Biografii celebre: 20 de ani de la disparitia lui Marlene Dietrich

Duminica, 06 Mai 2012, ora 19:32
14735 citiri
Biografii celebre: 20 de ani de la disparitia lui Marlene Dietrich

Marlene Dietrich este prima actrita si cantareata de origine germana care a ajuns celebra la Hollywood. Cu legendara-i voce tremurata, ragusita, usor voalata si o prezenta fizica exceptionala, incarneaza prototipul femeii fatale si misterioase. In 1999, Institul American de Film a clasat-o pe locul 9 in topul celor mai buni actori ai lumii.

Marlene Dietrich, pe numele sau adevarat Marie Magdalene Dietriche, s-a nascut pe 27 decembrie 1901, in Berlin. Tatal sau, un locotenent prusac de politie, a murit in 1907, cand ea avea 6 ani. Josephine, mama, s-a recasatorit cu un ofiter de cavalerie, ce nu va supravietui Primului Razboi Mondial.

Foarte devreme, tanara Marie Magdalene Dietrich da dovada de talente innascute in domeniul muzicii. Va face din asta o cariera profesionala, potrivit Nostalgie.

La 21 de ani hotaraste sa-si schimbe numele in memoria a doua figuri istorice care i-au marcat spiritul, Karl Marx si Lenin. Se va numi Marlene Dietrich.

Inceputurile

In 1921, urmeaza cursuri de teatru sub supravegherea lui Max Reinhardt. La un an, obtine mici roluri si face primii pasi pe scena, luand contact cu publicul. Va fi prezenta, mai ales, la "Grosses Schauspielhaus" (unde era regizor Reinhardt) si in teatru de revista.

In acealasi timp, Marlene Dietrich isi face aparita pe ecranele cinematografului, dar interpreteaza roluri secundare. Va juca pentru prima data rolul unui personaj principal (1923), in "Tragedy of Love", de Joe May. Fara sa atraga atentia in mod special. Se casatoreste cu producatorul de film Rudolf Sieber, cu care va avea singurul copil, Maria Elisabeth Sieber.

Pe la jumatatea anilor '20, tanara se indreapta spre o alta pasiune a sa, cantecul. Imbratiseaza cariera de cantareata. Spre sfarsitul deceniului, inregistreaza albumul "Es Liegt in Der Luft", ce va fi scos in 1928. Insa, un an mai tarziu, tot cinematograful o va duce catre succes.

In sfarsit obtine un rol important in filmul "Enigma". Prestatia deosebita este remarcata de realizatorul Josef von Sternberg. Acesta o promoveaza companiei Paramunt aflata in cautarea unei actrite care sa poata s-o incarneze pe legendara Greta Garbo, in cadrul unui proiect initiat de Metro Goldwyn Mayer. Pentru Marlene Dietrich inseamna debutul unei mari cariere.

Succesul

1930 este un an foarte important. Dietrich cunoaste celebritatea datorita interpretarii fabuloase din "Ingerul albastru", realizat de Josef von Sternberg. De retinut ca filmul a introdus si piesa muzicala a lui Dietrich "Falling in Love Again", reluata de numerosi artisti de-a lungul timpului.

Dupa "Ingerul albastru", actrita pleaca in SUA pentru a juca in "Coeurs brules". Interpretarea sa va fi inca o data salutata de critici si Marlene Dietrich este nominalizata la Oscar. Dobandeste cetatenie americana in 1937.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (a contestat cu inversunare nazismul), apeleaza la talentul de cantareata pentru a sustine moralul soldatilor armatei americane si britanice. Mai tarziu, va face acelasi lucru si pentru Franta. Cand Parisul nu se mai gasea sub ocupatia inamicului, ea isi imparte timpul liber cu Jean Gabin, amantul sau.

Dupa terminarea razboiului, succesul din filmele ce au urmat nu este pe masura asteptarilor ("Marele alibi" sau "Ingerul blestematilor"). Cativa ani mai tarziu, fiindca avea inca multe de dat, Marlene Dietrich se va numara printre admiratorii fenomenului McCarthysme. Figurand pe lista neagra a Hollywood-ului, nu mai primeste niciun rol in filme.

O noua plecare

Aflata intr-o situatie precara, Dietrich nu se lasa descurajata. Pune intre parenteze cariera de actrita si se dedica muzicii. In periplul sau muzical, colaboreaza cu Burt Bacharach si reuseste sa fie recunoscuta pe plan mondial.

In '60 strabate Europa. Urmeaza apoi un turneu in Israel, inainte de a pleca sa cucereasca publicul american si pe cel din URSS. "Sag mir, wo die Blumen sid" a fost considerat ca un imn impotriva Razoiului Rece.

Intre timp se intoarce in patria natala, dar primirea ostila o face sa simta dezgust definitiv. In '57, dupa o ultima reprezentatie in Australia, in timpul careia cade pe scena, decide sa se retraga. Va alege Franta, mai exact Parisul, pentru a-si trai ultimele zile in singuratate.

Moare pe 6 mai 1992, la 91 de ani, in apartamentul sau din Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#mort, #Marlene Dietrich, #celebritati, #Film, #muzica , #documentar