Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Ada Kaleh, insula pierduta a Romaniei - Documentar

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 17:18

   

Ada Kaleh, insula pierduta a Romaniei - Documentar
Dunarea ascunde sub apele sale o insula care odinioara era considerata o perla a Europei. O enclava turceasca intr-o mare de latinitate, un punct turistic unic prin specificul sau, Ada Kaleh a picat victima pretentiilor de progres ale comunistilor, fiind acoperita de ape in 1970, dupa constructia Portilor de Fier.

Ada Kaleh s-a aflat in mijlocul Dunarii, la 4 kilometri de Orsova si 18 kilometri de Drobeta Turnu-Severin. Avea o lungime de 1,7 kilometri si o latime de doar 500 de metri.

Insula are o istorie indelungata. Prima referire o face Herodot, care ofera si o scurta descriere a acesteia, iar apoi este mentionata intr-un document al Cavalerilor Teutoni, in 1430.

La inceputul secolului al XV-lea, incepe sa fie locuita de turci si devine un port important pe Dunare. Odata cu expansiunea Imperiului Habsburgic, rolul sau comercial este substituit celui de aparare.Insula fortareata

Prin tratatul de la Passarowitz, din 1718, Oltenia si Banatul revin Imperiului Habsburgic. Pe insula incepe sa se cladeasca o fortareata Vauban, rar intalnita in aceasta parte de continent, fiind caracteristica mai ales Europei Occidentale.

Era usor de recunoscut dupa forma sa de diamant, ce oferea aparatorilor bune pozitii de tragere si impiedica aparitia punctelor moarte. Fortareata ocupa intreaga parte vestica a insulei, fiind formata din 2 centuri defensive, ce inconjurau corpul central.

Intreaga constructie a durat 10 ani, folosindu-se munca a 4.000 de oameni si se spune ca dinspre fort fusesera construite tuneluri, care mergeau pe sub Dunare, legand cele doua maluri ale fluviului. La finalizare avea 6 porti centrale si 20 de corpuri de straja, transformand insula intr-o reduta formidabila. De altfel, a facut fata la doua asedii turcesti indelungate.

Insa, in urma tratatului de la Belgrad din 1739, insula schimba din nou mainile. In aceasta perioada incepe sa fie numita de turci "Ada Kaleh", ce inseamna "insula fortareata", iar deasupra fostei capele catolice este ridicat acum un minaret impresionant.

Austriecii au incercat sa o recupereze, dar fara succes. Datorita formarii Principatelor Unite, in 1859, Ada Kaleh isi pierde importanta strategica si devine doar o posesiune turceasca izolata.O nestemata a Dunarii

In timpul Vechiului Regat, Imperiul Otoman declara insula port liber si ramane asa pana in 1919. La finalul Primului Razboi Mondial, locuitorii decid sa alipeasca mica lor insula Romaniei Mari. Ruinele fortaretei, specificul etnic al locuitorilor si indeletnicirile lor incep sa atraga turisti din tara, dar si din afara. Pe strazile mici si intortocheate erau vazuti barbati invesmantati cu fesuri rosii, tunici si salvari, iar femeile purtau feregele.

Casele pitoresti, miresmele exotice ale restaurantelor si cafenelelor fermecau orice vizitator. Ada Kaleh a devenit rapid o atractie turistica foarte cunoscuta a vremii. In fiecare an, peste 50.000 de oameni veneau in vizita pe mica insula. Aceasta gazduia ceea ce era atunci cel mai mare covor oriental al lumii, fiind daruit de catre sultanul Abdul al II-lea, in semn de pretuire a insularilor, in 1904.Multi oficiali romani i-au trecut pragul, printre ei fiind si regele Carol al II-lea, care a decis sa scuteasca locuitorii de taxele vamale.

Pentru a impiedica erodarea de fluviu, sunt plantati sute de copaci, care infrumuseteaza si mai mult insula. Ada Kaleh devine cunoscuta si pentru gradinile intinse de trandafiri, din care se produceau parfumuri, uleiuri si dulceturi. Printre alte delicatese se numarau alunele turcesti lochum, halvita si braga facuta dupa o reteta secreta.

In 1921 se deschide si o fabrica de tigari de foi, care aduce mult prestigiu acestei mici comunitati, in special datorita tigarilor fine "Cabinet", ce rivalizau cu mult mai cunoscutele trabucuri cubaneze. Un motiv de mandrie este faptul ca membrii familiei regale britanice obisnuiau sa comande aceasta marca de tigari.

Insula mai avea o fabrica de confectii, o statie electrica, o moschee, dar si o biserica ortodoxa, o scoala in care se preda limba turca si romana, dispensar, posta, cinematograf.Un paradis inecat

Insa, linistea acestui loc unic este incetul cu incetul zdruncinata de puterea comunista. Au avut loc arestari, deportari si confiscari, iar agenti ai Securitatii supravegheau atent fiecare miscare a insularilor.

Lovitura de gratie a fost insa decizia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si a lui Iosip Broz Tito de a incepe constructia barajului Portile de Fier, urmand ca insula sa fie complet scufundata. Copacii si gradinile care inconjurau Ada Kaleh au fost distruse. Cladirile vechi de ani de zile au fost dinamitate. Cu mare durere, locuitorii au asistat la aruncarea in aer a minaretului.

S-a incercat salvarea unor parti ale cetatii si reamplasarea comunitatii pe insula Simian, dar aceste planuri au fost abandonate de comunisti. Astfel, unii dintre insulari s-au mutat in alte parti ale tarii, in timp ce altii au incercat sa isi faca un rost in Turcia.

Odata cu punerea in functiune a hidrocentralei de la Portile de Fier, insula Ada Kaleh a fost inundata, fiind trecuta totodata in uitare, doar batranii locului amintindu-si cu nostalgie de acea mica bucatica de Orient de pe Dunare.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21860 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multumesc

Multumesc mult pentru ceea ce am citit.
Bravo si felicitari pentru articol!

 

habar n-am avut de existenta ei, au avut grija comunistii sa nu stim

ehh.

faptul ca in romania exista atunci un regim comunist

nu a avut nimic de-a face cu distrugerea insulei. A fost un simplu calcul economic: daca se pastra insula, nu exista centrala de la Portile de Fier.

Din punctul meu de vedere, a fost o decizie corecta, chiar daca greu de luat. pe de alta parte, am intreb ce ar fi ramas din ea astazi. Azi macar avem amintirea ei, iar din celelate frumuseti din Ro, inca "vizitabile" nu a ramas decat o tiganeala balcanica (vezi Sighisoara, Bucegii, litoralul, etc)

Felicitari autointitulatu

Mai bine de zis nici nu se putea,mare adavar ai spus,felicitari !

A fost o decizie mai mult decit corecta

Au dat afara niste lifte pagane intrate cu sabia pe teritoriul romanesc, jefuitori de manastiri, incendiatori de orase, piratzi dupa ostatici si sclavi, fete pentru harem, baieti pentru ieniceri.
Ne-au invatat bacsisul, ciubucul iavashul si mangealikul.

Dragi forumisti, va asteptam si la subiectul:

http://www.ziare.com/stiri/wikileaks/wikileaks-comunitatea-turca-din-romania-finantata-de-extremisti-islamisti-1086160

Precizari suplimentare

Vad ca nu este complet articolul,drept pentru care fac doar 2 precizari suplimentare:
01. Pe insula se facea cel mai bun serbet de trandafiri a carui faima ajunsese cunoscuta la toate casele regale europene(era un fel de "brand" recunoscut NUMAI Romaniei !).
02. Locuitorii insulei,s-au imprastiat la vremea respectiva, in Turcia dar si in diferite localitati din Romania.Si astazi, INCA mai traiesc urmasii locuitorilor din insula:la Turnu Severin (exista o familie care inca mai face BRAGA dupa reteta Ada Kaleh),la Techirghiol-Constanta,Medgidia , un sat (HAGIENI) pe linga Mangalia(Se mai face inca "cafeaua la nisip" acolo !),Cerna (Tulcea),Babadag(aici inca se mai face "serbet"),Giurgiu si in jud. Caras-Severin in Banat.
Referitor la satul HAGIENI (Constanta),un exponent de seama al fostilor locuitori Ada Kaleh, a fost (anii '70-'80)fostul primar al comunei Limanu (cu satele:2 Mai,Vama Veche,Hagieni si comuna Limanu) d-nul NURVET NUREDIN,cetatean roman, de origine turca, venerat,stimat si pomenit atit de comunitatea turco-tatara din zona, cit si de romani ! Urmasi ai familiei acestuia, inca se mai gasesc la ALBESTI (pe drumul Mangalia-Negru Voda).
Inca o precizare si gata ! Vestitul covor de care se aminteste in articol(darul unui sultan) se gaseste astazi in cea mai veche moschee dobrogeana (peste 500 de ani !)din Mangalia. O copie absolut identica, se afla la Salonic (Grecia),dar de dimensiuni mai mici.

am cazut in dunarea cu nostalgii...

daca mi-aduc bine aminte era in primavara anului 1973 cand am vizitat severinul si orsova... vag mi-aduc aminte ca intr-un muzeu din unul din aceste orase era o maketa a insulei ... am fost impressionat de detaliile spuse de ghid... frumoasa insula... pacat ca-i sub ape... progressul, progressul (sau regressul, regressul) depinde de unde privesti problema... atunci nu stiam ca nu dupa multi ani barajul care acopera frumoasa insula il voi trece innot sa scap in libertate...c'est la vie!!!

Ada Kale_h Insula fortareata

Turcii au folosito ca fortareata,pentru inceput,de unde si numele ii vine.
Nu cred ca ar fi fost un mare avantaj pentru Romania sa fi pastrat-o ca insula,fie si cu destin turistic.

Ce crezi, nu are importantă ci numai ce stii

!

In 1923

locuitorii insulei au ales,prin referendum intre Regatul Romaniei si tanarul Regat al Yugoslaviei!Au optat pentru Romania.

 

si daca alegeau Yugoslavia tot aia pateau

Portile de Fier e coproductie Romania-Yugoslavia.

mi-aduc aminte ,

eram copil de 7 ani cind am vizitat insula ,era in timpul luclarilor hidrocentralei de la Portile de Fier,acolo am vazut prima oara cum se face cafea la nisip,locuitorii erau in tinute traditionale turcesti,..era frumos. Se spunea ca atunci vor muta populatia insulei pe o insula dupa hidrocentrala (Simian),dar se para ca a fost doar o amageala a locuitorilor de acolo .Era o bucatica din Turcia intre doua state Europene Jugoslavia si Romania.

 

Romania frumoasa o fac numai oamenii cu un caracter deosebit

http://www.youtube.com/watch?v=0cKP8R4ENTg&NR=1
Trecutl ne obliga sa fim mai buni si mai intelepti.
Pacat ca cei aproape cincizeci de ani de comunism a reusit sa transforme atat de mult in rau acest neam !

si noi suntem romani ? romanii adevarati au disparut odata cu insula de pe intregul cuprins ROMNESC

iata gradul de comparatie real !
cand spun ca era mai bine inainte, la perioada temporala a existentei acelei Romanii, cand Ada Kaleh, era perla traditiilor cultivate cu respect. Nota bene in acele timpuri in Romania nu se murea de foame si nimeni nu statea cu mana intinsa dupa case, ulei sau galeti de plastic !!!!!

 

Foarte frumos

Frumos articol.
Conform informatiilor de pe wikipedia, se pare ca fortareata si alte cateva cladiri au fost mutate pe insula Simian.

 

felicitari autorului !

Recidivati va rog cu astfel de articole !

idealism

Sunt constient ca vor fi postaci care ma vor "apostrofa".
Nu este mai placut sa citim cu placere ceva si sa ne manifestam prin cateva randuri multumirea, decat sa avem parte de articole care (intentionat) nasc dispute, care de fiecare data degenereaza in atacuri josnice la persoana, garnisite si cu expresii triviale, usor acceptate si de cei care gestioneaza acest forum ?

 

Nici chiar atata naivitate, va rog.

De acord si cu articolele care te teleporteaza inapoi in tomp si te fac sa visezi, dar nu trebuie acuma sa ne facem ca uitam de realitatile vietii noastre si sa ne refugiem in amintiri si vise, creindu-ne astfel lumi paralele in care sa evadam din lumea reala. Asta nu dovedete decat mioritism si lasitate, frica de a infrunta si gasi solutii la problemele existentialede care ne lovim la tot pasul. Parerea mea este ca exact acesta este si cazul majoritatii romanilor care in loc sa fie preocupati de rezolvarea problemelor lor curente se refugiaza in fata televizoarelor delectandu-se cu telenovelele live ale celebritatilor locale, aceasta facandu-i sa uite de nenorocita de viata pe care o traiesc. Este bine si asta cu amintirile, cu conditia sa nu tinda sa devina majoritare.

pentru asa zisii progresisti : ati asfaltat si ati pocit tot Bucurestiu !

nepotii dumitale, george ca, vor avea ceva de lucru in Bucuresti de exemplu, poate incepe prin daramarea B-dul Lascar Catargiu pentru a marii fluenta spre Piata Chibrit si demolarea Muzeului Antipa ca sta in calea progresului. Minte educata de sovietici mai aveti "draci tovarasi" !

O mica corectie

Randurile mele sunt un apel la respect si civilizatie in dialogul dintre noi, nu au nici o legatura cu fuga in vise sau mai stiu eu ce.
Cred ca daca luati toate interventiile mele din acest forum nu veti gasi in niciuna vreun cuvant greu adresat unuia care nu a fost de acord cu mine sau cu tema in discutie.
Cat despre Ada-Kaleh, am vazut-o cand eram copil, mi-a placut, pacat ca nu mai este, si atat.

Ei poftim! Ce zic eu si ce raspunde stimabilul.

