Protest la Parlament fata de respingerea reformei cinematografiei: Autism total, pur si simplu au mintit!

Marti, 23 Mai 2017, ora 14:09
5176 citiri
Protest la Parlament fata de respingerea reformei cinematografiei: Autism total, pur si simplu au mintit!
Foto: Facebook/Miting de sustinere a noii Legi a Cinematografiei

Ordonanta de urgenta nr. 91/2016, initiata de Corina Suteu cu putin timp inainte de terminarea mandatului Cabinetului Ciolos, ce viza schimbari majore in cinematografie, a fost respinsa marti de Camera Deputatilor.

Deputatii au votat cu 178 pentru, 80 impotriva si 13 abtineri raportul de respingere dat de Comisia de Cultura.

Cu alte cuvinte, OUG 91 din 2016 ce vizeaza schimbari in cinematografie, adoptata de Guvernul Ciolos, a fost respinsa de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Inca dinainte de votul din Camera mai multi cineasti au venit la Parlament sa protesteze.

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat ca este nemultumit de faptul ca membrii Comisiei de Cultura au dat un raport de respingere, fara niciun fel de consultare a celor din breasla, ceea ce i se pare "o practica total aberanta".

"Ne nemultumeste faptul ca Camera Deputatilor, practic in Comisia de Cultura, a decis sa respinga ordonanta la care s-a lucrat un an de zile, fara nicio consultare a breslei. Este ca si cum s-ar discuta despre sanatate fara sa-i invite pe beneficiarii si pe clientii sistemului.

Asta mi se pare o practica total aberanta si am venit sa protestam pentru ca azi plenul, de pe ieri pe azi, a decis sa introduca pe ordinea de zi aceasta lege. Modul in care se fac legi in Romania si se voteaza in Parlament contravine total unor practici firesti de consultare a beneficiarilor acestor legi", a afirmat Tudor Giurgiu.

Potrivit regizorului, "Comisia de Cultura e intr-un autism total, au votat in opt minute impotriva unei legi fara sa cheme pe nimeni, nici macar pe cei care nu sunt de acord cu aceasta ordonanta".

"Ei pur si simplu au mintit spunand ca ordonanta a fost emisa in perioada vacantei parlamentare, lucru care e total fals", a completat el.

Intrebat daca are sperante ca legea va fi rediscutata, Tudor Giurgiu a sustinut ca, "intr-un Parlament normal, probabil ca ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar si aici e o atmosfera de zici ca mergem la inmormantare".

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la randul sau, ca un vot de respingere a OUG privind cinematografia este "cel putin pripit, daca nu fatal" pentru reforma in domeniu.

Chestionat ce schimbari in bine prevede ordonanta, senatorul a sustinut ca este vorba despre o transparentizare a concursului de proiecte pentru finantarea cinematografica.

"Forma actuala a ordonantei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finantarea cinematografica. Propune doua categorii noi de competitie, una de filme de microbuget si, prin amendament, o categorie de film experimental.

Prevede posibilitatea de finantare a tinerilor cineasti pentru primul si pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei nationale a cinematografiei din subordinea CNC in subordinea directa a Ministerului Culturii, ceea ce da posibilitatea unei conservari mai bune a patrimoniului cinematografic", a explicat fostul ministru al Culturii.

Membri ai Consiliului de Administratie al Centrului National al Cinematografiei si cineasti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude si Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisa, membrilor Camerei Deputatilor neadoptarea proiectului de respingere a ordonantei.

Proiectul Legii cinematografiei a fost conceput dupa un indelung proces de consultare si dezbatere publica, pentru a raspunde unor nevoi critice ale sectorului cinematografic, un domeniu de maxima vizibilitate si impact pentru Romania, si "merita o atentie reala din partea Parlamentului Romaniei si o dezbatere cu toti actorii cheie ai domeniului care sa asigure instrumentele legislative necesare pentru o dezvoltare si consolidare a acestuia in continuare", transmit semnatarii.

Proiectul de OUG privind noua Lege a Cinematografiei, initiat in mandatul ministrului Corina Suteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Parlament lege cinematografie , #cultura romaneasca
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Romanii au talent! Din pacate le lipseste ce-i mai important.
Poza Cob
Cob
rank 5
Politicienii sunt o entitate daunatoare societati.Se cred DESTEPTI !