Ana Pauker, o figura sinistra, cocotata in fruntea Romaniei - Documentar

Luni, 07 Martie 2011, ora 23:14
18510 citiri
Ana Pauker, o figura sinistra, cocotata in fruntea Romaniei - Documentar

La putin timp dupa 23 august 1944, odata cu ocuparea Romaniei de catre Armata Rosie, sosea la Bucuresti o femeie imbracata in uniforma de maior sovietic, vorbind bine nu numai romaneste, ci si alte cinci limbi straine. Era Ana Pauker, o necunoscuta.

Agent sub acoperire si om de incredere

Ana Pauker provenea dintr-o familie saraca din zona Vasluiului. Avea aplicatie spre studiu, ii placea sa citeasca si sa se cultive, a urmat mai multe scoli, dar nu le-a cam absolvit.

Dupa ce a urmat un an facultatea de medicina din Bucuresti, a ajuns, printr-o intamplare, la Paris. S-a inscris si acolo la facultatea de Medicina, dar a abandonat-o curand, simtind o irezistibla atractie spre politica de stanga, pe care a imbratisat-o.

Indragostita de un oarecare Marcel Pauker, agent al Moscovei la Paris, se casatoreste cu acesta si, incurajata de el, devine, la randul ei, agent secret al Uniunii Sovietice. Din acel moment, s-a inscris clar pe orbita.

In anul 1922, este arestata pentru activitati ilegale, reuseste sa scape si dispare in Elvetia, apoi in Franta, iarasi in Elvetia si apoi din nou in Romania. Era deja investita de sovietici ca agent sub acoperire si om de incredere al lor in Balcani.

Vaduva neagra - contribuie la condamnarea la moarte a sotului sau

Ca sa-si dovedeasca atasamentul pentru noua patrie adoptiva - URSS - Ana Pauker militeaza la Bucuresti pentru dezmembrarea Romaniei, in primul rand prin cedarea Basarabiei.

Este de remarcat faptul ca aceasta actiune ciudata are loc cu mult inainte ca URSS sa fi revendicat oficial Basarabia. Rolul ei era "sa pregateasca terenul", in vedrea actului ce va urma.

Descoperita de autoritatile de la Bucuresti, ca spioana, este retinuta, judecata si condamnata la 10 ani inchisoare. In scurt timp, evadeaza in imprejurari neclarificate, dar, fara indoiala, cu ajutor moscovit, si fuge la Moscova in 1926. Acolo reincepe anul I la facultatea de medicina, dar abandoneaza si, in 1934, se intoarce cu alte misiuni, in Romania.

Este din nou descoperita, retinuta si condamnata la alti 10 ani inchisoare, in anul 1935. In 1941, sovieticii ii obtin eliberarea, oferind un prizonier politic roman, la schimb.

Ana Pauker ajunge la Moscova, unde sotul ei, Marcel Pauker, fusese acuzat de spionaj dublu si incarcerat. Nu face niciun gest ca sa-si salveze sotul, ci, dimptriva, se pare ca are o contributie importanta la condamnarea lui si executia ulterioara.

Prima femeie din lume ajunsa ministru de Externe

Cu acest trecut glorios in spate, Ana Pauker se intoarce in Romania, dupa 23 august 1944, imputernicita personal de Stalin sa instaleze in Romania un regim comunist.

Sosita la Bucuresti, isi manifesta prezenta cu multa ostentatie. Portretul ei este purtat la parade, cuvantul ei devine lege, iar numele ei il devanseaza chiar si pe liderul suprem comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej.

In prima perioada, are success. Reuseste sa-l "debarce" din fruntea Ministerului de Externe pe ministrul Tatarascu, pentru a-i lua locul, devenind, astfel, prima femeie ministru de Externe din lume.

Femeia care a daruit o insula, ca dovada de devotament

In aceasta calitate, obsedata sa se puna cat mai bine cu patronii de la Moscova, i-a incoltit ideea sa le ofere, cu titlu gratuit, o particica din teritoriul romanesc, faimoasa Insula a Serpilor.

Cedarea s-a facut pe baza unui proces verbal, initiat de Ana Pauker si semnat de ea si alti fruntasi comunisti.

Stradania ei de a dovedi rusilor cat le este de loiala nu cunostea limite. Sunt rare in istorie cazuri cand un stat cedeaza o parte din teriotoiriu unui vecin, din proprie intiativa si fara a obtine nimic la schimb.

Se parea ca are in mana toate atuurile sa tinteasca direct spre varful piramidei erarhiei comuniste de la Bucuresti.

Tintind prea sus, s-a prabusit

Ghinionul ei este ca tintise mult prea sus. Gheorghiu Dej a simtit de unde il paste pericolul si, cu abilitatea care nu i-a lipsit, a obtinut de la Stalin acordul pentru eliminarea din viata politica a unui grup ostil, in cap cu Ana Pauker.

I-a fost fatal. In mai 1952, este exclusa din toate forurile de conducere ale partidului, in 1953 este arestata pentru "deviationism de dreapta", iar in 1954 este exclusa din partid.

Dupa peregrinari prin posturi lipsite de reprezentare, in ultimii ani, si-a castigat existenta ca traducator la Editura Politica, in regim de lucru la domiciliu.

In 1960, Ana Pauker moare ca urmare a unei afectiuni canceroase. Cenusa a fost depusa initial in incinta din parcul Carol, dar, dupa 1990, a preluat-o familia.

Un personaj sinistru in istoria tarii

Posteritatea, care are totdeauna ultimul cuvant, o descrie ca personaj sinistru in istoria Romaniei. Ca o ironie a soartei, totusi, Corneliu Coposu, care a cunoscut-o in inchisoare, i-a facut aceasta neasteptata caracterizare:

"Era o persoana foarte inteligenta, foarte instruita, cu o cultura livresca impresionanta, care suporta dialogul cu multa usurinta si avea la indemana argumente pe care stia sa le valideze cu pricepere".

Nimeni nu stie daca aceste cuvinte au fost rostite la modul serios, ironic sau cu un scop care, chiar daca ramane nedescifrat, nu va reabilita niciodata memoria unui personaj sinistru.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...