului, unde se afla si tezaurul Rusiei. Valoarea declarata a bunurilor romanesti din acel tren era de 1.594.836.721,09 lei (la valoarea leului de atunci - n.r.) din care aur efectiv in valoare de 574.523,57 lei, arhiva evaluata la 500.000 de lei, iar restul, adica 1.593.762.197,52 lei, erau obligatiuni, titluri de credit, tablouri, carti rare etc.

Este doar un capitol din afacerile secrete ale politicienilor dar si Istoria moderna...

In 1917, izbucneste revolutia bolsevica la Petrograd, comunistii preiau controlul fostului stat tarist, iar Rusia iese din razboi si confisca tezaurul Romaniei. Imediat, Lenin incepe sa toace depozitele romanesti de la Kremlin. Conform documentelor aflate la Arhivele Nationale din Bucuresti, in adresa nr. 116 din 16 ianuarie 1918, Lenin trimite urmatorul ordin: “Stimate tovarase, Consiliul Comisarilor Poporului a hotarat alocarea sumei de 5.000.000 de ruble Colegiului suprem Ruso-Roman pentru problemele Romaniei si Basarabiei, cu amortizarea acestor sume din fondul romanesc arestat la Moscova". Cu alte cuvinte, isi formau retele de spionaj impotriva noastra cu propriii nostri bani. Intre timp se termina razboiul si Regatul Romaniei se intregeste cu Transilvania, Basarabia si Bucovina. In 1921, guvernul de la Washington il anunta pe cel de la Bucuresti ca pe piata aurului din Statele Unite au aparut piese cu marca tezaurului romanesc depozitat la Kremlin. Adica sovieticii isi faceau linistiti cumparaturile din SUA, ca bani aveau de la romani. Incepe scandalul international, iar rusii ne propun sa le cedam tezaurul contra recunoasterii alipirii Basarabiei la Romania. Bucurestiul refuza propunerea si cere insistent tezaurul.

Tezaurul maresalului Antonescu

In 1935, Uniunea Sovietica ne restituie, din tot ce aveam la ei, doar arhivele si osemintele lui Dimitrie Cantemir. In 1939, incepe al Doilea Razboi Mondial, iar Romania se aliaza cu Germania. Maresalul Ion Antonescu incheie un pact cu Hitler, iar tara noastra incepe sa vanda statului nazist diferite produse, in special grau si petrol, contra aur. In urma acestui comert, rezerva de metal pretios a Bancii Nationale a Romaniei ajunge in 1944 la 244,9 tone, cea mai mare din toata istoria tarii noastre. In 1944, de frica invaziei sovietice, aceasta rezerva uriasa e ascunsa intr-o grota de la manastirea Tismana. Ea reapare in documente in februarie 1947, cand este readusa la Bucuresti sub supravegherea armatei sovietice. Dupa care se asterne tacerea pana in 1953, cand se consemneaza ca rezerva de aur a Romaniei este de 53,1 tone. Fata de 1947 avem un minus de 191,8 tone. “Acest aur a fost luat de rusi ca plata a datoriei de razboi", ne-a spus Adrian Vasilescu, consilier si purtator de cuvant al guvernatorului Bancii Nationale. Informatia e infirmata insa de documente. Potrivit acordului sovieto-roman pentru pagubele de razboi, semnat la Moscova in 16 ianuarie 1945, Romania a fost obligata sa plateasca URSS-ului, intre 12 septembrie 1944 si 12 septembrie 1950, 300 milioane dolari, adica 50 milioane dolari anual timp de 6 ani, in produse petroliere, cherestea, vite, grane, vase maritime si fluviale, material mecanic si feroviar etc. Deci, cele aproape 200 de tone de aur de la Tismana nu au fost luate de rusi ca despagubire de razboi.

tezaurul Romanie 2

Brejnev se enerveaza si spune ca acel tezaur a fost plimbat prin toata Rusia si s-a mai pierdut din el pe drum. Citam: “O parte din aur a fost jefuit de armatele tariste, care probabil l-au dat tarilor straine". Liderul sovietic a cerut insistent renuntarea la acest litigiu, spunand ca, daca dezgroapa el ***, poate scoate Romania cu mari datorii fata de URSS. Dar Ceausescu nu s-a lasat, litigiul a ramas deschis.
De la al Doilea Razboi Mondial si pana astazi, cantitatea de aur detinuta de Banca Nationala a Romaniei a avut urmatoarea fluctuatie:

1944: 244,9 tone
1953: 53,1 tone,
1969: 111 tone
1972: 64,4 tone
1983: 118,7 tone
1987: 42,2 tone
1997: 93,4 tone
2008: 107 tone.

REVIN SI VOI REVENI PANA LA FINAL!

Pentru ROMANI!In timpul celui de al doilea război mondial Romania a administrat Transnistria dintre Nistru si Bug impărtind-o tot in judete (treisprezece la număr), insă neincorporind regatului provincia, ci punind un guvernator in fruntea ei. Aceste judete erau: Ananiev, Balta, Berezovca, Dubăsari, Golta, Jugastru, Movilău, Oceacov, Odesa, Ovidiopol, Ribnita, Tulcin si Tiraspol. Suprafata Transnistriei romanesti era de 39.733 kilometri pătrati, avind cele 13 judete amintite, 1292 de comune si două municipii, Odesa si Tiraspol. Populatia era in 1942 de 2.326.226, fată de 3.492.552 inainte de război.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor