Avioanele, navele si ostasii armatei romane, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva (II) - Documentar

Duminica, 26 Mai 2013, ora 23:02
27979 citiri
Avioanele, navele si ostasii armatei romane, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva (II) - Documentar

Surasetele ostasilor care merg pe front, nestiind ce ii asteapta la Stalingrad, chipurile obidite ale celor capturati in timp ce iau drumul Siberiei sau momentul unei priviri stinghere peste umar a unui tanar soldat incolonat pe cale sa lase in urma sa Moldova in mainile sovieticilor.

Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva

Toate acestea sunt surprinse in imaginile preluate de pe ww2incolor.com, locul unei colectii vaste, de peste cinci sute de fotografii, cu trupele romane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Puitorul de mine SMR Dacia, in misiune, pe 5 noiembrie 1942. Ca urmare a minarii apelor costale romanesti si bulgaresti, impreuna cu alte doua puitoare in octombrie 1941, un numar de submarine sovietice sunt scufundate.

Luptele pentru Stalingrad, 1942. Cele doua armate romane, a III-a si a IV-a, sunt decimate, pierzand 150.000 de oameni.

Soldati ai Armatei a IV-a sunt surprinsi la adapostul unui tanc in timpul iernii deosebit de reci a anului 1942.

Luptele pentru capul de pod Kuban. Romanii si aliatii lor germani au rezistat din februarie 1943 pana in octombrie 1943 la atacurile a 89 de divizii si brigazi sovietice, in acelasi timp reusind evacuarea a aproape 250.000 de oameni.

Prizonieri romani in urma Bataliei de la Stalingrad. Foarte putini se vor intoarce inapoi in tara la sfarsitul razboiului.

Grupul 3 Picaj deasupra Uniunii Sovietice, in 1943. Era format in special din avioanele Junkers Ju 87 mai bine cunoscute ca Stuka, fortele aeriene romane primind pana in 1943 circa o suta de astfel de aparate.

Instantaneu al unui aparat Junkers al Grupului 3 Picaj, in timp ce decola de pe un aerodrom.

Pozitii de tunuri antitanc in Crimeea, la sfarsitul lui 1943. De-a lungul razboiului, armata romana a fost lipsita de un numar suficient de tunuri antitanc, unul din motivele infrangerii de la Stalingrad fiind legat de proasta dotare a trupelor cu arme eficiente de lupta contra blindatelor.

Ostasi romani cu echipament german, 1944. Unul din ei cara un mortier de 60 de milimetri.

Parasind Moldova, in toamna lui 1944. Soldatii ies din calea sovieticilor pentru a nu fi luati prizonieri de razboi. Pana la data semnarii armistitiului, pe 12 septembrie 1944, peste 135.000 de soldati sunt capturati de sovietici.

Sturmgeschutz III, in august 1944. Cele 100 de tancuri date Romaniei in 1943, redenumite TAs, ajung in componenta Regimentului II Care de Lupta si prind luptele pe teatru de razboi apusean.

Luptatori din cadrul Diviziei 3 Munte ai generalului Leonard Mociulschi, unul dintre cei mai decorati ofiteri romani, in Slovacia, 1945.

Infanteristi romani in timpul unei operatiuni in Boemia, 1945. Razboiul in scurt timp se va incheia. In campania din est pierderile armatei romane s-au ridicat la 624.740 de morti, raniti si disparuti, iar in vest la 169.822.

Tanc Panther, la parada, in 1946. Mai multe astfel de tancuri au fost primite de la sovietici, dupa ce fusesera capturate de la germani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...