Canalul Manecii, piatra de incercare a lui Robert Fulton

Luni, 17 Martie 2014, ora 22:02
5998 citiri
Canalul Manecii, piatra de incercare a lui Robert Fulton
Foto: Wikipedia

Ziua de 17 martie 1807 ramane memorabila in istoria lumii, intrucat acum 207 ani primul vas cu aburi se incumeta sa infrunte marea, traversand Canalul Manecii.

Construit de Robert Fulton, vasul "Eliza" ridicase ancora in ajun de pe tarmul britanic, iar in ziua de 17 martie debarca in portul francez Le Havre, aminteste Infoniac.

Incercari de a se construi nave cu aburi se mai facusera cu titlu de experiment, dar Fulton a demonstrat cel dintai ca o ambarcatiune bine construita este in stare sa infrunte valurile marii, facand legatura intre porturi.

Fulton si-a inaugurat inventia calatorind pe fluviul Hudson din America. Aceasta calatorie impresiona la acea vreme nu numai pentru faptul ca se realiza fara ajutorul vantului sau al vaslasilor - de obicei sclavi - ci prin forta unei masini ciudate, la care lumea privea curioasa, impresionata nu atat de masina si de performanta ei, cat de fumul gros pe care iI scotea pe cos, in urma arderii unei mari cantitati de carbune.

Dar nici performanta nu era de neglijat: primul vapor cu aburi al lui Fulton, care fascinase publicul, atunci cand si-a facut aparitia pe fluviul Hudson, atingea viteza de 9 km/ora.

Pentru constructor insa, nu atat viteza si fumul prezentau importanta in acel moment, cat imboldul de a construi un vas capabil sa calatoreasca in apele marilor si al oceanelor. Asa a ajuns Fulton sa traverseze Canalul Manecii cu noul sau mijloc de locomotie.

Constructia era un vas cu zbaturi, adica palete montate pe roti laterale. Sistemul asigura o propulsie relativ sigura, dar nu permitea atingerea unor viteze, pe care le avea in vedere constructorul.

Poate ca de aceea, conform unor informatii ale memorialistilor, Napoleon Bonapate a refuzat sa foloseasca inventia in scopuri militare, considerand-o mai putin sigura si mai vulnerabila, decat nava cu panze sau galera.

A durat relativ mult pana cand s-a reusit realizarea unui vas cu elice, de catre Josef Ressel, in 1836. Propulsia cu ajutorul elicelor asigura o incomparabil mai buna stapanire a directiei, dar si posibilitatea de a incerca marirea vitezelor.

Se pare insa ca un lucru, oricat de frumos ar fi si oricat de fulminant ar demara, ajunge la un sfarsit. Aparitia motoarelor cu ardere interna, randamentele lor superioare si eliminarea fumului a facut ca, la un timp dupa cunoscuta tragedie a Titanicului, din 1912, tehnicienii sa renunte treptat la aburi.

Publicul s-a vazut scutit de spectaculosul fum, vitezele de croaziera au crescut, siguranta in navigatie de asemenea, cand vasele au inceput sa fie echipate cu motoare Diesel. Azi nu se exclud nici alte sisteme de propulsie.

Care vor fie ele in viitor, nu poate prevedea nimeni, dar asta nu mai priveste Canalul Manecii. Nici cea mai extravaganta fantezie a lui Fulton nu i-ar fi inspirat inventatorului banuiala ca, in secolul XXI, vom traversa Canalul prin tunel.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Canalul Manecii traversare, #Canalul Manecii tunel, #istorie vas aburi , #documentar