Ziare.com

Holocaustul Basarabiei - Dosarele istoriei

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 22:46

   

Holocaustul Basarabiei - Dosarele istoriei
Basarabia este primul dintre teritoriile Romaniei care a patruns sub urgia maleficului experiment al comunismului.

Rupta brutal din trupul tarii, in urma tratatului Ribbentrop-Molotov, Basarabia se va regasi, alaturi de Tinutul Hertei si Nordul Bucovinei, in "grupul select" al teritoriilor romanesti dorite cu insistenta de U.R.S.S. Astfel, incepand cu 28 iunie 1940, se va desfasura, cu o violenta nemaintalnita, prigoana impotriva tuturor celor ce nu se supuneau noii oranduiri sovietice.

Regimul totalitar, impus cu forta, a avut ca singur scop distrugerea sistematica a culturii, a spiritului si a identitatii romanilor dintre Prut si Nistru. In aceasta perioada se vor naste, in laboratoarele Moscovei, "limba" si literara moldoveneasca si "natiunea" moldoveneasca fara vreun fundament istoric, etnic sau cultural.

Se incerca, astfel, crearea unui climat de adversitate intre cele doua maluri ale Prutului.

Sistemul de represiune al Uniunii Sovietice s-a declansat si, imediat dupa anexarea teritoriilor, populatia basarabeana va fi supusa unui regim de teroare manifestat prin deportari masive in lagarele de concentrare ale Siberiei, foamete, colectivizare si asasinate ale NKVD-ului.

"Golgota Basarabiei", film documentar aparut la finele anului 2010, prezinta, in premiera, imagini socante ale asasinatelor produse de rusi pe teritoriul anexat al Romaniei. La jumatatea secolului 20, "umanitarismul" de tip sovietic se manifesta prin spanzurarea "dusmanilor" regimului, si, implicit, ai poporului, prin impuscarea celor condamnati, nu inainte de a fi obligati sa-si sape singuri groapa ce urma sa le fie mormant.

Prin deportarile masive din 13 iunie 1941, 6 iulie 1949 si 1 aprilie 1951, care au vaduvit Basarabia de elita ei intelectuala, formatoare de opinie si care ar fi putut sa coaguleze masele in jurul ei, regimul sovietic s-a asigurat ca populatia nu va mai avea forta necesara unei reactii, pana la urma, de autoaparare.

In urma foametei din 1946-1947, declansata ca o consecinta a politicii economice si sociale a regimului totalitar comunist, bilantul mortilor va depasi 200.000 de oameni. De altfel, Stalin aplicase aceasta tactica a infometarii si asupra propriei populatii, ea soldandu-se, in anul 1933, cu milioane de morti.

Rusificarea Basarabiei nu a tinut cont de niciunul din drepturile fundamentale ale omului, "omul nou" trebuia sa-si renege traditia, valorile si credintele, trebuia sa-si vanda sufletul pentru a supravietui.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tezaurul Romanie 2

Brejnev se enerveaza si spune ca acel tezaur a fost plimbat prin toata Rusia si s-a mai pierdut din el pe drum. Citam: “O parte din aur a fost jefuit de armatele tariste, care probabil l-au dat tarilor straine". Liderul sovietic a cerut insistent renuntarea la acest litigiu, spunand ca, daca dezgroapa el ***, poate scoate Romania cu mari datorii fata de URSS. Dar Ceausescu nu s-a lasat, litigiul a ramas deschis.
De la al Doilea Razboi Mondial si pana astazi, cantitatea de aur detinuta de Banca Nationala a Romaniei a avut urmatoarea fluctuatie:

1944: 244,9 tone
1953: 53,1 tone,
1969: 111 tone
1972: 64,4 tone
1983: 118,7 tone
1987: 42,2 tone
1997: 93,4 tone
2008: 107 tone.

 

 

ORORILE STALINISMULUI SI BOLSEVISMULUI

"COPII LUI STALIN" de Owen Matthews, o imagine clara a comunismului, a nasterii, vietuirii si agoniei unui regim comunist(stalinist)dictatorial.
Citind aceasta "pagina de istorie" se poate intelege cum a functionat in ROMANIA acelasi sistem si cum inca pastreaza mentalitati ancorate-n in trecutul ROMANIEI din '44 incoace.
Un popor care nu-si cunoaste istoria, nu-si poate proiecta viitorul.
A cunoaste istoria inseamna a avea acces la marturiile martorilor inregistrate si pastrate in dosare ascunse de regimurile dictatoriale, dejiste, staliniste, ceausiste, iliesciene, constantinescien-comuniste, etc.
Din pacate nici istoricii romani nu se-nghesuie la o reparare morala a societatii prin elaborarea istoriei ROMANIEI asa cum a fost ea si care sa fie manual de studiu pt toate generatiile de-acum incolo.

 

 

dosare

ninci romanii nu s-au comportat diferit cind au invadat Ardealul

 

 

Nu stiu daca stii franceza dar vei intelege oricum...

"Corneliu Zelea Codreanu est né le 13 septembre 1899, dans une modeste mais vieille famille polonaise de la région roumaine de Bucovine, en Moldavie, plus précisément du pays du Străsinet (aujourd'hui Storojinetz en Ukraine). Son vrai nom : Corneliu Zelinski qui vient du mot za ou zale (mailles), avait été roumanisé en "Zelea". Le grand-père maternel de Corneliu, Adolf Brunner, était d'origine bavaroise et le nom de sa mère était Elisabeth (Eliza) Brunner. Il a 18 ans lorsque la Bucovine devient roumaine et, durant son enfance, alors qu'elle était sous régime austro-hongrois, il est témoin de la prospérité des germanophones, allemands, essentiellement citadins, et de la misère de la majorité roumaine, majoritairement rurale.
Sa famille l'envoie à l'école primaire en Roumanie, à Iasi et Husi, et entre les années 1912-1916 il est inscrit au lycée militaire du Monastère Dealu."

 

 

Pfff

Tu delirezi de-a dreptu'...
Amesteci personajele intre ele de iese o ciorba. Ticalosul de Ilescu a refuzat in 1990 unirea cand i-a propus asta Snegur. Sangele de comunist apa nu se va face niciodata.

 

 

Bucovina ca si bazinul Petrosanilor, de exemplu

Erau cosmopolite in acele vremuri. Majoritatea celor din aceste locuri (din fostul imperiu austro-ungar) au printre stramosii lor: polonezi, unguri, germani, evrei, cehi, slovaci, bineinteles romani si alte natii, rusi ucrainieni etc.

 

 

Argumente sint de o parte si de alta dar trebuie sa ne uitam inainte spre viitor.!

tot atit de bine pot sa iti aduc acelasi acuzati armatei
Magyar (Horty) care punidui pistoul in piept bunicului meu ia golit grajdul cu tot ce avea si tote animale si dupa o vreme a fost obligat sa sis chimba numele intro varianta Magyar dupa care i fugit in Romania cerind ajutor acolo pentru a ajuta sotia cu 3 copi .Mama mea inca in viata ia pensie de rfugiat in Romania deci are actele care dovedeste asta .
Acum doar vreau sa spun ce folos au lucrurile acesta sint in trecut ar fi bine sa dam mai degraba mina uni cu alti si sa ne uita spre viitor si sa vedem cum putem oferi copiilor nostri un vitor mai bun . Ura nu este un lucru pozitiv mai ales zacind in suflet in tot acest timp.
Distruge sanatati si nu este deci o gaura neagra a istoriei de care nimeni nu a beneficiat.
Multa sanatate domule "Louie" si mult noroc in viitor !

 

 

REVIN SI VOI REVENI PANA LA FINAL!

Pentru ROMANI!In timpul celui de al doilea război mondial Romania a administrat Transnistria dintre Nistru si Bug impărtind-o tot in judete (treisprezece la număr), insă neincorporind regatului provincia, ci punind un guvernator in fruntea ei. Aceste judete erau: Ananiev, Balta, Berezovca, Dubăsari, Golta, Jugastru, Movilău, Oceacov, Odesa, Ovidiopol, Ribnita, Tulcin si Tiraspol. Suprafata Transnistriei romanesti era de 39.733 kilometri pătrati, avind cele 13 judete amintite, 1292 de comune si două municipii, Odesa si Tiraspol. Populatia era in 1942 de 2.326.226, fată de 3.492.552 inainte de război.

 

 

Pozitia geografica nu ne permite neutralitatea

Suntem situati la poarta invaziilor. Trecerea din Asia in Europa se face prin Romania sau prin Polonia. Trecerea migratorilor estici catre grecia si Bizant s-a facut prin poarta Focsani -Galati si pe la Vadul oii.
Chiar si campania persilor impotriva scitilor de acum 2500 si ceva de ani tot pe aici a trecut.
In conflictele majore teritoriul Romaniei nu poate fi ocolit.

 

 

Louie

Despre ce invazie vorbesti ?

 

 

Moldovene nu fi trist

Da Moldovene, voi "sufereati" organizand pogromuri si deportand evrei in Transnistria, iar "glorioasa" armata romana se ocupa mai mult de purificari etnice decat de aparat tarisoara, ca sa nu mai vorbim de eroul vostru Antonescu, care impreuna cu Codreanu faceau bezele unei populatii indobitocite de ura si nationalism agresiv.
Rusii n-au facut decat sa va aminteasca, in stilul lor caracteristic, ca sunteti o populatie gregara, obisnuita sa linga cu slugarnicie orice putere si in acelasi timp sa urasca tot ce e strain, intr-un stil specific romanesc.

 

 

Puteai fi mai scurt

Il urasti pe Iliescu si PSD-ul lui si in loc sa spui in clar sau sa aduci argumente reale ai scris o nuvela de fictiune.

 

 

@neutron

Nu geografia a fost cauza, ci lipsa de competenta si clarviziune politica a lui Antonescu si a gastii lui de amatori.

Tot ceea ce voiau nemtii din Romania erau petrol si griu, pe care le-au luat oricum pe degeaba. Pierdusem deja toate teritoriile pe care altii le-au vrut de la noi. Sclavia economica era inevitabila, aici sint de acord. Dar sclavia economica pe timp de 3 ani nu e nimic pe linga pierderea a un sfert de milion de vieti omenesti (nu am cifra exacta a citi romani au murit pe front) si ruinarea familiilor lor, ocuparea tarii de o armata straina, sclavia economica pentru inca 30 de ani, pierderea oricarei simpatii a Vestului si 45 de ani de comunism. Antonescu nu a fost informat de catre Hitler despre intentia de invadare a Uniunii Sovietice decit cu o saptamina inainte de 22 Iunie 1942. Un politician informat si cu fler ar fi stiut ca Germania n-a fost capabila sa invadeze UK, ca USA deja ii finanta pe englezi (era doar o chestiune de timp ca USA sa intre in razboi si era clar de ce parte) si ca, invadind URSS, Hitler era practic impotriva lumii intregi (indirect, era in razboi si cu China).

 

 

Pt. DUTTY

Esti off-topic moncher ! Ca in multe alte randuri !

 

 

DAR DE HONVENZII TAI SI AIA CU PENE DE COCOS LA PALARIE DE CE NU SPUI NIMIC!!!!!

SAU BRAVA ARMATA UNGUREASCA CARE A SCALDAT IN SINGE ROMANESC ARDEALUL?!?!?!?
RUSINE UNGURE !!!!!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor