105 ani de la apartia teoriei relativitatii restranse

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 09:05
3699 citiri
105 ani de la apartia teoriei relativitatii restranse

In 2010 s-au implinit 105 ani de la data cand revista germana "Annalen der Physik" a publicat primele articole ale lui Albert Einstein: "Zur electrodynamik bewegter korper" - "Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare" si "Ist die Tragheit eines korpers von seinen energienthalt abhanging" - "Depinde oare inertia corpurilor de cantitatea de energie pe care o detin?" punandu-se astfel bazele teoriei relativitatii.

Avand un profund caracter stiintific, teoria realtivitatii a interesat de la inceput marele public datorita rezultatelor sale senzationale. Ideile formulate de Einstein in 1905 au produs schimbari adanci in stiinta, atragand in timp, atat atentia matematicienilor cat si filosofilor, cu repercursiuni importante in diverse domenii.

Din publicatiile de specialitate, ideile si rezultatele acestei teorii au trecut in scurt timp in paginile ziarelor, uimind cititorii de rand cu noile cuceriri revolutionare ale stiintei. Caracteristica principala a acestei teorii este tocmai generalitatea ei. Nu este in sine teoria unui anumit fenomen, dintr-un anumit capitol al fizicii, ci este o teorie generala, in legatura cu notiunile fundamentale de spatiu si timp, pe care se sprijina intreaga cunoastere stiintifica.

Teoria relativitatii restranse a lui Einstein a dovedit ca mecanica newtoniana nu are generalitatea de care s-a vorbit mai bine de doua secole. Bazandu-se atat pe principiul relativitatii, cat si pe principiul constantei vitezei luminii in vid, aceste mistere de nepatruns inca starnesc obiectii serioase.

Imposibilitatea de a explica rational postulatul constantei vitezei luminii, obliga in continuare specialistii din domeniu sa incerce expunerea teoriei relativitatii pe baza unor alte postulate, mai apropiate de intelegerea curenta. Deosebirile dintre mecanica clasica si mecanica relativista apar numai in domeniul vitezelor mari, apropiate de viteza luminii in vid.

Matematicianul Henry Poincare preciza la vremea respectiva ca "mecanica relativista este un lux si nu trebuie sa ne gandim la lux decat numai atunci cand acesta nu este in detrimentul necesarului". Foarte curand s-a demonstrat ca teoria relativitatii restranse este de fapt o necesitate stringenta, dovedind inca o data ca cercetarile stiintifice, oricat ar fi ele, la inceput fara contingenta cu practica, sfarsesc mai totdeauna prin a veni in sprijinul oamenilor de stiinta, realizand astfel progresul.

Cu totul alta este situatia in ceea ce priveste relativitatea generalizata, ale carei principii Einstein si le-a expus in 1916 in memoriul sau "Die grundlage der allgemeinen Relaticitatstheorie" - "Bazele teoriei relativitatii generalizate".

Considerata de foarte multi fizicieni ca teoria campului gravitational, aceasta teorie a dat un puternic impuls dezvoltarii cunostiintelor cosmologice. Si relativitatea generalizata si-a asociat un postulat auxiliar, denumit principiul echivalentei, care a inregistrat inca de la inceput un succes remarcabil prevazand curbarea razelor de lumina in campuri gravitationale. Ideea lui Einstein ,dupa care gravitatia nu este o forta in sensul obisnuit al cuvantului, ci o proprietate a spatiului, reprezinta o solutie mai mult geometrica decat fizica.

In asteptarea solutiei fizice, daca aceasta exista cu adevarat, trebuie sa privim solutia lui Einstein, provenita din calcule matematice abstracte, ca pe una din cele mai grandioase creatii ale unei minti omenesti.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#teoria relativitatii Einstein, #documentar Einstein, #articole publicate Einstein , #documentar