Cum ne facem corect singuri poze ... in limba romana: "un selfie" sau "o selfie"?

Duminica, 23 Martie 2014, ora 17:17
35969 citiri
Cum ne facem corect singuri poze ... in limba romana: "un selfie" sau "o selfie"?
Foto: usmagazine.com

Conceptul de "selfie" - fotografia pe care ti-o faci singur cu un aparat foto sau mai ales cu telefonul mobil - a aparut de cativa ani, a devenit generalizat odata cu Facebook-ul, si s-a impus definitiv odata cu ceremonia de decernare a Oscarurilor de anul acesta, cand actrita Ellen Degeneres a strans intr-o poza de grup crema Hollywood-ului.

Astfel, ne-am trezit peste noapte vorbind si noi despre "selfie", dar a aparut o problema: ce gen ii dam in romana, cand traducerea cuvantului e realizata mai ales de substantive feminine ca "poza" sau "fotografie"?

L-am rugat pe Radu Borza, de la Dex Online, sa faca lumina in acest caz. "Cand un cuvant incepe sa fie folosit in limba, fiecare utilizator incearca inconstient sa il categoriseasca pe baza sabloanelor lingvistice invatate in primii ani de viata. Iar prima trasatura care trebuie dezambiguizata in cazul unui substantiv este genul. Sigur, nu toti constientizeaza asta, dar toti utilizatorii respectivului substantiv isi pun problema: 'il folosesc cu un sau cu o?'", spune Radu Borza.

El vorbeste de "valul de importuri lingvistice", din limba engleza, care sunt "o problema si care fac imposibila o adaptare "regulamentara" la normele limbii romane.

"In prima faza adaptarea este una partiala si ortografia este pastrata ca in limba de origine, insa in ceea ce priveste morfologia exista o inconstanta evidenta, in special cand este vorba de imprumuturi care vin pe filiera mai putin formala a retelelor sociale", spune specialistul Dex Online, care arata ca Gramatica Academiei simplifica problema.

Astfel, opozitiile semantice [+Animat]/[-Animat], [+Sex]/[-Sex] pot motiva genul gramatical al unor substantive. Se inregistreaza urmatoarele preferinte selective in incadrarea de gen a substantivelor in raport cu particularitatile semantice:

(a) [+Animat][+Sex][+Masculin] -> gen masculin: barbat, frate, taran, croitor etc.; lup, bou, cocos etc.

(b) [+Animat][+Sex][+Feminin] -> gen feminin: fata, sora, profesoara etc.; oaie, gaina, albina etc.

(c) [-Animat] -> gen neutru: creion, dulap, drum etc.

"Pentru ca 'selfie' e neologism si e neanimat atunci e neutru: un selfie, doua selfie, sau orice alta forma de plural doriti, inclusiv selfiuri! Mai sunt si unele tendinte anapoda, dar putem sari peste ele: neologismele au marele merit ca sunt cuminti si se supun regulilor", spune Radu Borza.

El mai ofera un motiv pentru care nu se poate vorbi de "o selfie": cu mici exceptii, toate substantivele feminine la singular se termina in '-a' si '-e'. "Astfel ca bunul simt lingvistic ne opreste sa folosim selfie (pronuntat selfi) ca feminin".

Specialistii Dex Online au vrut sa verifice si pe Internet felul in care, inconstient, vorbitorii de limba romana aplica legile lingvistice romane aflate in mintea lor. "Nu e nicio surpriza sa descoperim ca rezultatul este covarsitor in favoarea lui 'un selfie' - 'si-a facut o selfie" apare pe un singur site de limba romana, iar 'si-a facut un selfie' in peste 50. Similar avem si raportul 'face o selfie' fata de 'face un selfie', putinele cazuri in care se foloseste la feminin fiind doar exceptia care confirma regula", concluzioneaza Radu Borza.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...