Romanilor le plac evenimentele culturale: Cum le aleg si cati bani cheltuiesc - Sondaj IRES

Sambata, 06 August 2016, ora 11:41
3594 citiri
Romanilor le plac evenimentele culturale: Cum le aleg si cati bani cheltuiesc - Sondaj IRES
Foto: Facebook / Untold

In tara noastra se organizeaza din ce in ce mai multe evenimente culturale de toate genurile, iar romanii sustin ca sunt interesati de ele, dupa cum reiese dintr-un sondaj IRES. Cele mai atractive sunt sarbatorile locale si targurile de produse cu vanzare.

Realizatorii sondajului IRES au vrut sa afle ce cred si cat sunt dispusi sa cheltuiasca la evenimentele culturale romanii de la oras cu varste cuprinse intre 16 si 50 de ani.

Au aflat astfel ca 80% dintre cei intervievati obisnuiesc sa participe la evenimente culturale, indiferent de tipul lor, organizate atat in Romania, dar si in strainatate, despre care afla in special de la prieteni, de pe Internet sau de la televizor, se arata intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

Lipsa timpului este cel mai des invocat motiv de catre intervievatii care nu participa deloc la activitati culturale (58%), un altul fiind lipsa banilor (16%), urmata de lipsa interesului pentru aceasta modalitate de a petrece timpul (15%), precizeaza autorii sondajului.

In medie, cei mai multi participanti nu aloca decat sub 1.000 de lei pentru un concert sau un festival muzical, iar 1 din 4 respondenti a declarat ca nu aloca un buget pentru asa ceva.

"Cele mai populare evenimente in randul participantilor la studiu sunt sarbatorile locale si targurile sau expozitiile de produse cu vanzare, la care participa aproximativ 8 din 10 dintre acestia. Acestea sunt urmate de evenimente muzicale de orice tip (67%), festivaluri muzicale (57%) si competitii sportive (54%) ", se arata in comunicatul citat.

Motivul principal pentru care se duc romanii la un concert este numele artistilor, dupa cum au declarat 90%. Apoi, mai conteaza daca merg si prietenii (55%), dar si pretul biletelor sau cheltuielile totale (44%).

In ceea ce priveste cheltuielile de consum, o treime dintre participantii la festivalurile de muzica au spus ca au cheltuit 50 de lei sau mai putin pentru bautura, mancare sau alte obiecte sau servicii, iar 15% spun ca nu au cheltuit, personal, nimic.

Dintre festivalurile de muzica, de cea mai mare notorietate spontana in randul intervievatilor se bucura Untold Festival (25%), acesta fiind urmat de Festivalul National de Muzica Usoara de la Mamaia (6%), de Summer Well Festival (5%), de Festivalul George Enescu (3%) si de Electric Castle (3%).

Sondajul a fost realizat in luna iulie, pe 800 de persoane cu varste cuprinse intre 16 si 50 de ani, din mediul urban, avand o eroare maxima tolerata de +/- 3,5%.

Aproape 60.000 de persoane participa zilele acestea la Untold, cel mai mare festival din Europa de Est.

De asemenea, in weekendul viitor au mai fost programate alte trei festivaluri muzicale, Spellground, Summerwell si Rockstadt, dar Spellground a fost anulat din cauza doliului national decretat in memoria reginei Ana.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#sondaj IRES romani evenimente culturale , #cultura romaneasca