22 iunie 1941: minciuna care a exterminat milioane de oameni

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 21:53
10496 citiri
22 iunie 1941: minciuna care a exterminat milioane de oameni
DW

Una dintre cele mai mari exterminari umane in masa a inceput cu o minciuna. Nici macar destul de ingenioasa: minciuna ca Hitler ar fi fost atacat de Stalin, astfel ca Germania era nevoita sa se apere. Totul se petrecea acum 70 de ani.

Inca din 1933, national-socialistii din Germania pregateau atacul asupra URSS. Opt ani mai tarziu, acesta devine realitate: pe 22 iunie 1941, in urma cu 70 de ani, Wehrmacht-ul german a invadat Europa de Est, pentru a generaliza una dintre cele mai brutale conflagratii ale erei noastre, noteaza Deutsche Welle.

Comandamentul suprem al Wermacht-ului anunta: "pentru a ne apara de marele pericol din Est, pe 22 iunie, la trei dimineata, Wermacht-ul va avansa catre liniile inamice. Avioanele deja ataca dusmanul sovietic". Ofensiva estica a lui Hitler a inceput cu aceasta minciuna. Atacul asupra URSS nu a fost o masura de preventie a Reichului, ci un atac indelung pregatit, bine planificat, asupra unei tari total nepregatite care, in urmatorii ani, va fi supusa, sub ocupatie, unui genogid fara margini.

Pactul de neagresiune

Doi ani mai devreme, Berlinul si Moscova semnasera un pact de neagresiune care in 22 iunie continua sa fie in vigoare. In ciuda acestui pact, trei milioane de soldati germani poposesc in Est, inarmati cu cea mai buna tehnica de care dispuneau nazistii: tancuri, avioane, arme de ultima generatie. Legenda, care spune ca Hitler, pur si simplu, s-a opus planurilor lui Stalin de a patrunde pe pamant german, s-a pastrat destul de solida, supravietuind ani la rand, cu toate ca nu se bazeaza pe nicio dovada istorica. Chiar istoricii germani contesta aceasta afirmatie.

"Scopul ofensivei din Est a fost ocuparea URSS, pentru a se extermina toata populatia acestui teritoriu, ca mai apoi sa fie adusi aici nativi germani. Asta a fost visul lui Hitler, care se intindea de la Atlantic la Urali", spune istoricul germanWolfram Wette. Cu alte cuvinte, exterminarea evreilor din Est, a prizonierilor de razboi si a populatiei civile, toate au fost planificate. Acesta nu este rezultatul betiei provocate de victoriile germene de dinaintea invaziei URSS.

Dimpotriva, aceasta betie a fost planificata dinainte de razboi, nefiind un produs al acestuia. In ciuda propagandei masive, populatia germana nu a reactionat conform asteptarilor hitleriste la anuntul invadarii URSS. Teama civililor germani fata de extinderea razboiului era mare, chiar daca nimeni in acea vreme nu avea idee ca victimele in randul armatei germane sunt de ordinul milioanelor.

Alaturi de soldatii germanii, in ofensiva din Est, participa si ostasi apartinand tarilor deja ocupate: finlandezi, romani, italieni. Majoritatea istoricilor considera ca atunci a izbucnit cu adevarat al doilea razboi mondial. Premierul britanic, Winston Churchill, se adreseaza natiunii in acele momente, numindu-l pe Hitler "creatie a raului, nesatios in pofta sa de a ucide si a jefui". Tarile Baltice, Belarus si Ucraina au fost, pur si simplu, spulberate de senilele tancurilor germane.

Inceputul sfarsitului

Hitler si generalii sai erau convinsi de rapiditatea victoriei lor, de inevitabila cucerire a capitalei Mocova si a acapararii acesteia. S-au pacalit insa. La cateva luni de la ofensiva, detasamentele germane se poticnesc in iarna moscovita. Poate e putin stiut, dar de aici incolo incepe sfarsitul celui de-al Treilea Reich, care se va desavarsi in 1945.

Trei milioane de soldati germani nu se mai intorc de pe frontul din Est. Iata ce spune isotricul Wolfram Wette: "mortii rusilor au fost de zece ori mai multi. In jur de 10 milioane au fost doar soldati ai Armatei Rosii, iar alte trei milioane au fost prizoniere in lagarele naziste. Trei milioane de evrei rusi au fost exterminati, iar numarul civililor care si-au gasit sfarsitul a fost de 6 milioane".

In decursul anilor, tema uciderilor in masa din Est ramane inca un subiect tabu pentru germani. Wermacht-ul este numit in continuare "curat si neprihanit", toata raspunderea fiind aruncata asupra regimului nazist si a serviciul secret, SS.

Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a comparat amploarea distrugerilor din Gaza cu cea provocată orașelor germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial....
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Al Doilea Razboi Mondial, #Hitler Stalin URSS, #Germania razboi URSS, #victime al doilea razboi mondial , #documentar