Opinii: Capitala si cocoasa

Luni, 07 Iunie 2010, ora 20:30
2532 citiri
Opinii: Capitala si cocoasa
Foto: vgchan.org

Proiectul pasoptist de realizare a micii si marii uniri ar putea oferi multe solutii crizelor de azi: orice idee reformatoare trebuie sa porneasca de jos, de la cetateni, institutii, sa-si faca loc in spatiul public ca promotoare a binelui si a progresului, iar cei ce-i pricep mesajul sa-l transmita mai departe pentru a genera o masa critica.

Patriotii scoliti in Occident, cei mai multi oameni cu stare si boieri de vita, si-au abandonat ifosele carturar-nobiliare, au colindat satele, i-au convins pe tarani ca "unirea face puterea", ca propasirea vine prin destoinicie, intelepciune si scoala, iar ideile lor au prins viata.

Avand suportul stiintei si al bunei-credinte, proiectul lor inca rezista, fiind constitutionalizat in anii 1859 - 1923. Mai bine de doua decenii, intre 1918 si 1940, romanii chiar au trait intr-o patrie. Azi idealul national si european nu mai trezeste emotii in constiintele lovite de necazuri, iar lehamitea e urat prevestitoare.

Patapievici crede ca manelistii pronunta mai bine limba romana ca moderatorii de emisiuni

Un important slogan a fost ca "Soarele rasare de la Bucuresti", desi s-au luat in discutie si alte locatii pentru capitala. De atunci miticismul a devenit subiect cu iz politic, mai ales in Ardeal, desemnand cam toate tarele societatii romanesti: neseriozitatea, mica si marea ciupeala, tradarile si impacarile succesive in piata mare, barfa, balacareala si vorbele de claca, universul mediocru al politicului, lipsit de inaltime moral-spirituala si de aptitudini manageriale etc.

Din nefericire, sloganul acesta, progresist la inceput, a generat la bolsevici "centralismul democratic", recte concentrarea excesiva a puterii militare si politico-economice in mana unui lider atotputernic si a unui cerc restrans de servitori devotati trup si suflet. Fiindca frica de tradare paralizeaza libertatile, toate organismele puterii trebuie sa se afle la un loc, sa se poata spiona reciproc, eventual intr-o singura cladire numita Palatul Poporului sau intr-un singur oras care acum copleseste prin marime, generand abuzuri si inechitati sociale.

Situatia e asemanatoare fostelor colonii si tarilor subdezvoltate unde elitele refuza traiul luxos in alta parte decat in metropola. In mare parte, sursa lor de venituri o reprezinta exploatarea functiei publice si a business-ului legat de (re)distribuirea nu a bogatiei, ci a saraciei comune.

Tkaciuk: Nu e nici o diferenta intre limba romana si cea moldoveneasca

Ca descentralizarea si principiul subsidiaritatii sunt doar taclale de prostit lumea in campanii electorale o arata prognoza evolutiei urbane in urmatorii 4-5 ani cand Bucurestii vor depasi un sfert din populatia tarii. Or in asemenea situatie nu mai poate fi vorba de dezvoltare armonioasa a tuturor regiunilor, de egalitate de sanse a cetatenilor in functie de domiciliu. Si-asa media salariilor metropolitane e mai mult decat dubla fata de celelalte.

In plus, concentrarea economiei, a industriei, a mediilor nationale, a tuturor institutiilor si a edificiilor culturale reprezentative, a editurilor si a institutiilor de cercetare nu numai ca nu e strategica, dar a generat si starea de colaps actuala: oamenii de afaceri sunt nevoiti sa importe know-how si servicii moderne de cercetare-proiectare, inclusiv expertiza si competenta din afara granitelor, caci guvernantii nu sunt in stare sa le tina in pas cu noul.

Cu subfinantarea cronica a invatamantului si a cercetarii, cu un brain-drain masiv al provincialilor, cu politizarea si reformarea dupa ureche, nu e nicio sansa de a scapa de saracie intr-un viitor rezonabil deoarece investitiile, tot mai scumpe, ne vor ocoli.

Recviem pentru limba romana - moartea vine pe portativ

Din pacate lucrurile acestea nu dor pe moment, iar vindecarea lor e de durata. Ceea ce inspaimanta o constituie reluarea vechilor cutume si psihoze ceausiste la o dimensiune neasteptata pentru o tara din UE: orice necaz local are rezolvare doar in capitala, la slugile tatucului. Nu mai mira reaparitia practicilor antedecembriste ca operatiunea patriotic-crestineasca miel-cas-palinca-vin, cu precizarea ca Pastele pica tot mai des, mai ales cand e nevoie de vreo aprobare, (co)finantare, inclusiv din bani UE, mazilire / numire in post, ori cand nu mai stiu ce si cum sa faca. Din slugarnicie.

Din nou "presarii" sunt nevoiti sa dea in vileag comisionari deschizand usa cu capul, operatiunile portbagajul, agregatul de Craciun, aldamasul dupa incheierea afacerii cu bani sterpeliti de la buget, verzisori si euroi pentru masini de ultralux la odrasle si amante, caci pomana ingrasa conturile si unge balamale.

In plus, ispravnicii si vechilii de provincie si-au facut obiceiul a sedea uitati la centru ca sa socializeze, draga doamne, cu jupanii natiei prin cluburi deocheate si bodegi high-life, ori prin niscaiva studiouri TV, ca apoi sa vina victoriosi cu pomana pentru clientii politici. Caci la noi legile conteaza cat o ceapa degerata in fata pixului de partid si de stat. Macar boierii respectau obiceiul pamantului.

Daca cei ce se intorc din capitala uita dupa o vreme idiomul lingvistic de pe Podul Mogosoaiei, in schimb noile gramatici si dictionare normative nu mai tin cont de caracterul national al limbii romane pentru care scoala maioresciana, marii scriitori clasici au depus atatea eforturi, ci se limiteaza la segmente ale limbii de asfalt dambovitean, cu mentiunea ca doar acelea sunt reprezentative.

In aceasta maniera este conceput recentul DOOM. S-a dorit "adaptarea normei academice(!) la uzul actual al 'generatiei medii de intelectuali din Bucuresti' " (p. XII). Discriminare criminala pentru un mijloc de comunicare al mileniului al treilea. Asa ca Academia poate doar sa consfinteasca reforme ortografice incropite la repezeala de politicieni-ingineri. In acest caz, caracterul normativ al limbii literare nu se mai justifica, iar ba, pa, da, "nitel" si dezacordul vangheliot vor fi emblema noului idiom valah.

Saraca limba romana!

Sunt semne ale crizei social-economice si a valorilor declansate de aglomerare insidios-mitropolitana intr-o tara unde democratia se zbate intre a fi si a nu fi.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#limba romana Academie, #criza social economica, #evolutie limba romana , #cultura romaneasca