Din pacate pentru spiritul domniei tale de previziune, nepotii mei vor contribui la propasirea Canadei si probabil nu vor cunoaste Bucurestiul decat din povestile "horror" care vor circula in lumea anglofona. Sunt convins ca vor aparea asemenea povesti foarte curand, avand in vedere ce tara si ce conducatori aveti pe plaiurile mioritice. De altfel asta este si singurul motiv pentru care citesc actualitatea romaneasca. Este spumoasa si plina de entertainment(a se citi circ). Este adevarat ca actualitatea Canadiana este superplicticoasa, in comparatie, dar sa stii ca imi place sa ramana asa.

domnul canada din cate inteleg?

imi cer iertare domniei tale dar de ce oare iti spui pasul dumitale aruncand in comentariul lui bunicutu? ti se pare ca a dat-o pe naivitati, pe chestii telenovelistice vorbind pur si simplu cu nostalgie? nostalgia e si ea un sentiment normal si cred ca si dumneata il cunosti... apoi a vorbit despre un loc frumos! sau e mai bine sa ne amaram intruna cu discutii despre Romania noastra actuala asa cum facem mereu aproape toti? din cate vad dumneata esti impotriva patetismelor (da aici nu ai nimerit-o) si impotriva naivitatilor telenovelistice dar rau ancorat in realitatea asta cruda si pus pe fapte... bravo omule... da telenovela nu are nimic de a face cu insula asta despre care un om si-a spus o parere acolo, o frantura de gand... propune un forum de discutii, comentarii etc si atunci o sa stea oamenii de vorba despre ce trebe facu...vad ca te-am luat prea mult in serios da e rau sa nu stii rostul si locul vorbelor

Nu stiu al cui bunicutu esti in orice caz al meu nu esti!

Imi pare rău că sunt un postac care te "apostrofez" dar trebuie s-o fac pentru sugestia subtilă pe care o faci gestionarilor acestui forum.
A crede că esti destept, că esti ales de dumnezeu să conduci lumea sau un sait; să crezi că esti intelept este o credintă prostească.
Credinta este cauza tuturor relelor si bunelor din lume, nu numai din Ţara noastră. Acesta este secretul ascuns in pomul cunoasterii binelui si răului din Constitutia (Biblia=legea lui dumnezeu) scrisă pentru neamul evreiesc.

Istorie

Daca ti-ar fi luat tie turcii nevasta si copii robi si ti-ar fi dat foc la casa nu ai mai plinge dupa insula Ada-Kaleh.
Trebuia sa stearga cineva din istoria noastra urmele celor care ne-au nenorocit comunisti sau necomunisti.
Asa si trebuia pentru sufletele romanilor pieriti de mina turceasca in 400 de ani.

 

Bravo! Mentalitatea primitiva Romaneasca nu se dezminte

Bazat pe mentalitatea asta revansarda, Uniunea Europeana n-ar fi existat niciodata, avand in vedere razboaiele fara numar pe care tarile europene le-au purtat unele impotriva altora. Exact tipul asta de mentalitate domneste in lumea Araba si uite ce rezultate da.

cine-si uita istoria e condamnat sa o repete...

sau cine nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete, sau ma rog, cam asa suna, esentialu cred ca se percepe... bun! si acuma intrebare pentru domnia ta? oare de ce o ducem tot asa?

Auzisem de insula asta

dar nu stiam ca fusese atat de frumoasa. Pacat ca s-a ajuns aici. Sa fie distrusa o comunitate infloritoare, doar pentru a face loc inca unui proiect comunist, care, in mod sigur, avea un rol mai mult propagandistic. Nu cred ca hidrocentrala Portile de Fier are o pondere atat de semnificativa in productia de energie electrica din Romania.

 

Sergiup,

daca nu stii , nu vorbi; multi neaveniti ca tine vorbesc prostii pe acest forum. Centrala de la Portile de Fier produce o cantitate semnificativa de energie electrica aproape GRATIS. Asa ca decizia de a o construi a fost BENAFICA PENTRU TARA , chiar daca a fost luata de comunisti.Si, pentru tine si pentru altii ca tine , NU TOT CE AU CONSTRUIT SI FACUT COMUNISTII A FOST RAU!

de ce jignesti?

oare nu ai putea sa dai o replica fara expresii de genu: "neaveniti ca tine", "si pentru tine si pentru altii ca tine"... cum ar fi daca i-ai zice omului parerea ta pur si simplu prin eu cred ca nu ai dreptate sau mai stiu eu? ceva d egenu.... uite, de ex, eu nu stiu ce a zic aici cred ca au facut comunistii foarte mult doar asa, propagandistic si cred ca s-ar fi putut evita acest fapt, si nu cred ca o insula ar fi trebuit distrusa. doar trebuie sa avem grija de ce avem, logic si firesc... dumneata ce zici?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor